Home » Life & Style » Ce semnifică versurile melodiei câștigătoare de la Eurovision 2022. Mesajul pe care îl transmite de fapt piesa Ucrainei

Ce semnifică versurile melodiei câștigătoare de la Eurovision 2022. Mesajul pe care îl transmite de fapt piesa Ucrainei

Voicu Costin / 16.05.2022, 13:07
Ce semnifică versurile melodiei câștigătoare de la Eurovision 2022. Mesajul pe care îl transmite de fapt piesa Ucrainei

Anul acesta a avut loc Concursul Muzical Eurovision 2022. A fost a 66-a ediție a concursului. El s-a desfășurat la Sala Pala Olimpico din Torino, Italia, pe 10, 12 și 14 mai 2022. Câștigătoarea din acest an, Ucraina, s-a prezentat cu o melodie în limba natală, iar din această pricină, nu mulți au putut înțelege versurile melodiei, decât după ce au căutat pe internet traducerea lor. Ce semnifică versurile melodiei?

Cum se traduc versurile piesei „Stefania”?

Kalush aduce o odă mamelor în piesa „Stefania”. Unul dintre cuvintele cheie ale melodiei este „колискова„, care înseamnă „cântec de leagăn„. Cântecul de leagăn este un simbol pentru pace și al protecției pe care naratorul o simțea sub grija mamei sale, în copilărie. Fiecare vers se termină în „Lyuli, lyuli, lyuli„, un cântec de leagăn popular slav – fiind un fel de „nani-nani, puișor” al românilor.

Melodia face referire la greutățile pe care le întâmpină o mamă. Ea depune eforturi uriașe pentru a-și crește copilul în condiții vitrege. Se vorbește despre o „furtună mare”, artiștii evitând să menționeze în mod direct războiul actual dintre Rusia şi Ucraina.

Versurile melodiei „Stefania” intepretate de Kalush Orchestra

„Mama Ștefania, mama Ștefania

Câmpul înflorește, dar ea devine cenușie

Cântă-mi un cântec de leagăn mamă

Vreau să aud cuvântul tău

Ea m-a legănat. Mi-a dat ritm și probabil putere și voință. Nu a luat, ci a dat

A știut multe

Și de la Solomon încoace, voi merge mereu spre tine pe drumuri distruse

Ea mă va proteja și nu mă va trezi nici în timpul celor mai puternice furtuni

(…) Chiar dacă e foarte obosită

M-a legănat la timp

Lyuli lyuli lyuli lyuli lyuli…

Îmi cântă cu dragoste…

Lyuli lyuli lyuli…”

Pentru cine a fost scrisă melodia?

Piesa care a câștigat trofeul Eurovision 2022 a devenit imnul soldaților din Ucraina, la doar 24 de ore după încheierea concursului de la Torino. Solistul trupei Kalush Orchestra a explicat pentru cine au fost scrise, inițial, versurile melodiei.

Solistul formației a explicat că piesa a fost dedicată inițial mamei sale, iar ulterior melodia a căpătat semnificații noi atunci când a început conflictul din Ucraina. De altfel, versurile piesei câștigătoare de la Eurovison vorbesc despre cea care i-a dat viață lui Ole, dar și curaj să înfrunte orice obstacol.

Deși nu există niciun cuvânt despre război în versurile melodiei „Ștefania”, piesa a devenit o adevarată inspirație pentru soldații ucraineni.

„Am dedicat cândva acest cântec mamei mele, iar când a izbucnit războiul, cântecul a căpătat o mulțime de semnificații noi. Deși nu există niciun cuvânt despre război în versuri, mulți oameni au început să asocieze cântecul cu Mama Ucraina. Mai mult, societatea a început să îl numească imnul războiului nostru!”, a transmis liderul trupei, Oleh Psiuk, pe YouTube.

Câștigătoarea Eurovision 2022

Cea de-a 66-a ediție a concursului Eurovision Song Contest s-a încheiat cu victoria Ucrainei, care a fost reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania” (631 de puncte). Podiumul a fost completat de Marea Britanie, cu „SPACE MAN” interpretată de Sam Ryder (466 de puncte) şi de Spania, cu melodia „SloMo”, interpretată de Chanel (459 de puncte). România s-a clasat pe locul 18, cu 64 de puncte, iar Republica Moldova a încheiat concursul pe locul 7, cu 253 de puncte.