Home » Life & Style » Cel mai mic oraș din Europa. Câți oameni locuiesc, de fapt, aici

Cel mai mic oraș din Europa. Câți oameni locuiesc, de fapt, aici

Manolică Anca / 27.03.2021, 15:10

Autoproclamatul „cel mai mic oraș din Europa” este o simplă pată pe hartă, constând practic dintr-o singură stradă care se învârte în jurul zidurilor sale istorice. Cu toate acestea, în ceea ce privește atmosfera, el este imens. Iată în ce țară se află și câți oameni locuiesc aici.

Cel mai mic oraș din Europa. Câți oameni locuiesc, de fapt, aici

Europa găzduiește cel mai mic oraș din lume. Mai exact, Croația. Micul oraș medieval, Hum, este situat pe vârful unui deal în regiunea Istria, în nord-vestul Croației. Legenda spune că giganților care au construit Istria le-au rămas doar câteva pietre și le-au folosit pentru a construi Hum. Mica așezare este la aproximativ două oră și jumătate de mers cu mașina de capitala Croației, Zagreb. Conform recensământului din anul 2011, populația este de aproximativ 30 de persoane.

Hum este situat pe vârful unui deal în regiunea Istria, în nord-vestul Croației
Hum este situat pe vârful unui deal în regiunea Istria, în nord-vestul Croației

Hum are o istorie foarte lungă. Deja în creștinismul timpuriu, prima așezare a fost stabilită pe dealul pe care se află Hum astăzi. Cu toate acestea, aspectul actual a fost modelat semnificativ în secolul al XI-lea, când au fost construite primele rânduri de case. În 1102 orașul a fost menționat pentru prima dată în documente, fiind numit „Castrum Cholm”, derivat din numele italian Colmo. Clopotul și turnul de veghe au fost contruite în anul 1552, în scopul apărării orașului.

Este un oraș fermecător și extrem de liniștit

Orice turist ajunge aici, simte că a călătorit în timp, fiindcă orașul nu s-a schimbat cu nimic de secole întregi. Este un loc foarte liniștit și sigur pentru a trăi cu copiii. Înconjurat de natură, Hum este o așezare fermecătoare. Intrarea în oraș este protejată de o ușă enormă de cupru, care are mânere împodobite cu Script Glagolitic. Pe această ușă se află coarnele boškarin (Bou Istrian) care protejează intrarea.

Hum este un oraș medieval care cucerește orice vizitator
Hum este un oraș medieval care cucerește orice vizitator

Pe lângă titlul de „cel mai mic oraș din Europa”, Hum mai este renumit și pentru coniacul său de vâsc alb, numit biska. Legenda spune că druizii celtici antici au lăsat rețeta biska în Hum acum aproximativ 2.000 de ani. În acest oraș, majoritatea cetățenilor vorbesc italiană, datorită apropierii lor de Italia. Fiind atât de mic, nu există foarte multe atracții turistice de vizitat. Cu toate acestea, atât peisajul urban medieval, cât și peisajele înconjurătoare îi încântă pe vizitatori!

Există podgorii, plantații de măslini și locuri unde se poate servi renumitul coniac Humska Biska și multe delicatese regionale, toate într-un cadru unic. Anual, în luna octombrie, orașul organizează Festivalul Grappa, la care participă producătorii locali de coniac din toată Istria. O altă curiozitate din Hum este organizarea alegerilor primarului. Cel mai mic oraș din Europa are cele mai multe alegeri din lume. În fiecare an, este ales un nou primar și numai bărbații pot vota. Este o tradiție veche, ce datează de sute de ani.