Home » Life & Style » Ce se întâmplă în corpul tău atunci când plângi. 4 efecte fascinante

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când plângi. 4 efecte fascinante

Bucur Ioana / 28.10.2020, 17:12
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când plângi. 4 efecte fascinante

Suferim, suntem stresați sau copleșiți de emoții sau de greutățile cu care ne confruntăm zi de zi. Cu toate că încercăm să ne abținem, „să fim tari”, sunt unele momente în care toate zidurile de apărare sunt doborâte…Atunci, lacrimile ne inundă ochii. Fie că durează un minut sau mai mult, simțim cum o greutate uriașă ni s-a luat de pe suflet, fără să fi făcut ceva. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când plângi!

Efectele fascinante pe care le are o „ședință de terapie” cu lacrimi pentru organism. Ce se ntâmplă în corpul tău atunci când plângi?

Organismul uman este cea mai complexă mașinărie de pe Pământ. Nimic din ceea ce este capabil să facă este întâmplător sau fără rost. Te-ai întrebat vreodată de ce te simți atât de bine după ce, la capătul puterilor tragi o repriză serioasă de plâns? Stresul și durerea afectează activitatea tuturor organelor din corp, inclusiv a glandelor lacrimale ce produc, într-un timp foarte scurt, o cantitate uriașă de lichid. Când „se umple rezervorul”, lacrimile sunt evacuate, sub formă de lacrimi. Această descărcare transmite semnale intense creierului: „Calmează-te, slăbește tensiunea emoțională!”, moment în care acesta începe să elibereze endorfine, ce creează o stare de bine. Află mai jos ce se întâmplă în corpul tău atunci când plângi.

Organismul elimină toxine atunci când plângi

Ca răspuns la perioadele de stres, fie că este fizic sau psihic, organismul răspunde prin secreția unor substanțe toxice. Aceste toxine sunt eliminate atunci când plângi, prin lacrimi. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Minnesota, din Statele Unite ale Americii, au explicat faptul că lacrimile conţin o substanţă ce combate microorganismele dăunătoare, iar pe cele care reuşesc totuşi să supravieţuiască le iau cu ele, curăţând astfel organismul şi ajutându-l să se echilibreze.

Plânsul este, de fapt, un mecanism de apărare a corpului uman
Plânsul este, de fapt, un mecanism de apărare a corpului uman

Atunci când plângi, îți dezinfectezi ochii și nasul

Atunci când plângi, lacrimile spală globul ocular, hidratându-l și ferindu-l de infecții.  Fără lacrimi, membrana oculară poate fi deshidratată și astfel apare sindromul de ochi uscați. Astfel, ar putea să apară o serie de consecințe negative asupra vederii. Atunci când plângi, lacrimile asigură umiditatea membranelor oculare. De tratament antiseptic beneficiază și căile nazale, deoarece canalele lacrimale se unesc la nivelul nasului, o parte din lacrimi se elimină pe acest „traseu”.

Plânsul, cel mai bun calmant. Atunci când plângi, lacrimile te ajută să îți alini durerea fizică

Mai mulți biochimiști din Statele Unite ale Americii au susținut că în compoziția lichidului ce se transformă în lacrimi se găsesc atât substanțe cu effect analgesic, cât și cu rol asemănător antibioticelor, ce distrug microorganismele responsabile cu declanşarea suferinţei fizice.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când plângi? Cum pot lacrimile să prevină hipertensiunea și accidentele cerebrale?

De cele mai multe ori, când simțim că suntem pe cale să izbucnim în plâns, facem eforturi pentru a ne abține. Doar că acest reflex nu face nimic altceva decât să ne intensifice durerea, stresul și suferința. Consecința este creșterea tensiunii arteriale și , odată cu ea, creșterea riscului apariției unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral.

Când poate deveni plânsul motiv de îngrijorare?

În mod normal, plânsul este o reacție normală și chiar sănătoasă, după cum am descries mai sus. Doar că, dacă observăm că izbucnim în lacrimi prea des și, în același timp, suferim de insomnia, apatie, gânduri morbide sau pierderea bruscă în greutate, ar trebui să cereți sfatul unui medic. Astfel de simptome pot indica o posibilă tulburare psihică şi trebuie discutate cât mai repede cu un specialist.