Home » Life & Style » Ce sunt Babele de Martie și cum se aleg. Semnificația nebănuită a zilei

Ce sunt Babele de Martie și cum se aleg. Semnificația nebănuită a zilei

Manolică Anca / 01.03.2021, 16:08
Ce sunt Babele de Martie și cum se aleg. Semnificația nebănuită a zilei

Babele de Martie reprezintă un moment din an foarte așteptat. Conform tradiţiei, la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie, fiecare îşi alege o zi preferată pentru începutul lunii martie, aflând astfel cum va fi în viitor. Dar hai să aflăm ce sunt, mai exact, Babele de Martie și cum se aleg ele.

Ce sunt Babele de Martie și cum se aleg

Potrivit etnografilor, mitul „babelor” este, de fapt, unul dintre cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia, care este în strânsă legătură cu data de 1 martie şi mărţişorul. Zilele babei sunt cele de la începutul lunii martie și corespund cu zilele în care Baba Dochia a urcat cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere. De asemenea, după unele tradiții, firul Mărţişorului a fost tors, pentru prima dată, tot de aceasta, în timp ce urca cu oile la munte. Mai mult, se spune că în aceste zile Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii, începe să dea jos din cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Astfel, în fiecare zi afară este puţin mai cald, iarna făcând loc primăverii.

Ce sunt Babele de Martie și cum se aleg. Babele de Martie sunt o tradiţie specific românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare alegându-și câte o zi, sau mai bine zis o babă. Astfel, se spune că, aşa cum va fi vremea în acea zi, aşa este şi firea omului respectiv. Mai mult, bătrânii consideră că aşa cum este vremea în respectiva zi aşa va fi tot anul pentru acel om. Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele strălucește, acel om este voios şi bun la suflet și îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată și răcoroasă, plouă şi bate vântul, atunci acela nu este un om bun la suflet şi este cam supărăcios. Tot tradiţia românească spune că dacă ninge sau plouă în ziua respectivă este semn de bogăţie.

Conform tradiției, babele se aleg între 1 și 9 martie
Conform tradiției, babele se aleg între 1 și 9 martie

Cum ne alegem Baba

În cazul interpretării zilelor, există mai multe modalităţi prin care oamenii îşi aleg babele. Una dintre acestea este alegerea oricărei zi, între 1 şi 9 martie, în timp ce o altă metodă constă în alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. Dacă ziua este între 1 şi 9 ale oricărei lun, atunci baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă ești născut pe 1 iunie, baba ta va fi pe 1 martie. Iar dacă data naşterii este formată din două cifre, baba se alege astfel: dată de naștere 14 februarie, ziua în care baba îi pică se calculează astfel 1+4 = 5. Aşadar, baba este pe 5 martie. Iată câteva exemple din ar putea înseamna fiecare babă în funcție de numărul care ți-a ieșit:

  1. Baba ta anunță un an incert, plin de neprevăzut. Baba vine cu o serie de dușmani de care trebuie să te temi.
  2. Baba ta îți anunță un an fără griji și cu multă sănătate. Bucură-te de acesta.
  3. Baba ta este o baba care ascunde un mister. Un secret al acestui an îți va putea schimba viața în bine pentru totdeauna. Merită să joci la Loto în acest an.
  4. Baba ta este o babă cu puteri magice. Anul se anunță interesant din toate punctele de vedere. Succes, dar ai grijă. Acesta poate fi cu două tăișuri.
  5. Baba ta aduce din trecut ocazii pe care le credeai pierdute. Acum e timpul să profiți de ele. Atenție, acestea nu vor mai reveni.
  6. Baba ta este o babă fericită și fără nici o grijă. An de petreceri și veselie.
  7. Baba ta este blândă și are grijă de tine în acest an, dar trebuie să ai grijă de sănătatea ta.
  8. Baba îți aduce un an frumos și plin de realizări.
  9. Baba aceasta este o babă cu puteri vechi și uitate. În plus, baba aceasta este o una care te anunță că peste 99 de zile vei fi fericit/ă.