Home » Life & Style » Cine a inventat scrisul. Totul despre începutul scrierii

Cine a inventat scrisul. Totul despre începutul scrierii

Bucur Ioana / 01.12.2020, 10:41
Cine a inventat scrisul. Totul despre începutul scrierii

De la scrisori sau bilețele de dragoste, documente până la operele de artă ale literaturii, cuvintele scrise, gândurile așezate pe hârtie, ne modelează istoria și viața. Însă cum a apărut dorința omului de a comunica și în acest fel? Cine a inventat scrisul? Puțini știu că în România s-a descoperit un indiciu fascinant despre începutul scrierii, contestat cu vehemență de sceptici.

Cine a inventat scrisul? Ce legătură există între „cuie” și cel mai vechi manual de medicină din lume

Dacă ne întrebăm „cine a inventat scrisul”, am putea fi surprinși să descoperim două răspunsuri, complet diferite. Unii istorici susțin că începutul scrierii se regăsește în desenele din era preistorică, ce descriau scene de vânătoare ale oamenilor din paleolitic. Aflate la granița dintre artă și scriere, ele sunt prima încercare a omului de a-și transmite viața, istoria, generațiilor viitoare.

Un alt răspuns la întrebarea „cine a inventat scrisul” este: sumerienii. Aceștia au început, initial, să deseneze imagini de tăblițe mici de argilă, ce nu ar fi putut fi distruse de foc sau apă. Cu timpul, desenele au fost înlocuite de simboluri în formă de ace sau de cuie, de unde și numele de „scriere cuneiformă”. Sumerienii au fost primul popor ce a transformat în scris toate limbile vorbite pe teritoriul statului. În total, existau 500 de semne, împărțite în silabe și  logograme – semne-cuvinte ce exprimau un obiect sau o acțiune. Ele au fost înlocuite, cu timpul, cu alte simboluri abstracte. Dura ani buni să înveți să să te perfecționezi în scrierea cuneiformă, iar scribii de la acea vreme aveau un statut privilegiat în societate. Pentru a-și proteja acest statut, aceștia ar fi complicat din ce în ce mai mult scrierea sumeriană, nevrând ca populația de rând să aibă access la cunoștințele pe care dobândiseră atât de greu.

Scriere cuneiformă
Scriere cuneiformă

Cea mai veche bibliotecă din lume este, de fapt, o colecție de tăblițe din argilă descoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre ele se află și cel mai vechi manual de medicină.

Hieroglifele – consecința obsesiei pentru viața de după moarte

Egiptenii și-au construit întreaga cultură în jurul vieții de apoi. De fapt, tocmai această obsesie a stat la baza apariției primei forme de scriere a acestui popor. Hieroglifele erau folosite în texte „magice”, al căror rol era de a proteja sufletul celui mort în lumea de dincolo, Lumea lui Osiris. În Egiptul Antic, scrierea s-a dezvoltat rapid, ajungând să fie, de fapt, o formă de artă, practicată doar de scribi. Cu timpul, hieroglifele nu au mai apărut doar pe textele din piramide, de pe sarcofage sau în Cartea Morții, ci au devenit o unealtă important pentru consolidarea puterii faronilor, prin înregistrarea acțiunilor acestora.

Hieroglife egiptene
Hieroglife egiptene

Cine a inventat scrierea în Egipt a folosit ca primă formă hieroglifele, ce formau un sistem lingvistic ce alătura un semn-cuvânt și un semn-sunet. Egiptenii antici nu au avut niciodată un alfabet. Papirusul, găsit din abundență în mlaștinile Nilului, a fost suportul preferat pentru desenarea hieroglifelor. Scrierea pe această hârtie rezista mai mult decât tăblițele din argilă, fiind aleasă pentru perpetuarea simbolurilor pe toată durata civilizației. Însă hieroglifele, cu toate că, așa cum am spus, ajunseseră ridicate la nivel de artă, nu erau cel mai practic mod de scriere, scrierea unui text durând extrem de mult. În cele din urmă, pentru scrierea cotidiană, a apărut un nou sistem de semne, mult simplificat, numit de greci scriere hieratică. În ultimele secole ale civilizației, scrierea hieratică a fost înlocuită cu o altă scriere mult mai rapidă din punct de vedere al execuției: demonica. La început a fost utilizată doar pentru documentele private, dar cu timpul s-a impus în sistemul oficial și a fost forma de caligrafiere specifică perioadei ptolemeice și a celei romane.

Primul indiciu despre începutul scrierii în Europa a fost descoperit în România

Puțini știu că în România au fost descoperite cele mai vechi dovezi de scriere din Europa. Este vorba despre Tăblițele de la Tărtăria, din județul Alba, adică trei plăci mici din lut: două sunt găurite, iar a trea prezintă o formă de scris pictografică, reprezentând o capră. Unele determinări au datat cele trei tăblițe în anul 5.000 î.Hr., cu mult înainte de apariția scrierii sumeriene. Din nefericire, însă, o analiză exactă nu se poate realiza, din cauza faptului că au fost arse în cuptor, iar conținutul de carbon, folosit în procesul de datare, este foarte mic. Descifrarea Tăblițelor de la Tărtăria este imposibilă, deoarece, chiar dacă s-ar cunoaște fonetica semnelor, combinațiile de cuvinte sunt nenumărate și ar fi poate nevoie de un număr minimal de zeci sau chiar sute de tăblițe pentru a decodifica limba.

Tăblițele de la Tărtăria
Tăblițele de la Tărtăria

În timp ce unii specialiști susțin că sunt cele mai vechi scrieri din Europa sau, mai mult, că sunt dovada faptului că scrierea s-a inventat în sud-estul Europei, nu în Mesopotamia, alții spun că ar fi, de fapt, falsuri.