Home » Life & Style » Cele mai rare fenomene de pe pământ. Cum sunt explicate

Cele mai rare fenomene de pe pământ. Cum sunt explicate

Voicu Costin / 04.04.2022, 14:45

Fenomene ale naturii rare se întâmplă în toată lumea. Multe dintre ele au reușit să fie fotografiate ori filmate de către oamenii de știință sau simpli amatori de fotografie. Ele au fost studiate de cercetători și explicate, dar unele dintre ele arată extraordinar și parcă nu-ți vine să crezi că asemenea ciudăţenii se pot întâmpla pe Pământ. Care sunt cele mai rare fenomene care se întâmplă în lume?

Fenomene meteo rare

Curcubeiele de foc

Curcubeiele de foc se formează atunci când lumina este reflectată de cristalele de gheață din norii aflați la mare altitudine. Halourile lor sunt atât de mari, încât par adesea paralele cu linia orizontului.

Fulgerele Catatumbo

La gura de vărsare a râului Catatumbo, în Venezuela, iau naștere formațiuni noroase unice în lume, care generează un spectacol foarte rar, cunoscut drept „fulgerele Catatumbo”. Astfel de furtuni sunt fenomene naturale care pot avea loc chiar și timp de 160 de nopți pe an, pot dura până la 10 ore pe zi și pot înregistra 280 de fulgere pe oră.

Gloria dimineții

Norii Gloria dimineții apar în condiții foarte rare și nu se cunoaște prin ce mecanism se formează. Au formă de sul sau de tub și se deplasează cu viteze foarte mari, uneori chiar și cu 60 kilometri pe oră. Pot fi observați de obicei în zona Golfului Carpenteria, din Australia.

Curcubeiele albe sunt rare

Surprinzător, acestea nu se formează după ploaie, ci sunt fenomene naturale care apar atunci când este ceață. Condensul reflectă puțină lumină și, drept urmare, culorile curcubeului sunt foarte slabe, spre alb, nicidecum atât de vii, precum cele ale unui curcubeu normal.

Norii Mammatus

Norii Mammatus sunt aglomerări noroase care se formează și „atârnă” la baza altor nori. Atunci când se întâlnesc nori și fronturi de aer cu niveluri diferite de umiditate, straturile mai grele se așază sub cele mai ușoare, dând naștere acestui fenomen deosebit de interesant.

Gogoșile de zăpadă nu sunt gustoase, dar sunt spectaculoase

Gogoșile de zăpadă sunt fenomene naturale ce se manifestă când anumite porțiuni din stratul de omăt sunt spulberate de vânt, angrenând și alte materiale aflate în cale. Straturile interioare de zăpadă sunt mai firave și mai puțin compacte, ceea ce permite vântului să le răscolească și să le rotească pe suprafața câmpurilor, dându-le aceste forme de gogoși apetisante.

Norii Asperatus

Norii Asperatus au fot clasificați foarte recent, în 2009. Drept urmare, în afară de faptul că arată extraordinar, cunoaștem foarte puține lucruri despre ei.

Lava albastră din filmele fantasy

În regiunea Java de Est, în Indonezia, există un complex vulcanic unic în lume. Vulcanii Ijen sunt celebri pentru lava albastră pe care o eliberează, dând naștere unor imagini demne de filmele fantasy. Motivul pentru care lava are această culoare neobișnuită este concentrația mare de sulf din jurul vulcanului, care face o flamă albastră atunci când este aprins. Deci, nu lava în sine este albastră, materia topită capătă o aură albastră datorită sulfului care arde.

Florile de gheață

Florile de gheață sunt o priveliște fascinantă. Ele apar în general la suprafața apei. Atunci când aerul umed de la suprafață devine saturat, din loc în loc se formează flori de gheață, care pot avea diametrul de trei-patru centimetri.

Fulgerele vulcanice sunt spectaculoase și rare!

Norul de cenușă și de gaze eliberat în timpul erupțiilor vulcanice are o încărcătură electrostatică uriașă. Din această cauză, în anumite cazuri (destul de rare), acest fenomen poate genera furtuni electrice violente.