Home » Life & Style » Cele mai importante 5 reguli de care e bine să ții cont la alcătuirea unui meniu. Cum trebuie să arate de fapt masa

Cele mai importante 5 reguli de care e bine să ții cont la alcătuirea unui meniu. Cum trebuie să arate de fapt masa

Ileana Mladinoiu / 16.08.2021, 11:59
Cele mai importante 5 reguli de care e bine să ții cont la alcătuirea unui meniu. Cum trebuie să arate de fapt masa

În funcție de succesiunea servirii preparatelor într-un meniu, de materiile prime folosite și de metodele de preparare, mâncărurile se pot clasifica în: gustări/antreuri, minuturi pregătite într-un timp foarte scurt, supe, creme, ciorbe, borșuri, preparate pe bază de legume, cu și fără carne, garnituri de legume, asociate la fripturi, salate din crudități sau din legume conservate (murături, gogoșari etc.), dulciuri.

De ce reguli e bine să ții cont la alcătuirea unui meniu

Întotdeauna, la alcătuirea unui meniu trebuie să se evite servirea la masă a două feluri de mâncare, care să conțină aceleași alimente, chiar prezentate sub forme și tehnologii de preparare diferite.

De exemplu, supă cu fidea și macaroane cu brânză, supă cu orez și pilaf sau budincă de orez, ciorbă de perișoare și ardei umpluți, ciorbă de cartofi și musaca de cartofi etc., pentru a se evita monotonia culinară.

Mâncare
Mâncare

1. Gustările/antreurile

Sunt preparate care deschid de regulă masa. Principala calitate pe care trebuie să o îndeplinească este de a stimula apetitul fără a-l satisface pe deplin. Acest lucru se realizează prin diversitatea gusturilor, aromelor, formelor și chiar coloritul produselor servite.

Forma de prezentare, aranjarea pe platouri, farfurii etc., este bine să fie mai atractivă, cât mai îmbietoare. Se servesc de obicei cu tacâmuri speciale sau cu scobitori. Se grupează în gustări calde și reci.

Din grupa celor reci fac parte: cruditățile (roșii, castraveți, ardei gras, ridichi etc.), produsele de mezeluri, salatele combinate, sandvișurile cu diferite umpluturi și produse alimentare etc., prezentate în variate forme geografice (rotunde, pătrate, rombice).

Din grupa gustări calde fac parte: sufleurile, budincile, crochetele, pateurile cu diferite umpluturi, chifteluțe speciale din carne, preparatele din pește etc. Prin natura lor, gustările trebuie pregătite cu puțin timp înainte de a fi servite și păstrate la temperatura indicată la fiecare gustare (rece sau caldă).

2. Minuturi

Sunt preparate culinare care necesită un proces de pregătire de circa 10-20 de minute, fiind recomandate în general la mesele de dimineață și la cele de seară.

Sortimentele cuprind: ochiuri, omlete cu diferite umpluturi, ouă fierte, cașcaval pane, ochiuri pe cașcaval, crochete de cașcaval, chifteluțe, subproduse de carne asociate cu diferite garnituri de legume, șnițele etc.

3. Supe, creme, ciorbe, borșuri

Aceste sortimente de preparate culinare nu presupun numai tratarea termică a alimentelor, ci și asocierea diverselor alimente sub formă de preparate culinare.

Pentru că în general se servesc calde au un rol calmant asupra nervilor stomacului, înlocuiesc pierderile de lichid din organism și prin conținutul lor bogat sunt foarte hrănitoare și stimulează sucul gastric, ajutând digestia.

La borșuri, acritura se pune numai după ce a fiert zarzavatul și carnea bine, astfel acestea vor rămâne tari. Sarea se dizolvă în puțină supă luată în polonic și numai după aceea se pune în tot lichidul, după care se potrivește gustul.

4. Preparate din legume, cu și fără carne

Pot fi preparate din una sau mai multe legume, cu sau fără carne de vită, porc, pasăre, vânat, pește etc.

Specialitățile de fripturi se pregătesc la cuptor, grătar, prin prăjire etc., și se servesc cu garnituri din legume și salate de legume preparate sau conservate.

5. Dulciuri

Aceste specialități sunt apreciate pentru valoarea lor nutritivă și pentru gustul lor plăcut. Rolul lor în organism este de a asigura cantitatea de energie pe care organismul o pierde prin eforturile fizice sau intelectuale precum și de a ușura procesul de digestie și asimilație.