Home » Life & Style » Cine au fost cei 40 de Mucenici și de ce se beau 44 de pahare. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de 9 Martie

Cine au fost cei 40 de Mucenici și de ce se beau 44 de pahare. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de 9 Martie

Alexandru Cazacu / 08.03.2021, 10:13
Cine au fost cei 40 de Mucenici și de ce se beau 44 de pahare. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de 9 Martie

Potrivit calendarului creștin ortodox, la 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici. Conform tradiției din România, la această dată se beau 44 de pahare cu vin. De ce se face acest lucru, puteți afla în continuarea articolului.

Cine au fost cei 40 de Mucenici și de ce se beau 44 de pahare

După cum  spuneam, potrivit tradiției din România, sfinții martiri au fost 40, dar după cea geto-dacică erau 44, atâtea sunt și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie. Legenda spune că cei 40 de Mucenici erau soldați creștini din legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, din vremea împăratului Licinius. Aceștia erau de origine română și s-au mărturisit fața de Hristos, refuzând să se închine altor idoli. Așadar, aflând de credința lor creștină, Agricola a dat ordin ca aceștia să fie întemnițați și ulterior supuși unor chinuri teribile. Ulterior cei 40 de martiri au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Printre cele mai cunoscute tradiții din România se află și cea a celor 40 de Mucenici, când bărbații care o respectă consumă 40 sau 44 de pahare cu vin. Se spune că vinul este sângele vărsat de cei 40 de Mucenici din cetatea Sevastiei. Potrivit tradiției populare, bărbații trebuie să bea 44 de pahare cu vin, chiar dacă au fost doar 40 de sfinți.

De ce se beau 44 de pahare

De unde provine această diferență? Potrivit creștinilor, au fost 40 de Mucenici, însă geto-dacii credeau că au fost 44 de Sfinți. Totodată, acestea sunt și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când se prăznuiește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aici vine și diferența de pahare, iar în unele regiuni din România se beau 44 de pahare cu vin.

Tradiția spune că la 9 martie, în cazul în care nu poți bea 44 de pahare cu vine, este important să guști măcar puțin vin roșu ori să te stropești cu el, asta datorită faptului că, această tradiție simbolizează puterea de muncă peste an.

Cine au fost cei 40 de Mucenici și de ce se beau 44 de pahare de vin
Cine au fost cei 40 de Mucenici și de ce se beau 44 de pahare de vin

De ce gospodinele fac Mucenicii în forma cifrei 8

De asemenea, la 9 martie gospodinele din România pregătesc Mucenicii din aluat în forma cifrei 8, deoarece această cifră este asociată cu echilibrul. Aceștia sunt aduși la biserică pentru a fi sfințiți, iar apoi sunt dați de pomană sau consumați în familie.

Totodată, în această zi, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului. Începutul primăverii este marcat de ziua Mucenicilor și de multe alte obiceiuri sau credințe. Se spune că în această noapte se deschid mormintele și se așteaptă spiritele persoanelor decedate cu focuri aprinse și mese bogate.

Tot de ziua celor 40 de Mucenici, un alt obicei este pornirea simbolică a plugului. Sărbătoare destinată agricultorilor, scoaterea plugului în fața casei în mod festiv reprezintă deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară și a muncilor câmpului specifice sezonului. În această zi plugarii încheiau înțelegerile pentru întovărăşire, pecetluite întotdeauna de o petrecere de pomină. De asemenea, se spune că în ziua celor 40 de Mucenici o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă acestă zi sfântă va suferi 40 de zile. Totodată se mai spune că dacă plouă în această zi, va ploua și de Paște.