Home » Life & Style » Cine a fost Karni Mata și de ce oamenii se închină la șobolani în acest templu

Cine a fost Karni Mata și de ce oamenii se închină la șobolani în acest templu

Manolică Anca / 12.04.2021, 13:55

Cine a fost Karni Mata, zeița care care a dat numele unui Templu de șobolani. De ce sunt considerați aceștia sfinți și mii de pelerini se închină la ei. Povestea te va lăsa cu gura căscată.

Cine a fost Karni Mata și de ce un templu de șobolani îi poartă numele

Într-un orășel mic Deshnoke din statul indian Rajasthan, se regăsește un templu unic în lume, Karni Mata, cunoscut și sub denumirea de Templul Șobolanilor, datorită faptului că este casa a mii de rozătoare. Aici, peste 20.000 colcăie nestrigheriți prin toate încăperile palatului, în timp ce pelerinii din toată țara se înghesuie să vină să se închine la ei și să guste din mâncarea lor.

Acest ciudat lăcaș de cult i-a fost dedicat zeiței Karni Mata, o războinică din clanul indigen Charin. Cunoscută și sub numele de Shri Karniji Maharaj, este venerată ca întruparea unei zeițe războinice, fiind considerată o zeitate oficială a familiilor regale din Jodhpur și Bikaner. A dus o viață ascentistă (un stil de viață caracterizat prin abstinență de la plăceri senzuale, de multe ori în scopul de a urmări obiective spirituale), ea fiind cea care a pus pietrele de temelie ale Fortului Bikaner și ale Fortului Mehrangarh, cele mai importante două forturi din regiune.

Zeița Karni Mata
Zeița Karni Mata

Cine a fost Karni Mata. A decretat ca toți membrii familiei să se reîncarneze în șobolani

Deși a fost căsătorită, aceasta nu a dorit să aibă relații conjugale cu soțul ei, aceasta aranjând până la urma o căsătorie între soțui ei și sora ei mai mică, Gulab Bai). Se crede că a trăit aproximativ 150 de ani și că a fost reîncarnarea zeiței Druga. Conform legendei, fiul ei preferat Lakhan (fiul surorii ei Gulab Bai) s-a înecat în timp ce încerca să bea apă dintr-un râu.

Extrem de îndurerată, aceasta l-a implorat pe zeul morții, Yama, să-i redea acestuia viața. Rufuzând inițial, acesta a cedat și i-a spus că, fiind reîncarnarea lui Druga, poate chiar ea să îi redea viața. Femeia a făcut acest lucru și, în plus, a decretat ca membrii familiei să se reîncarneze în șobolani. Astăzi, hindușii spun că șobolanii de la templu sunt descendenții zeiței și ai urmașilor ei.

Pelerinii se înghesuie să guste din mâncarea șobolanilor, pentru că spun că aduce noroc
Pelerinii se înghesuie să guste din mâncarea șobolanilor, pentru că spun că aduce noroc

Circa 20.000 de șobolani sunt îngrijiți în permanență la templu

Deși majoritatea îngrijitorilor lucrează în schimburi fixe la templu, există unele familii care stau acolo în permanență, având grijă de aceștia. Sobolații, cunoscuți drept „kabbas” sau „copii mici”, sunt hrăniți cu cereale, coji de nucă de cocos și lapte. Apa din care beau aceștia este cosiderată sfântă și, conform credinței lor, pelerinii care gustă din mâncarea acestora se vor bucura de onoare și noroc.

Chiar dacă aceștia mănâncă din hrana lor, nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire. Mia mult, unii pelerini merg acolo și pentru a se vindeca de boli. Se crede că aceștia sunt sfinți și înzestrați cu puteri miraculoase.

În Templul șobolanilor nu se intră încălțat

Toți pelerinii trebuie să intre descălțați în templu, iar faptul că rozătoarele se urcă pe picioarele lor reprezintă un adevărat privilegiu. Momentul perfect pentru a fi vizitat este noaptea târziu sau înainte de răsăritul soarelui, atunci când este forfota cea mai mare, aceștia adunând hrană.

În templu se regăsesc circa 20.000 de șobolani
În templu se regăsesc circa 20.000 de șobolani

Șobolanii sunt atât de prețuiti, încât dacă vreunul este ucis accidental, el trebuie neapărat înlocuit cu o statudie din aur sau din argint. De departe cei mai speciali sunt șobolanii albi, considerați aducători de noroc. Se crede că aceștia sunt manifestări ale zeiței. A vedea sau a atinge un astfel de șobolan este o binecuvântare specială.