Home » Life & Style » Cele mai frumoase muzee de artă din întreaga lume. Top 10 obiective și atracții turistice care te vor fascina. FOTO

Cele mai frumoase muzee de artă din întreaga lume. Top 10 obiective și atracții turistice care te vor fascina. FOTO

Voicu Costin / 14.01.2022, 08:05

Turiștii își planifică vacanța într-o țară străină, iar  printre obiectivele turistice pe care le includ în itinerariul lor se află şi câte un muzeu. Acesta cuprinde o colecție vastă de opere de artă, de la sculpturi la tablouri, obiecte tradiționale și porturi populare. Iubitorii de pietre prețioase pot vizita și unele dintre renumitele muzee de bijuterii din lume. Haideți să vedem care sunt cele mai cunoscute muzee din întreaga lume!

6 muzee de artă din lume

1. Muzeul Luvru

Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m², dintre care 60.600 m² destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris. Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din Antichitate până la 1848, și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat.

Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă. În 2018, Luvru a fost cel mai vizitat muzeu de artă din lume, primind peste 10 milioane de vizitatori.

2. Muzeul Orsay

Muzeul Orsay este un muzeu aflat în capitala Franței, Paris. A fost inaugurat în 1986 fiind amenajat în clădirea Gării Orsay, care a fost reconstruită între anii 1983-1986, pentru a putea găzdui muzeul. Colecțiile muzeului constau în principal în opere de artă plastică și sculptură, opere de artă decorativă, fotografie și arhitectură.

3. Muzeul Van Gogh

Muzeul Van Gogh este un muzeu de artă olandez dedicat lucrărilor lui Vincent van Gogh și ale contemporanilor săi. Muzeul se află în Piața Muzeului din Amsterdam. El a fost deschis pe 2 iunie 1973.

Muzeul conține cea mai mare colecție din lume de picturi și desene ale lui Van Gogh. În 2017, muzeul a avut 2,3 milioane de vizitatori și a fost cel mai vizitat muzeu din Țările de Jos și al 23-lea cel mai vizitat muzeu de artă din lume.

Muzeul Van Gogh este în mare parte un muzeu al post-impresionismului și deține peste 200 de picturi, peste 1.000 de desene, zeci de stampe, 4 albume și aproximativ 750 de scrisori trimise sau primite de marele artist. Foarte multe opere ale lui Van Gogh reprezintă mediul rural.

4. Muzeul Qin al Războinicilor și Cailor de Teracotă

Este situat în districtul Lintong, provincia Shaanxi din China. Acest mausoleu a fost construit pe parcursul a 38 de ani, din 246 până în 208 î.Hr. și este situat sub pământ, în formă de trunchi de piramidă. Circumferința orașului interior este de 2,5 km, iar cea exterioară este de 6,3 km. Mormântul este situat în sud-vestul orașului interior și este orientat spre est.

Este unul dintre cele mai mari morminte din lume, devenind renumit prin soldații din teracotă. La construcția mormântului se presupune că ar fi lucrat 700.000 de oameni. Colecția acestui muzeu cuprinde 8.000 de soldați sculptați, 130 de trăsuri, 520 de cai și 150 de membrii ai cavaleriei.

5. Muzeul Metropolitan de Artă

Metropolitan Museum of Art este un muzeu din New York situat în capătul estic al Central Park. Muzeul Metropolitan de Artă din New York City, în limbaj colocvial „Met”, este cel mai mare muzeu de artă din Statele Unite. Colecția să permanentă conține peste 2 milioane de lucrări.

Colecția e formată din opere de artă din antichitatea clasică și din Egiptul Antic, picturi și sculpturi de la aproape toți maeștrii europeni și o colecție de artă americană și modernă. „The Met” deține un număr impresionant de exponate din arta Africană, Asiatică, Oceanică, Bizantină și Islamică. Muzeul găzduiește colecții de instrumente muzicale, costume și accesorii, arme și armuri antice din întreaga lume.

6. Galeria Academiei din Florența

Galeria Academiei din Florența este un muzeu de artă din Florența, Italia. A fost fondată în 1784 și este cunoscută pentru sculptura „David” a lui Michelangelo. Are de asemenea și alte sculpturi ale artistului și o mare colecție de picturi ale artiștilor florentini, mai ales din perioada 1300–1600. Include instrumente muzicale realizate de Stradivarius, Niccolò Amati și Bartolomeo Cristofori.

În 2016, a avut 1,46 milioane de vizitatori fiind al doilea cel mai vizitat muzeu de artă din Italia, după Uffizi (2,02 milioane).

4 muzee de bijuterii din lume

Pietrele prețioase au atras mereu privirile oamenilor, mai ales al doamnelor. Coloritul diferit, strălucirea, formele sculptate sau istoria locului unde au fost descoperite, ne uimesc de fiecare dată când le vedem. Muzee din întreagă lume oferă iubitorilor de pietre prețioase o colecție impresionantă care poate fi privită și admirată. Haideți să vedem câteva dintre ele!

1. Muzeul Victoria și Albert, Londra, Anglia

Muzeul Victoria și Albert sau V & A este cel mai mare muzeu de artă și design decorativ din lume. Putem admira o colecție impresionantă de pe 6000 de obiecte, iar colecția de bijuterii este una dintre cele mai mari. Istoria bijuteriilor începe de pe vremea Egiptului Antic, unde putem admira unele dintre cele mai frumoase bijuterii purtate de regii faraoni.

La polul opus puteți admira o colecție magnifică de bijuterii moderne create de bijutieri de renume mondial. Obiectele care ne-au atras nouă atenția sunt: rochia cu diamante făcute pentru Catherine the Great, brățări din aur cu pietre prețioase care aparțineau Mariei Antoinette, colierul de smarald Beauharnais prezentat de Napoleon fiicei sale adoptate și mute alte obiecte interesante. Muzeul poate fi vizitat în mod gratuit.

Jewel House, Turnul Londrei, Anglia

Bijuteriile care au aparținut monarhiei britanice nu se regăsesc în muzeul V & A. Acestea sunt expuse în casa Jewel din Turnul Londrei.

2. Bijuteriile Coroanei iraniene, Teheran, Iran

În interiorul Băncii Centrale a Iranului este localizat muzeul de bijuterii din Iran. Iranul se mândrește cu cea mai mare expoziție de bijuterii ale tuturor statelor din lume. Elementele au fost colectate de monarhia iraniană din secolul al XVI-lea și au fost mutate în proprietatea statului în 1937.

Putem admira o vastă colecție de obiecte de artă, de la bijuterii și obiecte importante (coroane, tiare, tronuri) până la arme de luptă (săbii și scuturi decorate cu bijuterii, cuțite din metale prețioase decorate cu pietre prețioase). Colecția include, de asemenea, pietre neconfirmate, precum și multe alte obiecte specifice zonei din care provin.

3. Trezoreria imperială, Viena, Austria

Trezoreria imperială deţine o colecție vastă de comori adunate în decursul mai multor secole. Coroana imperială, orbul, sceptrul Austriei, coroana prevenită din era Imperiului Roman și alte mii de pietre prețioase vă pot încânta privirile.

Obiectul cel mai de preț al muzeului o reprezintă cel mai mare smarald din lume. Dacă nu l-ați văzut până acum, nu ratați șansa, dacă ajungeți prin zonă. Trezoreria Imperială se află în Palatul Hofburg.

4. Lumea Crystal Swarovski, Wattens, Austria

Austria este recunoscută pentru multitudinea de muzee cu care se mândrește. Puteți vizita diferite muzee pe teme de știință, invenții, muzee naturale, istorice sau alte tipuri. Unul dintre cele mai spectaculoase se află în Wattens.

Lumea Crystal Swarovski are o locație inedită și nu v-ați fi gândit că un muzeu poate avea o asemenea locație. Muzeul a fost deschis în 1995 la aniversarea a 100 de ani de la fondarea companiei Swarovski. Parcul de 7,5 hectare oferă diferite atracții și camere proiectate cu grijă care prezintă cristalele magnifice. Cascada de la intrarea muzeului reușește să atragă și mai mult atenția.