Home » Life & Style » Cel mai precis calendar pentru stropirea pomilor fructiferi

Cel mai precis calendar pentru stropirea pomilor fructiferi

Manolică Anca / 08.04.2021, 11:27
Cel mai precis calendar pentru stropirea pomilor fructiferi

Pomii sunt la fel de importanți ca orice altă plantă din grădină. Pentru a obține cea mai bună recoltă, trebuie să te asiguri că le administrezi toate tratamentele necesare. Astfel, vei fi sigur că scapi de dăunători și că previi apariția bolilor. Iată cel mai precis calendar pentru stropirea pomilor fructiferi.

Calendar pentru stropirea pomilor fructiferi. Când și cum se fac tratamentele primăvara

Prevenția bolilor este foarte importantă atunci când vorbim despre pomii fructiferi. Dacă acestea reușesc să îi atace, cel mai sigur, recolta ta va fi compromisă. Așa că trebuie să acorzi o atenție sporită acestor tratamente și să le aplici cu strictețe, pentru a evita aceste neplăceri. Pentru a avea pomi fructiferi sănătoși, este necesar să aplici 5-6 tratamente în fiecare sezon. Nu uita că stropirea se face atât în perioada de repaus vegetativ, adică după ce frunzele cad, cât pe parcursul perioadei de vegetație.

Calendar pentru stropirea pomilor fructiferi primăvara. Acest anotimp este foarte important pentru pomii fructiferi, pentru ca aceștia să se dezvolte sănătos și să ofere o recoltă bogată. Astfel, primul tartament se face, de obicei, după tăiere. Aici vorbim despre tratamentul cu sulfat de cupru, cel care protejează pomii fructiferi. De asemenea, la începutul lunii martie, atunci când pomii încep să iasă din repausul vegetativ și temperaturile depășesc 5 grade Celsius se face stropirea cu ulei horticol și insecticid. Aceștia trebuie stropiți înainte de a înmuguri.

Uleiul horticol este folosit pentru a omorî dăunători precum păduchele de Sân Jose sau păduchilor țestoși, dar și ouăle acarienilor, afidelor și cotarilor. Împreună cu insecticidul, au rolul de a asfixia dăunătorii și de ale distruge ouăle. De asemenea, stropirea se face și pentru protejarea de boli, precum făinarea, rapănul, bolile de depozit, focul bacterian, pătarea albă sau roșie.

Pomii fructiferi trebuie stropiți de 5-6 ori pe an
Pomii fructiferi trebuie stropiți de 5-6 ori pe an

Stropirea pomilor fructiferi pe timp de vară și toamnă

Calendar pentru stropirea pomilor fructiferi vara. În acest anotimp, pomii se stropesc doar dacă se observă semne de boală. Astfel, în luna iunie se folosește fungicid, în timp ce pentru luna august se recomandă folosirea insecticidului.

Calendar pentru stropirea pomilor fructiferi toamna. Stropirile din acest anotimp au rolul de a pregăti pomii pentru sezonul rece și pentru a avea o producție bună în următorul an. Mai mult, se fac tratamente pentru a opri înmulțirea ciupercilor și al insectelor în anul următor. Stropirea la negru se face toamna, atunci când au căzut deja frunzele, folosindu-se, de obicei, un insecticid pe bază de ulei horticol.

Calendar pentru stropirea pomilor fructiferi. Iarna

Calendar pentru stropirea pomilor fructiferi iarna. Pomii au nevoie de atenție chiar și iarna. De aceea, primul tratament care trebuie aplicat este cu sulfat de cupru, cunoscut și sub numele de piatra vânătă. Înainte de a îl aplica, trebuie să te asiguri că temperaturile depășesc 5 grade Celsius.

Următorul pas este stropirea cu ulei horticol, combinat cu un insecticid. Este același tratament care se face și primăvara și are rolul de a intoxica larvele dăunătorilor și de elimina ouăle acestora. Primul care se aplică este fungicidul, pentru că uleiul horticol va forma o peliculă pe suprafață ramurilor. În luna februarie sau la finalul iernii, se mai face un tratament cu piatra vânătă sau zeama bordeleza.