Home » Life & Style » Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu. Ce s-a găsit la fața locului în urma impactului. Povestea incredibilă

Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu. Ce s-a găsit la fața locului în urma impactului. Povestea incredibilă

Alexandru Cazacu / 12.04.2021, 13:15
Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu. Ce s-a găsit la fața locului în urma impactului. Povestea incredibilă

Nu mulți au auzit impresionanta poveste a astronautului rus Vladimir Komorov, omul care a căzut din spațiu. Cine a fost cosmonautul și ce s-a întâmplat în urmă căzăturii, puteți afla citind continuarea articolului.

Cine a fost astronautul Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu

Înainte să devină cosmonaut, Vladimir Mikhaylovich Komarov era doar un copil cu o mare pasiune pentru zbor. El s-a născut pe data de 16 martie 1927, la Moscova. Fiind foarte pasionat de aviație, la vârsta de doar 15 ani, Komarov s-a înrolat în Forțele Aviatice Sovietice.

Vladimir Komarov a devenit remarcat în 1964, după ce a pilotat Voskhod 1, prima rachetă care a dus mai mulți oameni în spațiul cosmic. Deși nu a fost primul om care a ajuns în spațiu, Komarov a căpătat atenția și respectul colegilor săi prin talentul și determinarea de care a dat dovadă. La data de 24 aprilie 1967, cosmonautul a încercat să se întoarcă pe pământ, după misiunea spațială Soyuz, însă acesta a avut ghinionul ca parașuta să nu i se deschidă.

Racheta a avut probleme chiar înainte de decolare

Deși a fost un astronaut extraordinar, toată lumea l-a cunoscut atunci ca fiind ”omul care a căzut din spațiu”. Vladimir Komarov a pornit în misiunea din spațiu care nu era nepregătită suficient, grăbită de oamenii politici din Rusia, care își doreau cu disperare o realizare istorică cu care să se mândrească la aniversarea de 50 de ani de la Revoluția Comunistă.

Deși Soyuz 1 a avut ”sute de probleme” încă înainte de decolare, toate acestea au fost ignorate de politicieni. Ba chiar mai mult de atât, până și Iuri Gagarin le-a propus șefilor săi ca zborul să fie amânat din cauza neregulilor, însă și acesta s-a lovit de un refuz categoric din partea celor sus-puși.

Doar un călcâi a rămas intact după impact

Așadar, Komarov a ajuns în spațiu. După ce și-a încheiat cu succes misiunea și a înconjurat pământul de câteva ori, cosmonautul sovietic a încercat să intre în atmosferă, dar nu a reușit, iar într-un final a căzut pe pământ și a murit într-o explozie incredibilă. În urma impactului cu solul nu a mai rămas nimic din astronautul rus.

Misiunea lui Vladimir Komarov nu a fost deloc simplă. Acesta trebuia să parcheze o capsulă spațială lângă o alta aflată în spațiu, după care să se deplaseze de la una la cealaltă ”pe jos”. În 24 de ore, cosmonautul a orbitat pământul de 16 ori, însă nu a reușit să ajungă viu la familie. Aeronava pe care o pilota a avut unele probleme cu frânele care n-au funcționat, fiind astfel nevoit să mai facă două ture în jurul globului înainte să poată reintra în atmosferă. Din nefericire, la o altitudine de șapte kilometri față de sol, parașuta rusului nu s-a deschis, acesta căzând în gol. Se pare că la locul impactului doar un călcâi a rămas din astronaut.

Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spaţiu. Ce s-a găsit la fața locului după impact
Cine a fost Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu. Ce s-a găsit la fața locului după impact

Planul a fost elaborat la ordinele lui Leonid Brejnev și prevedea lansarea a doua rachete la distanta de o zi una de alta. La data de 24 aprilie 1967, Komarov s-a izbit de pământ cu forța unui meteorit, pe câmpia de lângă Orenburg.