Home » Life & Style » Ce se știe despre familia lui Raed Arafat. Părinții săi au spus mereu că România ”le-a luat” fiul

Ce se știe despre familia lui Raed Arafat. Părinții săi au spus mereu că România ”le-a luat” fiul

Alexandru Cazacu / 09.03.2021, 10:02
Ce se știe despre familia lui Raed Arafat. Părinții săi au spus mereu că România ”le-a luat” fiul

Probabil toți oamenii din România știu cine este secretarul de stat Raed Arafat. În ultima vreme, cel care a înființat serviciul de urgență SMURD a ajuns din nou în vizorul presei. Deși este unul dintre cei mai controversați oameni de la noi din țară, nu mulți sunt cei care știu detalii despre familia lui Raed Arafat.

Ce se știe despre familia lui Raed Arafat

Nu foarte multă lume știe că Raed Arafat a copilărit în orașul Nablus din nordul Cisiordaniei. Familia șefului DSU este una înstărită și a deținut mai mult de un sfert din proprietățile imobiliare în Nablus. Printre acestea se numără și o fostă fabrică de săpun, care este acum muzeu și centru cultural, administrat chiar de vărul lui Raed, Nasir Arafat. Se pare că cei doi au fost foarte apropiați și au copilărit împreună. Nasir este arhitect și este foarte atașat de orașul în care au copilărit cei doi veri de pe tată.

De asemenea, între familia lui Raed Arafat și cea a defunctului lider palestinian nu există nici o conexiune. Nasir consideră că ai săi sunt ”negustori educați”, unii dintre ei absolvind colegii de renume precum Harvard sau Cambridge, iar afacerile s-au concentrat pe negoțul cu haine/costum specifice zonei și pe fabricarea de săpun din ulei de măsline.

Afacerile familiei

Cei din familia lui Raed Arafat au deținut patru fabrici de săpun din cel 34 care încă funcționau în oraș, în perioada britanică  a Palestinei, însă le-au pierdut, pierdut deoarece unchiul lui Nasir lupta contra ocupației britanice și era vânat de armată. El spune că englezii au bombardat casa familiei, care a fost prima complet distrusă de armata britanică, în Palestina. Iar de atunci mai bine de 50 de persoane din familia lui Arafat au rămas fără adăpost.

Așadar, pentru a trăi au început să vândă din spațiile comerciale deținute în Nablus. Potrivit lui Nasir, Daud Arafat, tatăl lui Raed, ar fi vrut ca acesta să preia afacerile familiei și nu a fost mulțumit de decizia fiului său.

”Îi mergea mintea, și-a construit singur afacerile. A devenit unul dintre cei mai bogați din oraș. Când a apărut radioul în regiune, el a adus difuzoare din Japonia sau Coreea și le-a asamblat aici, în carcase. A făcut o făbricuță pe care apoi a vândut-o. Înainte să moară, pusese la cale o afacere de import cu ceasuri elvețiene, dar n-a mai apucat”, spune Nasir Arafat.

Ce se știe despre familia șefului DSU
Ce se știe despre familia șefului DSU

Raed Arafat merge foarte rar în Palestina

De asemenea, Nasir spunea că mama celui care a înființat serviciul SMURD în România încă mai trăia și că a depășit vârsta de 80 de ani. Se pare că doamna Arafat nu și-a văzut de ceva vreme fiul din România. Cu toate acestea, Raed a ales acest drum și a trebuit să facă mari sacrificii.

”Nu merge în Palestina decât foarte rar, nu este deloc bine văzut acolo. Na, un palestinian a creat un serviciu medical de excelență într-o altă ţară. Puțini sunt cei care știu că el are un frate și o sora. Cu el nu are o legătură strânsă, însă, de sora lui, care e medic în Dubai, e apropiat. Pe mama lui o vede rar, o dată la doi, trei ani, iar tatăl a decedat acum mulți ani. Arafat nu s-a însurat niciodată, și-a dedicat viața acestei meserii”.