Home » Life & Style » Cine a fost românul admirat de Einstein. Marea pasiune i-a adus sfârșitul

Cine a fost românul admirat de Einstein. Marea pasiune i-a adus sfârșitul

Manolică Anca / 26.03.2021, 12:16
Cine a fost românul admirat de Einstein. Marea pasiune i-a adus sfârșitul

Cine a fost românul admirat de Einstein. Spunea despre el că are un viitor foarte strălucit. Din păcate, una dintre marile sale pasiuni i-a schimbat complet direcția vieții, făcându-l să aibă parte de un sfârșit tragic. Află-i întreaga poveste.

Cine a fost românul admirat de Einstein

Francisc Panet a fost unul dintre cei mai buni chimiști pe care i-a avut România. S-a născut în anul 1907, în Târgu Mureș, într-o familie evreiască înstărită. Deși de mic copil a fost pasionat de chimie, după ce a crescut, el dezvoltat o pasiune imensă și pentru comunism, care, din păcate, avea să îi aducă și moartea.

Începând din 1920, Francisc a devenit un militant efervescent al Partidului Comunist Român, o formațiune care era în afara legii la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Susținătorii doreau răsturnarea Guvernului Antonescu și recurgeau adesea la fapte violente. Astfel, au început să fabrice explozibil cu care să poată arunca în aer fabricile de armament și căile ferate. Sarcina de a realiza explozibilul i-a revenit lui, realizând acest lucru într-un laborator improvizat, în București.

În anul 1930, Panet s-a căsătorit cu Lili Gottlieb și a convins-o și pe ea să se înscrie în Partidul Comunist. Ulterior, el a început să producă explozibilul într-un laborator improvizat în propria baie. Soția Lili, dr. Adalbert Kornhauser, Ada Marinescu și Elisabeta Naghy, erau cei care îl ajutau cu materia primă (clorat de potasiu, acid sulfuric, nitroglicerină, dextrină, etc.) și cu aparatura (aparate de distilare, refrigerent, biuretă etc).

Cine a fost românul admirat de Einstein
Cine a fost românul admirat de Einstein

A avut parte de o moarte tragică

În data de 31 octombrie 1941, polițiștii au descins în casa lui Francisc Panet, unde au dat de laboratorul improvizat și 140 de încărcături explozibile. Toți cei implicați au recunoscut faptele și au fost arestați. Câteva zile mai târziu, pe 5 noiembrie 1941, secția a III-a a Curții Marțiale a Comandamentului Militar al Capitalei a decis condamnarea la moarte a acestora, pentru acțiuni împotriva securității statului și apartenența la o organizație clandestină, Partidul Comunist.

Pe data de 7 noiembrie, inculpații au fost executați într-o pădure de lângă Jilava. Au fost legați de copaci, Francisc Panet cântând „Internaționala” înainte de a muri. Avea numai 34 de ani. Și Ceaușescu ar fi cântat înainte de execuție „Internaționala”, cel mai cunoscut cântec socialist.

Ce legătură a avut cu Albert Einstein

Se spune că în anii 30, chimistul a făcut mai multe schimburi de scrisori cu Albert Einstein și a participat la mai multe conferințe susținute acesta. În anul 1932, în urma unei prelegeri pe care Einstein a ţinut-o în marea sală a Politehnicii din Praga, românul a fost recunoscut de marele fizician și au purtat unele discuții. „Te rog să-mi mai scrii şi din România”, i-ar fi spus acesta lui Francisc.

Nu se știe dacă până la moartea sa din anul 1941, românul a mai conversat cu omul de știință Einstein. Cum nu se știe nici dacă Albert Einstein a aflat vreodată de destinul tragic al acestuia. Albert Einstein a murit în 1955.

Valter Roman, tatăl lui Petre Roman, este unul dintre cei care l-a cunoscut pe Francisc, la Universitatea Tehnică din Brno. În volumul „Evocări” acesta a vorbit puțin despre cum era chimistul.

„Francisc Panet a avut o înclinare deosebită pentru cercetarea științifică, pentru știința fundamentală. Își petrecea multe ore, peste programul obligatoriu, în laboratoarele bine dotate ale Politehnicii din Brno, precum și multe nopți, cu studierea unor probleme teoretice. Îl preocupau, în mod cu totul deosebit, problemele privind efectul fotoelectric, problema particulelor elementare, pornind de la fotonul lui Einstein, legătura dintre fizică și chimie…”, l-a descris acesta.