Home » Life & Style » Cetatea Poenari, reședința secundară a lui Vlad Țepeș. Cum se ajunge aici și ce obiective turistice mai poți să vezi în zonă

Cetatea Poenari, reședința secundară a lui Vlad Țepeș. Cum se ajunge aici și ce obiective turistice mai poți să vezi în zonă

Cojocaru Cristian / 21.10.2021, 10:47
Cetatea Poenari, reședința secundară a lui Vlad Țepeș. Cum se ajunge aici și ce obiective turistice mai poți să vezi în zonă

Cetatea Poenari reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din România. Află cum poți ajunge acolo și ce locuri poți vizita în împrejurimi.

Cum poți ajunge la Cetatea Poenari

Cetatea Poenari reprezintă o fortăreață medievală, fiind unul dintre cele mai impresionante obiective turistice de pe Transfăgărășan. Aceasta este situată între localitatea Curtea de Argeș și Barajul Vidraru. Nu te grăbi însă să ajungi acolo pentru că drumul îți va oferi peisaje uimitoare pe care vei dori să le surprinzi în cadre.

Ceea ce trebuie să știi este faptul că odată ajuns sus, panorama oferită este una magnifică dar ca să ajungi acolo, va trebui ca organismul tău să fie pregătit de efortul de a urca multe scări. Acest obiectiv a fost cea de-a doua reședință a lui Vlad Țepeș și era utilizată drept fortăreață în timpul atacurilor Imperiului Otoman. Înainte de a pleca din Transilvania, acest loc a fost ultimul care i-a oferit protecție domnitorului.

Cetatea Poenari este o cetate spectaculoasă și este amplasată pe o stâncă aflată lângă râul Argeș. La doar câțiva kilometri distanță, vei putea ajunge la barajul Vidraru care, la rândul său, îți oferă un peisaj de excepție. Centrala Hidroelectrică Vidraru se află în zonă, iar pe Valea Argeșului poți poposi cu cortul, având în vedere că acolo se află și un loc de camping.

Construcția are 5 turnuri dintre care 4 rotunde iar unul prismatic și prezintă ziduri groase de 2-3 metri. Pentru a putea ajunge la Cetatea Poenari, va trebui să folosești autoturismul și să urmezi traseul București – A1 – Pitești – Curtea de Argeș – Arefu. Cetatea poate fi observată de la distanță.

Când ai ajuns, pregătește-te pentru că vei avea de urcat aproximativ 1.480 de trepte, însă fiecare dintre ele merită urcată mai departe pentru că vei avea parte de un peisaj magnific. Traseul este prin pădure, iar timpul de urcare până la altitudinea de 850 de metri pe muntele Cetățuia va fi de aproximativ o oră.

cetatea poenari
Cetatea Poenari iti va oferi peisaje de poveste

Programul de funcționare și tariful

În ceea ce privește programul de vizită, Cetatea Poenari poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 10:00 – 18:00, iar ultima intrare are loc la ora 16:30. Pentru adulți prețul unui bilet de intrare este de 10 lei, în timp ce pentru copii, elevi, studenți și pensionari, prețul accesului este de 5 lei.

Cetatea Poenari mai este cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, fiind cea de-a doua reședințăl a domnitorului. Aceasta a fost construită în secolul al XV-lea, iar legenda spune că în cetatea respectivă, soția lui Vlad Țepeș, Anastasia a decis să își pună capăt zilelor.

Potrivit zvonurilor, aceasta s-ar fi sinucis din dragoste, aflând că domnitorul dorește să o părăsească, în timp ce alte zvonuri arată că, turcii înconjuraseră cetatea și ca să nu fie prinsă de către aceștia, a ales să se arunce de pe unul dintre turnurile construcției. În urma unui cutremur, în anul 1955 zidurile din partea de nor s-au prăbușit, iar de-a lungul anilor, aceasta a fost doar consolidată nu și restaurată. Odată ajuns acolo, poții vizita și alte obiective turistice din zonă precum Mănăstirea Curtea de Argeș, Barajul Vidraru, Transfăgărășanul și lacul glaciar Bâlea din Munții Făgăraș.