Home » Life & Style » Cele mai frumoase grădini botanice din România. Top 8 de neratat

Cele mai frumoase grădini botanice din România. Top 8 de neratat

Manolică Anca / 12.03.2021, 16:15

România are foarte multe grădini botanice frumoase, pline de plante aduse din toate colțurile lumii, specimene rar întâlnite ce încântă privirile chiar și celor mai puțin atrași de natură. Vezi care sunt cele mai frumoase grădini botanice din România și ce sunt specii de plante deosebite poți să admiri aici.

1. Cele mai frumoase grădini botanice din România. Dimitrie Brândză din București

Grădina botanică Dimitrie Brândză din București
Grădina botanică Dimitrie Brândză din București

Grădina Botanică din București este una dintre cele mai mari din România. Aceasta se întinde pe o suprafață de 17 hectare și jumătate și adăpostește circa 5.000 de specii de plante din diferite părți ale lumii. Grădina este organizată structurat pe sectoare, atât în aer liber, cât și în spații acoperite, printre speciile deosebite care se regăsesc aici numărându-se: crinii, daliile, liliacul indian, bujorii, alunul American, dar și specii rare, cum ar fi: Centaurea jankae, Centaurea pontica Prodan & Nyár, Dianthus callizonus Schott & Kotschy.

2. Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj
Grădina Botanică „Alexandru Borza” din ClujGrădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj

Întinsă pe o suprafață de 14 hectare, aceasta este considerată una dintre cele mai frumoase grădini botanice din toată Europa. Aceasta găzduiește multe specii de plante care se regăsesc pe teritoriul României, dar are și câteva sere cu plante tropicale și specii de flori din Caucaz și Munții Himalaya. Grădina japoneză și grădina romană din interior sunt decorate spectaculos cu elemente specifice zonei, dar și cu vestigii arheologice și ornamente din vremea Imperiului Otoman.

3. Cele mai frumoase grădini botanice din România. „Anastasie Fătu” din Iași

Cele mai frumoase grădini botanice din România. „Anastasie Fătu” din Iași
Cele mai frumoase grădini botanice din România. „Anastasie Fătu” din Iași

Inaugurată în anul 1856 de către naturalistul Anastasie Fătu, aceasta este prima grădină botanică apărută în România. Aceasta se întinde pe o suprafață imensă, de aproximativ 100 de hectare, fiind foarte recunoscută pentru faptul că se mândrește cu o colecție impresionantă de peste 800 de specii de trandafiri din România, dar și cu circa 500 de specii de crizanteme. De asemenea, aici se regăsesc și multe alte specii de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene.

4. Grădina botanică „Răsvan Angheluță” din Galați

Grădina botanică „Răsvan Angheluță” din Galați
Grădina botanică „Răsvan Angheluță” din Galați

Întinsă pe aproximativ 18 hectare, grădina botanică din Galați este structurată pe șase sectoare: sere, ornamental, rosarium, plante utile, flora și vegetația României, flora Globului. Toate speciile regăsite grădinii botanice ajung la peste 260.000 de flori, arbuști și arbori. În interior pot fi admirate peste 300 de soiuri diferite de trandafiri, dar și o seră cu palmieri.

5. Cele mai frumoase grădini botanice din România. Palatului Copiilor din Tulcea

Grădina Palatului Copiilor din Tulcea
Grădina Palatului Copiilor din Tulcea

Grădina din Tulcea se întinde pe o suprafață de 12 hectare și numără peste 1.000 de specii de plante spontane și cultivate. Aceasta este împărțită pe mai multe sectoare printre care: sector sistematic, plante medicinale, ornamental, pomi și arbuști fructiferi, vegetația nisipurilor marine, vegetația zonelor umede.

6. Grădina botanică „Alexandru Buia” din Craiova

Cele mai frumoase grădini botanice din România. „Alexandru Buia” din Craiova
Cele mai frumoase grădini botanice din România. „Alexandru Buia” din Craiova

Grădina Botanică se află în partea de sud-vest a orașului, întinzându-se pe aproximativ 17 hectare de pământ. Aceasta este cea de-a patra grădină botanică universitară din ţară, după cele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. La fel ca toate celelalte, și aceasta este organizată în mai multe sectoare, precum: ornamental, sectorul provinciile floristice ale României, sectorul sistematica plantelor, provinciile floristice ale globului, plante cultivate, sere (sera culoar, sera plante suculente, sera plante tropicale şi subtropicale şi sera înmulţitor), sectorul rosariu, pepinieră, muzeu cu diferite mostre de seminţe, fructe, planşe, grafice, diplome, colecţii de cataloage și herbarul.

7. Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou

Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou
Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou

Aflată în județul Sălaj, aceasta se întinde pe o suprafață de 24 de hectare, ocupând întreg spațiul parcului de agrement al castelului medieval ce este  folosit pe post de reședință de către familia Wesselenyi. La interior, serele botanice numără o mulțime de specii deosebite, colecții valoroase de plante mediteraneene, tropicale și subtropicale. De asemenea, grădina are și un pavilion înalt special frumoșii palmieri, un acvariu pentru plante tropicale și un sector de plante ornamentale, de ierbar și diferite piese de muzeu.

8. Grădina Botanică a „Universității de Vest Vasile Goldiș” din Macea

Cele mai frumoase grădini botanice din România. Grădina Botanică a „Universității de Vest Vasile Goldiș” din Macea
Cele mai frumoase grădini botanice din România. Grădina Botanică a „Universității de Vest Vasile Goldiș” din Macea

Aflată la 23 de km de Arad, grădina se întinde pe o suprafață de 21,5 hectare, fiind și una dintre bazele didactice de cercetare pentru studenții de la facultățile de profil din cadrul Universității. Din anul 2019, grădina poartă numele Profesorului Pavel Covaci. Aceasta este și ea împărțită pe mai multe sectoare, în vechiul pavilion al grădinii fiind amenajat și Muzeul Botanic, Colecția de semințe, Muzeul Etnografic, Muzeul Cinegetic și Herbarul.