Mucegaiul poate apărea oriunde: pe pereți, pe haine, pe covoare. chiar și pe alimete. Acesta este foarte periculos pentru sănătate, motiv pentru care trebuie să avem grijă să prevenim apariția lui, înainte de a deveni o problemă. Dacă și tu te confrunți cu apariția lui, iată care este cea mai rapidă metodă prin care poți elimina mucegaiul de pe pereți.
Mucegaiul este o ciupercă microscopică, parazitară, care se înmulțește prin microspori. Aceștia pătrund în casă prin uși, ferestre, zone de ventilație sau sisteme de aer condiționat. De asemenea, ei se pot atașa și de haine, încălțăminte sau blana animalelor de companie, ajungând, astfel, în interior. Ajunși în locuință, sporii se „stabilesc” în zonele umede, reci sau întunecoase.
Umiditatea crescută din locuință poate apărea din cauza construcției neadecvate, al lipsei aerisirii sau al încălzirii necorespunzătoare din clădirile bine izolate. Mucegaiul mai apare și din cauza fisurilor din pereți, suprafețelor care nu au fost lăsate suficient la uscat după finalizarea lucrărilor de construcție și condensul apărut pe pereți. De asemenea, uscarea rufelor, gătitul ori dușul reprezintă ale surse de creștere a umidității în locuință, și favoriarea apariției mucegaiului.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Primele semne ale mucegaiului sunt apariția petelor verzui sau negre pe pereții din baie sau din zonele cu umiditate ridicată. Dacă mucegaiul este prezent, dar ascuns pe după canapea sau mobilier, ascuns de ochiul tău, îl poți detecta prin miros. Acesta are un miros neplăcut de umed și îmbâcseală.
Dacă îl observi bine timp, muceagiul poate fi îndepărat ușor, folosind soluții proparate în casă. Atenție! Înainte de orice metodă, asigură-te că ți-ai pus mănuși și o mască de protecție, pentru a evita să intri în contact cu ciuperca. Una dintre cele mai la îndemână metode de a elimina mucegaiul este expunerea la razele soarelui. Lumina naturală este perfectă pentru a stopa dezvoltarea acestuia. Așadar, deschide larg ferestrele și lasă lumina să pătrundă.
Cea mai rapidă metodă prin care poți elimina mucegaiul de pe pereți este prepararea unei soluții cu bicarbonat de sodiu. Amestecă patru linguri de bicarbonat în 300 ml de apă și pulverizează amestecul peste zonele afectate. Această soluție este utilă și la curățarea covoarelor și a accesoriilir din material textil.
Oțetul este un alt ajutor în lupta contra mucegaiului. Amestecă 200 de ml de oțet alb cu 200 de ml de apă și aplică soluția în locurile afectate. O ultimă soluție implică folosirea clorului. Aceasta este indicată mai ales în cazul infestațiile puternice. Dacă nici aceasta din urmă nu te scapă de mucegai, poți opta și pentru soluțiile antimucegai din comerț sau să apelezi la o firmă profesionistă de dezinfecție.
O soluție simplă, dar eficientă, de prevenire a apariției mucegaiului este folosirea unui dezumidificator. Umiditatea aerului într-o casa ar trebui sa fie de 40-60%. Dacă trece de 60%, cresc semnificativ sansele de aparitie a mucegaiului, iar o umiditate de peste 80% este un mediu propice de apariție a acestuia. Un astfel de aparat are capacitatea de a extrage surplusul de umiditate din aer.