Home » Life & Style » Cine a inventat ștergătorul de parbriz și ce surpriză neplăcută a avut după ce a obținut brevetul

Cine a inventat ștergătorul de parbriz și ce surpriză neplăcută a avut după ce a obținut brevetul

Alexandru Cazacu / 23.03.2021, 12:29
Cine a inventat ștergătorul de parbriz și ce surpriză neplăcută a avut după ce a obținut brevetul

Deși în ziua de astăzi sunt disponibile la absolut toate mașinile, ștergătoarele de parbriz au fost inventate în 1903. Cine a inventat ștergătorul de parbriz și ce surpriză neplăcută a avut după ce a obținut brevetul pentru invenția sa veți afla în continuarea articolului.

Cine a inventat ștergătorul de parbriz

Poate părea surprinzător acest lucru, însă ștergătorul de parbriz de care nu ne putem lipsi în caz de precipitații, a fost inventat de o femeie. Mai exact, este vorba de americanca Mary Anderson, care a inventat primul ștergător operațional în anul 1903. Femeii i-a venit ideea în timp ce era pasageră într-o mașină care călătorea de la New York spre Alabama.

Chiar dacă la acea vreme traficul nu era foarte aglomerat, circulația în condiții de ploaie, lapoviță sau ninsoare se făcea destul de greu. Asta deoarece conducătorii trebuiau să circule cu viteză redusă, dar mai ales din cauză că trebuiau să coboare din mașină adesea pentru a curăța parbrizul pentru a avea vizibilitate.

Mary Anderson a inventat ștergătorul de parbriz

Un astfel de drum putea dura foarte mult timp în aceste condiții, lucru care a pus-o pe gânduri pe inventatoare. Așadar, ajunsă acasă, Mary a rămas cu gândul la efortul depus de șoferul mașinii cu care a călătorit și a încercat să găsească soluții.

Așadar, Mary Anderson a schițat un dispozitiv prin care șoferii să poată curăța mai ușor parbrizul, adică clasicul ștergător de parbriz din zilele noastre. După ce a pus la punct toate detaliile tehnice, femeia a mers la o firmă care să-i realizeze un prototip al invenției. Acesta nu era nimic altceva decât o lamelă cu mâner de lemn pe care conducătorul unui autoturism să îl manevreze rotind-ul din interiorul mașinii. Astfel, Mary a aplicat pentru brevetul invenției și a primit un certificat cu o valabilitate de 17 ani, scrie historia.ro.

Ce surpriză neplăcută a avut Mary

Cu toate că invenția femeii era una foarte bună și demnă de luat în seamă pentru a fi produsă și comercializată, niciun producător de la acea vreme la care a apelat femeia nu a fost interesat de invenția ei. Aceștia erau de părere că ștergătoarele erau caraghioase. Ba chiar mai mult de atât, unii susțineau că acestea le pot distrage atenția șoferilor în timp ce conduc.

Cu toate acestea, istoria nu le-a dat dreptate contestatarilor acestor dispozitive. Patentul lui Mary a expirat, după 17 ani, însă invenția sa a fost preluată și folosită de constructorii de mașini la fabricarea ștergătoarelor de parbriz, care în doar 10 ani de zile de la brevetarea invenției au devenit echipament standard pentru toate mașinile din Statele Unite.

Mary Anderson a inventat ștergătorul de parbriz. Ce surpriză neplăcută a avut după ce a obținut patentul
Mary Anderson a inventat ștergătorul de parbriz. Ce surpriză neplăcută a avut după ce a obținut patentul

În 1917, John R. Oshei a pus bazele companiei Tri-Continental, care a introdus și primul ștergător de parbriz, “Rain Rubber”, pentru fante, parbrizul compus din două piese, găsit pe multe mașini la acea vreme. În zilele noastre, “Trico Products” este unul dintre cei mai mari producători de ștergătoare de parbrize, sisteme de ștergătoare și rezerve.