Home » Life & Style » Cel mai bun pește pentru grătar. Nu se sfărâmă, nu se usucă. 5 recomandări

Cel mai bun pește pentru grătar. Nu se sfărâmă, nu se usucă. 5 recomandări

Voicu Costin / 26.04.2022, 11:10
Cel mai bun pește pentru grătar. Nu se sfărâmă, nu se usucă. 5 recomandări

Sezonul grătarelor a început, iar sărbătorile Pascale au adunat mii de români în zonele special amenajate, la păduri, în poiene sau în curțile proprii pentru a face un grătar. Mulți au ales să pună la făcut cărnuri de pui, vită, porc, mici, coaste, dar alții au ales să prăjească şi câte un peşte. Care sunt cele mai bune tipuri de peşte pentru a fi pregătit pe grătar?

Cum pregătim peștele pentru grătar

Probabil ai mai încercat să gătești peștele pe grătar, însă s-a sfărâmat sau a ieșit uscat. Pentru a evita acest lucru, venim cu câteva sfaturi numai bune de urmat.

Cum condimentăm peștele pentru grătar? Pentru asezonarea peștelui la grătar, o marinată formată din citrice, un condiment cu piper și lămâie sau doar sare și piper cu ulei de măsline sunt suficiente.

Dacă îți place să mănânci picant, poți marina peștele într-un sos picant înainte de a-l frige la grătar. În ceea ce privește uneltele pentru a frige un pește la grătar, vei avea nevoie de o unealtă de grătar pentru a fixa peștele, un cuțit de file și clești pentru grătar.

Tipuri de pește perfecte pentru grătar

Atunci când alegi cel mai bun pește pentru grătar, alege unul ferm și cărnos. Printre tipurile perfecte, se numără: tonul, somonul, somnul, pargoșul, sardinele, bibanul, deoarece, toate au pielea care se va face crocantă, în timp ce carnea rămâne fragedă. Găsirea peștelui bun pentru grătar poate fi complicată, mai ales dacă nu ai multe opțiuni la îndemână.

Ton

Tonul vine în multe forme, dar un file proaspăt de ton gras este unul dintre cei mai buni pești pentru grătar. Tonul are o mulțime de arome bogate, așa că, un strop de lămâie, o lingură de wasabi sau doar sarea și piperul sunt sufieciente pentru a marina peștele. Pentru un peşte perfect, încercați să gătiți peștele, nu mai mult de două minute pe fiecare parte, iar timpul va varia în funcție de grosimea fileului.

Somon

Somonul, deși nu este la fel de cărnos ca tonul, se prepară bine pe grătar. Unii preferă totuși să înfășoare fileurile de somon în folie de aluminiu, doar pentru a fi siguri că nu se va arde.  Grătarul de somon scoate în evidență gustul dulce. El poate fi asezonat cu o serie de alimente, inclusiv sosul de arahide, piperul cu lămâie, ardei sau chili și lime.

Pește spadă

Peștele spadă este cât se poate de cărnos și are o aromă blândă, curată și totuși uniformă. Peștele-spadă la grătar servit cu sos tartar de citrice este o combinație reușită. Peștele-spadă va avea un gust bun și dacă îl asezonați cu o marinată cu ierburi.

Biban

Bibanul are o carne albă delicioasă. Fie că îl mănânci cu mujdei de usturoi sau cu sparanghel și un sos pe bază de lămâie, acest pește se gătește cel mai bine pe grătar. Îl poți pune întreg pe câteva felii de lămâie și îl poți condimenta cu crenguțe de rozmarin. Indiferent de marinată, gustul peștelui proaspăt prăjit pe grătar nu se compară cu nimic altceva, iar mirosul este inconfundabil de atrăgător.

Dorada

Nu necesită o pregătire prea mare înainte de a fi gătit pe grătar. Sărați interiorul burticii și umpleți-l cu un buchet de ierburi aromatice (rozmarin, cimbru și mărar) și o felie de lămâie.