Home » Life & Style » Ce se mănâncă de Buna Vestire

Ce se mănâncă de Buna Vestire

Manolică Anca / 24.03.2021, 13:12
Ce se mănâncă de Buna Vestire

25 martie este o zi foarte importantă pentru credincioși. Preoţii consideră că sărbătoarea Bunei Vestiri este un praznic împărătesc, motiv pentru care credincioșii primesc anumite dezlegări. Iată ce se mănâncă de Buna Vestire.

Ce se mănâncă de Buna Vestire

Buna Vestire sau Blagoveștenia, în tradiția ortodoxă, este o sărbătoare creștină ce se sărbătorește anual, pe data de 25 martie. Aceasta este ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a dat de veste Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus Hristos. Aceasta este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului și este cu fix nouă luni înainte de 25 decembrie, ziua în care s-a născut Iisus.

În Biserica ortodoxă există zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte. Iar ziua de Buna Vestire este una dintre ele. Astfel că, cei care ţin post au, în această zi, dezlegare la peşte. Conform tradiției creștine, de Buna Vestire se mănâncă peşte, deoarece acesta este alimentul pe care Iisus l-a mâncat după Înviere.

„După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi, potrivit adevărul.ro.

Ce se mănâncă de Buna Vestire
Ce se mănâncă de Buna Vestire

Buna Vestire este un praznic împărătesc

De asemenea, preoţii spun că această sărbătoare, cinstită în fiecare an pe 25 martie, este considerată un praznic împărătesc, motiv pentru care este dezlegare la pește. De altfel, peştele este văzut ca o vietate care nu scoate niciun sunet, nu se vaită, precum păsările sau animalele a căror carne o consumăm adesea. Peştele este considerat a fi sfânt.

„Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă“, a mai spus părintele Tudorache.

Dezlegarea la peşte este amintită încă din cele mai vechi timpuri şi are numeroase semnificaţii. Conform teologilor, dezlegarea la peşte este văzută ca o mângâiere pentru credincioşi prin prezenţa în Biserică a lui Iisus Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte. Zilele de post cu dezlegare la peşte nu reprezintă zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care ne bucurăm de prezenţa Mântuitorului în mijlocul nostru.

Postul Mare, care se mai numeşte şi postul patruzecimii, Păresimile, Postul Paştilor, este cel mai aspru post din toate cele patru. Acesta este rânduit pentru curăţirea sufletului, rugăciune, milostenie. Nu se mănâncă ouă, carne şi brânză, nici peşte, vin sau untdelemn. Dezlegările la untdelemn şi vin sunt de Buna Vestire, când aceasta cade în ziua de Joia Mare sau în vinerea ori sâmbăta din Săptămâna Patimilor. În postul Paștelui din 2021 mai există o zi în care este dezlegare la pește și anume Duminica Floriilor, adică pe 25 aprilie.