Home » Life & Style » Crăciun pe rit vechi 2022 – cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri. Cine sunt cei care sărbătoresc pe 7 ianuarie Crăciunul

Crăciun pe rit vechi 2022 – cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri. Cine sunt cei care sărbătoresc pe 7 ianuarie Crăciunul

Voicu Costin / 06.01.2022, 13:19
Crăciun pe rit vechi 2022 – cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri. Cine sunt cei care sărbătoresc pe 7 ianuarie Crăciunul

Crăciunul pe rit vechi se celebrează pe 7 ianuarie. Pe aceeași dată, este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, chiar în în ziua în care unii se pregătesc să sărbătorească Crăciunul. Care sunt tradițiile și obiceiurile care sunt respectate în ziua de 7 ianuarie și cine sărbătorește pe 7 ianuarie Crăciunul aflăm imediat!

Crăciunul pe rit vechi sărbătorit pe 7 ianuarie

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de acei credincioși care aparţin bisericilor ce respectă vechiul calendar iulian.

În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian. Din acel moment Biserica Ortodoxă s-a împărțit în două: Biserica pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou.

Din cauza diferenței de 13 zile dintre calendarul iulian şi cel Gregorian, Biserica pe Stil Vechi va sărbători mereu, mai târziu, Crăciunul, decât Biserica pe Stil Nou. În anul 2022, ca în fiecare an, rușii lipoveni, ucrainenii, basarabenii, armenii și sârbii care se ghidează după vechiul calendar sărbătoresc Crăciunul la două săptămâni distanță de ortodocși.

În ceea ce privește meniul pregătit pentru sărbătoarea Crăciunului este în mare parte la fel. Bucatele tradiționale sunt gătite în același stil. Singura diferență o face pregătirea celor 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. În Ajun de Crăciun, oamenii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe rit vechi păstrează acestă tradiție.

Colacii, banii și plăcinta de dovleac, la masa de Crăciun

Ca și ortodocșii, care sărbătoresc pe Stil Nou, tinerii și copiii se îmbracă în portul popular și merg la colindat pe la casele vecinilor, în noaptea de Ajun. După colindat, familiile se strâng în jurul mesei și iau “Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer. Aceasta face trimitere la steaua care i-a ghidat pe magi către locul Nașterii Domnului.

În ziua de Crăciun, oamenii merg la biserică să participe la Sfânta Liturghie. Tradiția continuă cu masa în familie, unde toți membrii se adună cu mic cu mare și împart din bucatele tradiționale gătite: sarmale, pește, ciorbe și supe, friptură. Ei gustă din vinul roșu și votcă, băuturi care stau la loc de cinste pe masă.

Fiecare zonă a țării sau cele de peste graniță au propriile preparate tradiționale. Rușii lipoveni pun pe masa de Crăciun preparate tradiţionale precum: haladet (piftie cu reţetă specială), lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui), vareniki (colţunaşi cu brânză). Gospodinele basarabence pregătesc colaci mici şi „ajunel”, pe care le leagă cu o aţă, alături de câteva flori de busuioc, apoi le agaţă de icoană şi le păstrează până la Sfântul Gheorghe.

După trecerea sărbătorii Sfântului Gheorghe, gospodinele scot colacii şi le dau animalelor. Astfel duhurile rele vor sta departe de gospodării, iar binele va domni. Dumnezeu va avea astfel grijă de oameni și de animale.

În ziua de Crăciun, sub fața de masă, se pun bani și câteva fire de fân. Noul an ce vine va aduce roade îmbelșugate. Banii și fânul vor fi scoase de sub fața de masă de Bobotează pe stil vechi care se sărbătorește pe 19 ianuarie.

Plăcinta de dovleac este făcută de gospodine și este așezată pe masa de Crăciun. În aluat se va pune o monedă, iar cine o va găsi va avea parte de noroc în anul următor.