Home » Life & Style » Ce semnificație are bujorul. E bine să știi ce mesaj poartă, înainte de oferi aceste flori

Ce semnificație are bujorul. E bine să știi ce mesaj poartă, înainte de oferi aceste flori

Voicu Costin / 12.05.2022, 13:56
Ce semnificație are bujorul. E bine să știi ce mesaj poartă, înainte de oferi aceste flori

Este denumit „regele florilor”, iar acest lucru nu este întâmplător. Originar din China, bujorul este foarte prețuit în această țară, având și un rol semnificativ în numeroase tradiții și ritualuri. Pe lângă frumusețea și parfumul florilor, bujorul este încărcat de simboluri, iar acest lucru face ca buchetele cu bujori să fie și mai speciale. Ce semnificație are bujorul?

Originea bujorilor

Bujorii dau culoare și prospețime unei locuințe. Aceștia sunt rezistenți și înfloresc an de an doar cu puțină îngrijire. Ei sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord și poartă denumirea științifică de Paeonia.

De asemenea, există multe specii și soiuri de bujori, de talie mică, mijlocie sau arbustive, cu flori parfumate, simple sau bătute. Culorile lor pot fi: roșu, diverse nuanțe de alb, purpuriu, roz, galben și chiar violet.

Bujorul românesc este o plantă ocrotită prin lege. Îl putem întâlni în pădurile de câmpie sau la marginea lor, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei.

Ce semnifică bujorii. Mesajul pe care îl transmit

Bujorii roz sunt asociați cu iubirea romantică, fiind considerați unele dintre cele mai senzuale flori. În arta Feng Shui, chiar se spune că bujorii roz sunt cele mai potrivite flori pentru decorul dormitorului, prezența lor aducând armonie în cuplu. Tot datorită acestor simboluri, se crede că femeile care aleg bujorii roz pentru buchetul lor de mireasă, vor avea o căsnicie fericită, fiind de bun augur.

Bineînțeles că semnificația romantică a bujorului face din această floare una potrivită pentru a fi dăruită în orice moment persoanei iubite. Cultivat inițial doar de elitele sociale, bujorul este văzut ca un simbol al bogăției, al prosperității și sănătății. În Japonia, bujorii sunt asociați cu onoarea și curajul. Aceste semnificații se potrivesc în special bujorilor de culoare roșie.

Bujorii mai sunt și un simbol al norocului, al prieteniei și frumuseții. Tocmai de aceea, sunt florile cu care nu vei da greș dacă vrei să oferi un buchet cuiva drag. Cu acest simbol al afecțiunii, îți vei putea exprima dragostea pentru persoanele apropiate. În unele culturi, bujorii albi sunt asociați cu regretul, cu părerea de rău, fiind florile care te vor ajuta să îți ceri iertare în fața unei persoane căreia i-ai greșit. Indiferent dacă vrei să-i oferi cuiva drag sau dacă vrei să îți înfrumusețezi propria locuință cu ajutorul lor, bujorii sunt, așadar, flori cu un puternic impact pozitiv. Aducători de noroc, bujorii ar trebui să fie cât mai prezenți în viețile noastre.

Îngrijirea bujorilor

Bujorul nu este o plantă pretențioasă, este destul de rezistentă. Este bine ca bujorii să fie udați frecvent mai ales în perioada iulie – august, când bujorii își formează mugurii pentru anul viitor. Un alt aspect important este curățarea buruienilor din jurul plantelor. Se recomandă fertilizarea anuală a bujorilor cu mraniță sau pământ de frunze descompuse.

Tăierea bujorilor. Nu se taie frunzișul bujorului după înflorire. Dacă tufa de bujori este bine îngrijită, frunzele sunt chiar estetice mult timp, iar hrănirea rădăcinilor este asigurată continuu. Se pot înlătura numai tijele uscate și porțiunile ofilite sau rupte.

Boli și dăunători. Una dintre cele mai frecvente boli ale bujorului este putregaiul cenușiu, Botrytis paeoniae. Din cauza acestei boli, florile afectate devin maronii și putrezesc. Boala atacă nu doar florile mature, ci și bobocii care nu se mai deschid, se înmoaie și putrezesc. Pentru a combate această ciupercă, se elimină părțile afectate, apoi se aplică tratament specific.

Bujorul poate fi afectat și de Pătarea brună a frunzelor. Pe frunzele atacate apar pete circulare, maro cu o dungă roșie pe margine. Pe măsură ce petele se măresc, frunzele se răsucesc și se usucă. Dezvoltarea bolii este influențată de umiditatea ridicată și de oscilațiile bruște de temperatură. Pentru a combate această boală, se elimină părțile afectate apoi se aplică tratamentul necesar.