Am început să auzim tot mai des de Elon Musk, de realizările și de imensa sa avere. PayPal, SpaceX, Tesla sunt doar câteva dintre companiile pe care acesta le conduce și înșiruirea poate continua. Iată cine este Elon Musk și cum a ajuns să fie unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei.
Elon Musk s-a născut în Pretoria, Africa de Sud, în 1971. A fost tot timpul fascinat de știință și domeniul științifico-fatastic. Visa tot timpul cu ochii deschiși, ajungând ca părinții lui să se întrebe dacă totul este în regulă cu el. Era genul tocilar, tot timpul cu cărțile în mână, ajungând victima bullyingului în școală.
La 17 ani s-a mutat în Canada să studieze și pentru a evita serviciul militar obligatoriu în Africa de Sud. În 1992, s-a transferat în SUA, la Universitatea Pennsylvania, de unde a ieșit cu diplomă în Economie și apoi a studiat Fizica. A urmat apoi cursurile Universității Standford, California, pentru a-și aprofunda studiile în Fizică, dar a abandonat după numai două zile pentru se ocupa de prima sa companie, Zip2 Corporation, în 1995, alături de fratele său.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Afacerea presupunea un ghid online al orașelor, care, pentru acea perioadă, era de domeniul științific. Primii bani i-a făcut din vânzarea acesteia, în 1999. A câștigat aproximativ 30 de milioane de dolari pentru partea sa din companie. Și de acolo a început ascensiunea.
Au urmat o serie de investiții în diferite business-uri care i-au adus cu adevărat faima. Elon Musk este recunoscut și pentru ambiția sa de a împiedica o eventuală extincție umană, aducerea speciei noastre la rangul de „civilizație multi-planetară”, prin intermediul creării unei colonii pe Marte, care să poată să susțină viața. De foarte multe ori a fost ridiculizat pentru ideile sale, care par foarte „înainte de vremea lor”, însă tot timpul el a dovedit că are dreptate.
Pe 31 mai 2020, alături de NASA, acesta a lansat prima misiune SpaceX cu echipaj uman, care ajunge la Staţia Spaţială Internaţională.
„E un vis devenit realitate, pentru mine şi pentru toţi cei de la SpaceX. Nu credeam că se va întâmpla asta în realitate. Când am pornit SpaceX, în 2002, nu m-am gândit că va veni această zi. Credeam că sunt 90% şanse să ajungem pe o orbită joasă cu o rachetă de mici dimensiuni. Aşa că dacă, în 2002, cineva mi-ar fi spus că o să fiu aici, cu administratorii NASA, că o să-i cunosc pe astronauţi, că o să-mi văd racheta la platforma de lansare 39A, i-aş fi spus: „nu ştiu ce-ai fumat… aşa ceva nu se poate””, a delcarat acesta.
Elon Musk este antreprenor, inginer, inventator, investitor, filantrop și vizionar. Printre numele companiilor pe care le-a fondat sau la care este CEO se numără PayPal, SpaceX, Tesla, SolarCity, Hyperloop, OpenAI, The Boring Company, Neuralink, Zip2.
Averea lui Elon Musk a trecut, în mod oficial, de pragul de 100 de miliarde de dolari. Acţiunile lui s-au apreciat cu 400% în 2020, în luna iunie, deținând deţinea 40,4 milioane de acţiuni, ceea ce se traduce prin 87 de miliarde de dolari din averea netă. La începutul anului, miliardarul deţinea 38,7 milioane de acţiuni, adică 16,2 miliarde de dolari.
În prezent, există doar patru oameni a căror avere depăşeşte 100 de miliarde de dolari, Bill Gates – cofondatorul Microsoft, şeful reţelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg și CEO-ul Amazon, Jeff Bezos.
Potrivit Bloomberg, cei mai bogaţi 500 de oameni ai planetei au raportat o creştere totală de 809 miliarde de dolari în primele şase luni ale anului. Averea lui Elon Musk s-a majorat cu 73 de miliarde, în timp ce Jeff Bezos a înregistrat o creştere de 87 de miliarde de dolari.