Home » Life & Style » Cine a fost Sfântul Patapie, pomenit pe 8 decembrie în calendarul creștin ortodox. Rugăciunea pe care e bine să o spui

Cine a fost Sfântul Patapie, pomenit pe 8 decembrie în calendarul creștin ortodox. Rugăciunea pe care e bine să o spui

Manolică Anca / 08.12.2021, 09:05
Cine a fost Sfântul Patapie, pomenit pe 8 decembrie în calendarul creștin ortodox. Rugăciunea pe care e bine să o spui

Calendar creștin ortodox 8 decembrie 2021. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în fiecare an în luna decembrie pe Sfântul Cuvios Patapie din Thebaida, făcătorul de minuni, dar și în a treia zi după Sfintele Paști, când este amintită aflarea sfintelor sale Moaște. Cine a fost Sfântul Cuvios și ce rugăciune este bine să citești în această zi.

8 decembrie – Sfântul Cuvios Patapie

Sfântul Patapie, prăznuit de creștini ortodocși pe 8 decembrie a fost un sfânt cuvios egiptean originar din Tebaida Egiptului, care a trăit în secolul VII. Părinții săi erau credincioși, astfel că tânărul Patapie a îmbrățisat de tânăr viața de călugărie, nevoindu-se mulți ani în pustia Egiptului.

Aici s-a închinat vieții monahale, urmându-L pe Hristos în tot și luptându-se cu patimile și cu duhurile necurate vreme de mai mulți ani. După nenumărate ispite, lupte și biruințe împotriva răului, Sfântul Patapie a primit de la Dumnezeu multe daruri duhovnicești, dar mai ales cel al rugăciunii și al tămăduirii.

La auzul acestora, mulți oameni au început să vină la locul de nevoință al sfântului, pentru a-i cere ajutorul și alinare pentru viețile grele pe care le duc. Însă, din teama de lauda oamenilor și gândindu-se că se va putea ascunde mai bine de oameni în mijlocul unei mari metropole, acesta a mers la Constantinopol.

A săvârșit multe minuni întru Numele lui Hristos

Și-a construit o mică colibă aproape de Biserica Vlaherne. Ascuns în spatele zidului colibei lui și străin pentru toată lumea, el a contiuat să ducă o viață de nevoință sihăstrească ca și când s-ar fi aflat în pustie. Însă, curând, totul avea să se schimbe după ce un copil orb din naștere a venit la Sfântul Patapie, purtat de rânduială dumnezeiască.

Sfântul Patapie s-a milostivit de el, s-a rugat la Dumnezeu, iar copilul a putut să vadă. Atunci, era a devenit renumit în tot Constantinopolul, oamenii începând să îl caute din nou în număr foarte mare pentru a-i vindeca și mângâia. A vindecat apoi un înalt demnitar de idropică făcând semnul crucii asupra lui și ungându-l cu untdelemn sfințit.

De asemenea, a scos un diavol dintr-un tânăr care îl chinuia de multă vreme, după ce a făcut semnul crucii cu mâna. Multe alte minuni a făcut Sfântul Patapie, toate cu rugăciunea, întru Numele lui Hristos, și prin semnul Sfintei Cruci. A murit la Constantinopol.

Potrivit crestinortodox.ro, moaștele sale au fost așezate într-o criptă, la o mănăstire din Constantinopol, ferite de profanare. Cripta se afla lângă un paraclis în care se săvârșeau slujbe în cinstea lui. În anul 1904, când s-a decis lărgirea spațiului liturgic, pereții au fost dărâmați, descoperindu-se moaștele Sfântului Patapie. O rasă care a aparținut acestuia poate fi regăsită la Catedrala Episcopală din Galați.

Moaștele Sfântului Cuvios Patapie
Moaștele Sfântului Cuvios Patapie

Rugăciune către Sfântul Patapie

Iată ce rugăciune închinată Sfântul Patapie trebuie să rostești în ziua de 8 decembrie.

„Laudă a creștinilor și apărător al monahilor te-ai arătat Patapie, părintele nostru. Prin nevoință, prin pătimiri și rugăciuni ai acum îndrăznire către Dumnezeu a mijloci neîncetat pentru noi, cei păcătoși și vrednici de osânda. Izbăvește pe robii tăi din ispite și din boli și de toate felurile de primejdii, Cuvioase Patapie. De toată cursă vrăjmașului și de năvăliri și de primejdii și nevoi, sfinte Patapie, păzește-ne fără de vătămare cu mijlocirea ta, cerând iertare de greșale pentru toți de la Hristos Dumnezeu. Slavă Celui ce S-a proslăvit prin ține, slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce ne-a luminat pe noi prin nevoința ta”. – crestinortodox.ro