Home » Life & Style » Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci șorici de porc. 6 efecte nebănuite

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci șorici de porc. 6 efecte nebănuite

Manolică Anca / 22.12.2020, 10:29
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci șorici de porc. 6 efecte nebănuite

Îți place și ție șoriciul de porc și abia aștepți să vină iarna ca să mănânci pe săturate? Dar dacă stai să te gândești cât de bogate sunt mesele de sărbători, ar fi bine să afli și câte calorii are acest aliment. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci șorici de porc, ce beneficii aduce, dar și cine ar trebui să evite să îl consume.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci șorici de porc

Printre bucatele tradiționale românești de Crăciun se află și gustoșii șorici de porc. Dar pentru că te gândești și la silueta ta, ar trebui să ştii şi câte calorii are acesta. Iată ce conțin 100 de grade de șorici de porc:

  • 563 de calorii
  • 35 g de grăsimi
  • 63 g de proteine
  • 3 g de sodiu
  • 80 mg de potasiu

Aşadar, nu ar trebui să exagerezi cu cantitățile, pentru că o bucată de șorici de 100 de grame, îți va aduce cam multe calorii în dar. Iar meniul de Crăciun este și el extrem de bogat. Însă, noi venim cu un sfat pentru tine: răzuiește cât se poate de mult grăsimea de sub stratul de șorici. În acest fel, numărul caloriilor va mai scădea, iar tu nu îți vei mai pune așa mult greutatea în pericol.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci șorici. 6 efecte neștiute

Chiar dacă are destul de multe calorii, şoriciul de porc poate avea şi efecte benefice asupra organismului, dacă este consumat cu moderaţie. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci șorici.

Conţinutul ridicat de proteine şi grăsimi fac şoriciul de porc o gustare perfectă de luat între mese, dând energie și ținând și de foame. Şoriciul conţine grăsimi nesaturate, în special acidul oleic, care se regăseşte şi în uleiul de măsline, sunt benefice pentru sănătatea inimii. De asemenea, pentru că șoriciul are o cantitate redusă de carbohidraţi, care nu influenţează în mod negativ nivelul de zahăr din sânge, acesta poate fi consumat şi de persoanele care suferă de diabet.

Șoriciul de porcm consumat în cantități moderate, poate aduce și anumite beneficii asupra organismului tău
Șoriciul de porcm consumat în cantități moderate, poate aduce și anumite beneficii asupra organismului tău

Fiind un țesut conjunctiv, șoriciul de porc este bogat în colagen, la fel ca pielea şi oasele de pui. Acesta este o proteină care ajută la obținerea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor. De asemenea, sodiul pe care şoriciul de porc îl conține este esenţial pentru reglarea absorbţiei glucozei, pentru funcţia cerebrală, dar şi pentru prevenirea retenţiei de apă din corp.

Cine nu ar trebui să consume şorici de porc

Grăsimile saturate şi sodiul conținute sunt contraindicate persoanelor care au un nivel ridicat al colesterolului sau sunt hipertensivi. De asemenea, este bine de menționat că şoriciul de porc este destul de greu de digerat, mai ales în cazul celor care suferă de probleme hepatice, biliare sau pancreatice. Persoanele care nu pot produce suficient acid gastric şi enzime pancreatice trebuie să evite consumul de şorici de porc, pentru că există riscul de a apărea crampe stomacale, constipaţie sau senzaţie de vomă.

O atenție deosebită trebuie acordată și șoriciului din comerț. Unii producători folosesc glutamat monosodic pentru a da un gust deosebit şoriciului, iar acest aditiv s-a dovedit că are numeroase efecte adverse. Consumat pe termen lung, acesta poate cauzadureri de cap, creştere în greutate, indigestie, chiar și afecţiuni hepatice. O atenție deosebită trebuie să o acorde și persoanele cu tensiunea arterială crescută. Aceștia ar trebui să evite sau să consume în cantităţi reduse.

Așadar, consumă șorici de porc cu moderație și numai dacă stomacul tău este puternic. Pentru a-l transforma într-o gustare sănătoasă, înlătură cât se poate de mult din grăsimea pe care o are și nu exagera cu sarea!