Home » Life & Style » Creaturi care au mai mult de o inimă. Detalii fascinante din lumea necuvântătoarelor

Creaturi care au mai mult de o inimă. Detalii fascinante din lumea necuvântătoarelor

Voicu Costin / 14.04.2022, 11:42
Creaturi care au mai mult de o inimă. Detalii fascinante din lumea necuvântătoarelor

Celulele au nevoie de oxigen pentru a funcționa, așa că fără o inimă, celulele din corpul nostru ar pierde accesul la oxigen și ar muri încet. Ființele umane au o singură inimă și fără ea, viețile noastre s-ar termina rapid. Totuși, există unele animale care au mai multe inimi. Care sunt acestea?

Animale cu mai multe inimi

La fel ca majoritatea vertebratelor, oamenii au o singură inimă, care este, de obicei, situată lângă partea din față și mijlocul pieptului, ușor la stânga sternului. Funcția principală a inimii este de a pompa sânge și de a circula oxigenul în tot corpul. Inima este un organ esențial și o parte a sistemului circulator, care include vase de sânge și glande.

Animalele care au mai multe inimi sunt separate și îndeplinesc funcții diferite. În loc să evolueze o singură inimă pentru a îndeplini toate sarcinile esențiale ale sistemului circulator, animalele au mai multe inimi pentru a-și asuma sarcini individuale.

Caii posedă pompe de sânge suplimentare în sistemul lor circulator cunoscute sub numele de broaște. Broasca face parte din copita unui cal și arată aproximativ ca un triunghi. Pe lângă faptul că acționează ca un amortizor de șoc și reduce stresul asupra oaselor și articulațiilor unui cal, pompează și sângele în piciorul calului la contactul cu solul.

În esență, broaștele funcționează ca niște perne pline de sânge, care funcționează datorită greutății calului și energiei cinetice pentru a pompa sângele în picioarele sale și înapoi spre inimă. La majoritatea vertebratelor, inima conține două, trei sau patru camere. Rolurile camerelor inimii includ fie primirea, fie pomparea sângelui în tot corpul. Dar, unele animale posedă camere mai complicate, care pot da impresia că au mai multe inimi.

Gândacul are 13 camere ale inimii. Sângele oxigenat curge în fiecare dintre camerele tubulare prin deschideri minuscule numite Ostia. Deși nu se numără din punct de vedere tehnic printre animalele care au inimi multiple, este totuși o adaptare la mediul în care trăiește și îl ajută foarte mult.

Caracatițele au trei inimi

Caracatițele au trei inimi. Două dintre inimi îndeplinesc aceeași funcție, în timp ce a treia a evoluat dintr-un motiv diferit. Inima sistemică pompează sânge în jurul corpului unei caracatițe, în timp ce alte două inimi branhiale pompează sânge prin cele două branhii ale sale, scria World Atlas.

Deoarece sângele de caracatiță este vâscos, are nevoie de o cantitate semnificativă de presiune pentru a pompa sângele prin corpul său. Pentru a compensa, caracatița a dezvoltat trei inimi separate pentru a elimina stresul de pe inima sa sistematică și pentru a se asigura că primește suficient oxigen în branhii.

Și calamarii au trei inimi

Calamarii au tot trei inimi. Inima lor sistemică pompează sânge în jurul corpului, în timp ce cele două inimi branhiale pompează oxigen prin branhii. Toate cele trei inimi se odihnesc în cavitatea mantalei unui calamar, un sac plin cu apă de mare care conține organele ce efectuează respirația și excreția.

Sepia are un sistem circulator închis

Și sepia are tot trei inimi. Inima sistemică pompează sânge în tot corpul, în timp ce singurul rol al celor două inimi branchiale implică deplasarea sângelui prin branhiile sepiei.