Home » Life & Style » Cine a construit statuia lui Zeus din Olympia. Detalii inedite despre una dintre cele șapte minuni ale lumii antice

Cine a construit statuia lui Zeus din Olympia. Detalii inedite despre una dintre cele șapte minuni ale lumii antice

Voicu Costin / 01.03.2022, 20:00

Cele mai impunătoare monumente, situri sau clădiri celebre au fost dovezi că omenirea a vrut să lase o fărâmă de istorie în urma trecerii prin această lume. Cele 7 minuni ale lumii antice, Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops), Templul din Efes, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnassos, Colosul din Rodos, Grădinile suspendate din Babilon și Statuia lui Zeus din Olympia, au fost piatră de temelie pentru ahitectura modernă. Cine a construit statuia lui Zeus din Olympia?

Cine a construit statuia lui Zeus din Olympia?

Statuia lui Zeus din Olympia a fost prima dintre cele șapte minuni ale lumii antice, sculptată în tehnica criselefantină, în fildeș ornată cu aur și având o structură internă din lemn. Statuia, cu o înălțime estimată la aproximativ 13 m, a fost realizată de către sculptorul Phidias în preajma anului 435 î.Hr. în orașul Olympia din Grecia.

Localitatea Olympia era situată în partea de vest a Peloponezului, la aproximativ 10 km de țărmul mării Ionice, la confluența fluviului Alfeu cu râul Cladeos. Așezată pe partea dreaptă a fluviului, la poalele muntelui Cronion, într-un peisaj mereu verde, Olympia nu a fost niciodată un oraș propriu-zis, ci un vast sanctuar, unde temple, altare și clădiri publice, închinate diferitelor zeități.

La origine, Olympia era un centru pur religios, de importanță locală, apoi faima sa a crescut prin Jocurile Olimpice, la care s-a adăugat importanța politică a sanctuarului.

Detaliile construcţiei statuii lui Zeus

Pentru adăpostirea statuii a fost construit un templu. În urma săpăturilor arheologice, s-a dovedit că incinta avea o formă trapezoidală, cu dimensiuni de aproximativ 200 m lungime și 175 m lățime. Pe această platformă, amenajată în terase, s-au construit în decursul timpurilor multe edificii sacre. În secolul al V-lea î.Hr. s-a construit marele templu al lui Zeus, Theokoleonul (locuințele preoților) și Prytaneion⁠ul (unde era adăpostit focul sacru).

Se crede că în anul 394 d.Hr. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde avea să fie distrusă de un incendiu în anul 475. În 1958 a fost descoperit la Olympia și atelierul lui Phidias unde s-a lucrat la realizarea statuii și au putut fi identificate câteva din tehnicile de lucru (ulterior, atelierul a fost transformat într-o bazilică creștină, în prezent fiind o ruină).

Descrierea statuii lui Zeus din Olympia

După victoria decisivă a grecilor, conduși de Temistocle, asupra perșilor, în bătălia navală de la Salamina (480 î.Hr.), s-a hotărât să fie construit la Olympia un templu consacrat lui Zeus, care să fie cel mai mare și mai bogat din Altis. El a fost construit de arhitectul Libon originar din Elida (Peloponez) și a fost terminat în anul 457 î.Hr. Templul a fost realizat în ordinul „doric peripter hexastil”, cu șase coloane în fațada principală și câte treisprezece coloane pe fațadele laterale.

Interiorul era împărțit în trei zone: de la intrare până la a doua coloană era un spațiu liber, urma un spațiu închis până la a cincea coloană, cu o balustradă de marmură. De la a cincea coloană până la peretele de vest era așezată statuia lui Zeus pe un soclu din marmură albastră de Eleusis.

Jocurile Olimpice considerate un ritual păgân

Când împăratul Constantin s-a convertit la creștinism la începutul secolului al IV-lea d.Hr., acesta a ordonat să fie îndepărtat tot aurul din altarele păgâne, inclusiv de pe Statuia lui Zeus din Olympia. Jocurile Olimpice au fost abolite în anul 392 d.Hr. de către împăratul Teodosie I al Romei deoarece spunea că simte că jocurile reprezentau un ritual păgân.