Home » Life & Style » Cine a fost Maftei Pop, românul care ar fi trăit 148 de ani. Secretul nebănuit care l-a ajutat să atingă recordul de longevitate

Cine a fost Maftei Pop, românul care ar fi trăit 148 de ani. Secretul nebănuit care l-a ajutat să atingă recordul de longevitate

Manolică Anca / 05.03.2021, 08:56
Cine a fost Maftei Pop, românul care ar fi trăit 148 de ani. Secretul nebănuit care l-a ajutat să atingă recordul de longevitate

Cine a fost Maftei Pop, românul care ar fi trăit 148 de ani. Nu este o legendă, pentru că există un certificat de deces care atestă acest lucru. Se specifică negru pe alb că acesta a trăit, nici mai mult nici mai puțin, decât 148 de ani. Iată povestea uluitoare a celui mai longeviv român din istorie.

Cine a fost Maftei Pop, românul care ar fi trăit 148 de ani

Numele lui Maftei Pop a rămas în memoria colectivă ca fiind cel mai longeviv român din istorie. Potrivit actului de deces, acesta a murit la 148 de ani, trăind dublu față de cât trăiește, în mod normal, un român. Maftei s-a născut în 1804, în Valea Loznei, în judeţul Sălaj. Cei care au amintiri despre el susțin că acesta era zvelt, înalt și iute în mișcări. El arăta perfect chiar și la 129 de ani, când încă mai putea munci cot la cot cu un tânăr.

La 40 de ani, Maftei s-a mutat în Osoi, Cluj, începând să lucreze „cu ziua”. El era obișnuit să doarmă sub cerul liber, indiferent de anotimp. Mai era primit prin grajduri, atunci când omului la care lucra i se făcea foarte milă. Avea drept pernă o buturugă de lemn. Nici de prea multe haine nu avea nevoie, pentru că prefera hainele ușoare, cu mânecile suflecate până la cot și nasturii descheiați la cămașă.

Nu a fost niciodată bolnav

Deși a trăit în condiții vitrege, se spune că nu s-a îmbolnăvit niciodată. A fost ocolit și de războaiele vremii, despre care le povestea localnicilor ce fapte de vitejie a făcut. La Revoluţia din 1848, el deja avea 44 de ani, la începerea Primului Război Mondial, bărbatul ajunsese la peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. Mai mult, el a prins şi al Doilea Război Mondial, dar şi instalarea comunismului.

Obișnuia să mânânce foarte sănătos, cam cât trei oameni odată, din alimentația sa nelipsind mămălinga, brânza și laptele. De asemenea, unul dintre tabieturile sale era să fumeze 4-5 țgări pe zi. Nu a mers la școală, dar știa să socotească. Nu a fost niciodată căsătorit și nu a avut niciodată casa lui. Adesea, sătenii îl porecleau „ciudatul” sau „prostănacul”.

Cine a fost Maftei Pop
Cine a fost Maftei Pop

Cine a fost Maftei Pop. A atras atenția mai multor academicieni

Viața acestuia a fost un subiect amplu și intens dezbătut de multe personalități ale vremii. Aflând că la Cluj trăiește un om care are peste 100 de ani, Constantin Ion Parhon a publicat un studiu elaborat despre viața acestuia și posibilele motive care au dus la longevitatea sa nemaiîntâlnită.

„Avea o forță musculară puțin obișnuită. A lucrat la mașina de treierat, mașină primitivă pe care o învârtea cu mâna. Cu o mână trăgea cei doi bivoli puși la jug. Ducea din pădure trei grinzi în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani încă putea putea purta câte un lemn de 10-12 metri de la 2-3 km”, se arată în studiul publicat de Parhon.

Cercetătorul i-a făcut o vizită lui Maftei Pop în anii ’50, cu puțin timp înainte de deces. El a spus că ar mai fi putut trăi. Au existat indicii care spun că Pop nu s-ar fi îmbolnăvit, ci organismul i-ar fi cedat, fiind posibil să îi fi apărut și o tumoare intraabdominală. Se mai spune și că a „murit de moarte bună” sau senilitate, după cum se arată în actul de deces. Nu era cocoșat deloc, iar pielea îi afișa riduri similare cu cele ale unei persoane de 70 de ani.

În familia sa au mai existat centenari

Coincidența a făcut ca bărbatul să moară la doar câteva zile după ce cercetătorii i-au făcut o poză. Zvonul public a afirmat că de fapt moarteaar fi apărut din cauza unei sperieturi pe când operatorul a vrut să-l fotografieze pentru studiul clinic. Acesta s-ar fi temut că va fi împușcat şi într-o săptămână a murit.

Să fi fost oare viața fără griji, alimentația sănătoasă și munca secretul longevității vieții sale? Maftei Pop se stingea din viață pe 15 martie 1952. Însă, se pare că în familia sa au mai existat centenari. Mama sa s-a stins din viață la 110 ani, în timp ce sora lui a trăit 102 ani. Localnicii din Osoi au rămas cu o vorbă, pe care o rostesc chiar și în zilele noastre: „Vrei să trăiești cât Moș Maftei?”, făcând aluzie la viața acestuia.