Home » Life & Style » Cine este pe bancnota de 200 de lei și ce se află pe reversul ei

Cine este pe bancnota de 200 de lei și ce se află pe reversul ei

Voicu Costin / 21.01.2022, 18:18

Deși umblăm cu bani cash, uneori nu știm ce personalități sunt inscripționate pe feţele bancnotelor. Fiecare bancnotă în parte ascunde câteva secrete sau dezvăluie lucruri importante pentru poporul român. Personalitățile marcante a căror chipuri apar pe aceste bancnote au scris o pagină în istoria țării noastre. Cine se află pe bancnota de 200 de lei?

Cine este pe bancnota de 200 de lei?

Te întrebi cum se decid personalitățile care apar pe bancnote? Se pare că Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie este cea care propune Consiliului de Administraţie al BNR, pe lângă macheta bancnotei şi o personalitate românească. Ulterior, consiliul, în frunte cu guvernatorul băncii decid forma finală a bancnotei.

Pe bancnotă de 200 de lei se află poetul Lucian Blaga.  Aceasta diferă de celelalte bancnote românești prin faptul că este mai viu colorată și că este tipărită în număr mai mic decât alte bancnote. Un element ce apare pe această hârtie este cartea deschisă pe avers. Acolo sunt scrise două poezii ale poetului: Autoportret și 9 mai 1895. Fiind scrisul foarte mic este mai puțin probabil să fi observat acele versuri.

Pe revers găsim Gânditorul de la Hamangia, cea mai cunoscută operă din perioada neolitică descoperită pe teritoriul Dobrogei.

Elemente de siguranță de pe bancnote

Bancnotele emise de Banca Națională a României prezintă mai multe elemente de siguranță. Pe unele le poți observa cu ochiul liber, dacă te uiți cu atenție, altele au nevoie de lumină ultravioletă pentru a ieși la iveală.

Există câteva elemente ce se regăsesc pe toate bancnotele, iar altele doar pe acelea cu valori mari.

Dacă te uiți cu atenție la bancnotă de 200 de lei, vei putea descoperi câteva secrete ale acesteia.

Microperforațiile

În zona elementului floral de pe spate este înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Microtext

Zona imprimată cu caractere foarte mici, de sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe. Conţine textul “BNR”.

Imprimare în relief

Unele elemente de design de pe ambele feţe sunt imprimate în relief. Pe bancnotele mai mari, cum sunt cele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei sunt imprimate cu cerneală pe avers elemente care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită bancnotă.

Ce personalități și elemente apar pe celelalte bancnote

Dacă tot am menționat mai sus că multe persoane sigur nu știu ce personalități se află și pe celelalte bancnote haideți să descoperim împreună!

Bancnotă de 1 leu NICOLAE IORGA (om politic)

Culoarea principală a bancnotei actuale este verde. Acesta înfățișează, pe avers, pe prim-ministrul și istoricul Nicolae Iorga , iar pe revers, Catedrala Curtea de Argeș, care a suferit o restaurare masivă sub guvernul său și un vultur cu o cruce în cioc, elementul heraldic tradițional valah.

Bancnotă de 5 lei GEORGE ENESCU (compozitor)

Pe avers găsim: portretul compozitorului George Enescu, o garoafă, o vioară şi două note muzicale, stema României. Pe verso, bancnota are desenat un pian, Ateneul Român şi un fragment dintr-o partitură. Fragmentul reprezintă motivul destinului din opera „Oedip”, semnată de Enescu.

Bancnotă de 10 lei NICOLAE GRIGORESCU (pictor)

Pe bancnotă de 10 lei, apare chipul lui Nicolae Grigorescu, iar pe verso apare o culă oltenească şi un fragment de pictură și predomină culoarea roşu.

Bancnotă de 20 de lei ECATERINA TEODOROIU (militar)

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit, un element floral reprezentând un buchet de brânduşe. În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

Bancnotă de 50 lei AUREL VLAICU (aviator)

Apare chipul lui Aurel Vlaicu, iar pe verso apare un prototip de avion şi un cap de vultur și predomină tonurile de galben.

Bancnotă de 100 lei ION LUCA CARAGIALE (scriitor)

Apare chipul lui Ion Luca Caragiale, iar pe verso apare statuia sa şi clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti și predomină culoarea albastru.

Bancnotă de 500 lei MIHAI EMINESCU (poet)

Pe bancnotă de 500 lei, apare chipul lui Mihai Eminescu, iar pe verso apare o pagină din ziarul Timpul, un tei şi clădirea Bibliotecii din Iaşi. Bancnota are culoarea predominată gri.