Home » Life & Style » Ce trebuie să știi înainte să gătești gulaș de porc

Ce trebuie să știi înainte să gătești gulaș de porc

Ileana Mladinoiu / 16.09.2021, 13:26
Ce trebuie să știi înainte să gătești gulaș de porc

Gulașul este unul dintre cele mai populare preparate din carne ale maghiarilor. Acest fel de mâncare a prins rădăcini și la noi, deoarece este gustoasă, suculentă și, în același timp, nu este prea dificil de gătit.

Secretele gulașului de porc

Mulți oameni îi cunosc gustul încă din copilărie și aduc cu el cele mai bune amintiri. Inițial, gulașul se făcea din carne de vită, dar acum nu este considerat o abatere serioasă de la tradiție dacă îl prepari din carne de porc sau de pui.

Gulașul de porc se gătește mult mai repede decât carnea de vită, se dovedește mai fraged și mai suculent. Prin urmare, multe gospodine preferă să facă acest tip de mâncare din carne de porc.

Ce trebuie să știi înainte să gătești gulaș de porc
Gulaș de porc

Ce trebuie să știi dacă vrei să gătești gulaș de porc

Dacă urmați rețeta, atunci va fi un delicios gulaș de porc chiar și pentru un bucătar fără experiență. Cu toate acestea, cunoașterea mai multor subtilități vă va crește foarte mult șansele de succes.

• Puteți face gulaș din orice parte a carcasei de porc, dar cea mai fragedă și mai gustoasă provine de la gât,  sau șuncă. În acest caz, excesul de grăsime trebuie eliminat.

• Tăierea cărnii pentru gulaș necesită o cantitate destul de mare, fiecare bucată crudă cântărind între 20 și 30 g.

Gulașul unguresc se face de obicei într-un sos foarte picant. Deși suntem obișnuiți să vedem gulaș în sos de roșii, îl puteți găti cu un alt sos, de exemplu cu smântână.

• Gulașul se gătește cel mai bine într-un ceaun sau într-o tigaie cu fundul foarte rezistent. În acest caz, bucățile de porc vor fi deosebit de fragede și masticabile.

• Când alegeți carne de porc pentru gulaș, alegeți-o pe cea care conține grăsime albă, nu de culoare gălbuie.

• Se recomandă sărarea cărnii cu 10 – 15 minute înainte de ora programată, altfel sarea va „scoate” zeama din ea și o va usca.Nici măcar un sos nu va salva problema apărută.

• Gulașul din carne proaspătă se dovedește a fi cel mai suculent. Dacă intenționați să-l gătiți din carne de porc, care a fost supusă înghețării, atunci trebuie să așteptați dezghețarea ei în frigider. În caz contrar, carnea va fi uscată și dură.

Metoda de preparare a gulașului depinde de o anumită rețetă: gulaș din porc și vită, gulaș secuiesc, gulaș unguresc, la ceaun etc.

Rețetă gulaș cu sos de roșii

Compoziţie:

  •  pulpă de porc – 0, 5 kg;
  •  ceapă – 100 g;
  •  zahăr – 5 g;
  •  sare și boia după gust;
  •  ulei vegetal – 50 ml;
  • făină – 20 g;
  • pastă de roșii – 35 g;
  • ardei gras roșu;
  • frunză de dafin;
  • apă cât este nevoie.

Metoda de preparare

• Spălați carnea, uscați-o cu un șervețel, tăiați-o în cuburi de aproximativ 1,5 cm.

• Curățați ceapa, tăiați-o în bucăți mici.

• Preîncălziți tigaia, turnați puțin ulei. Când începe să se încingă, puneți carnea în ea și prăjiți-o pe toate părțile, amestecând, până se rumenesc toate bucățile. Pentru a face acest lucru, este mai bine să o prăjiți la foc mediu.

• Adăugați ceapa și gătiți încă 5 minute.

• Puneți ardeiul, boiaua (dulce sau iute după cum vă place), sărați carnea, presarați făină și mai prăjiți încă 5 minute.

• Adăugați pasta de roșii, zahărul, amestecați, reduceți focul, fierbeți la foc mic timp de 10 minute.

• Umpleți cu apă fiartă până când carnea este complet acoperită. Puneți o frunză de dafin.

• Fierbeți gulașul la foc mic timp de o jumătate de oră.

Gulașul se potrivește foarte bine cu o garnitură: piure de cartofi, orez, paste. Amintiți-vă că gulașul nu este doar carne, ci și sos. Asigurați-vă că ați folosit multă carne și garnituri.