Home » Life & Style » Crinul păcii: de unde provine, cum și unde se cultivă. Sfaturi de îngrijire

Crinul păcii: de unde provine, cum și unde se cultivă. Sfaturi de îngrijire

Voicu Costin / 05.03.2022, 15:00

Spathiphyllum, cunoscută și sub numele de „Crinul păcii”, este un gen de plantă considerată purificatoare a aerului din locuință, care aduce o stare de bine. Această plantă are capacitatea de a elimina chiar și substanțele toxice provenite din fumul de țigară, dar și acetona, amoniacul, benzenul și xilenul. Pe lângă aceste beneficii, are și rolul de „dezumidificator” în încăperile în care umiditatea atmosferică este prea ridicată. De unde provine, cum și unde se cultivă?

De unde provine Crinul păcii

Planta este originară din America şi Asia, este decorativă prin frunze și prin florile sale care se menţin o perioadă lungă a anului. Ea se plantează și în alte țări ale lumii, inclusiv în România. Este foarte apreciată ca plantă decorativă de apartament.

Crinul, ca de altfel majoritatea plantelor tropicale, înflorește în aproape orice sol bine drenat. Majoritatea crescătorilor folosesc un amestec de turbă, scoarță și nisip. Cu toate că Spathiphyllum este cultivată în ghivece de 7.5 – 42 cm cele mai des folosite sunt ghivecele de 15, 20, 25, 35 cm.

Mod de îngrijire

Udarea se face în general săptămânal în funcție de condițiile de mediu ale locului unde se găsește planta: căldură, umiditatea atmosferică, lumină, etc. În timpul verii udați Crinul păcii de două ori pe săptămână și iarna săptămânal, sau în funcție de necesitate. Deoarece frunzele sunt subțiri, adaptate zonei de origine (umede) asigurați pulverizarea zilnică.

Pământul trebuie să se usuce puțin între două udări. Uscarea excesivă a solului poate duce la ofilirea și îngălbenirea frunzelor. Când udați planta folosiți apa la temperatura camerei.

Spathiphyllum supraviețuiește luminii scăzute din interiorul locuinței dar preferă camerele luminoase. Se pot așeza lângă ferestrele din spatele perdelei. Nu se vor pune plantele în soare direct deoarece frunzele vor fi arse sau se vor usca rapid.

În general Spathiphyllum nu are nevoie să fie fertilizat. Dacă totuși doriți să îl fertilizați, puteți folosi un fertilizant echilibrat. Plantele de interior cresc în general încet și de aceea nu prea au nevoie de fertilizare. Când fertilizați folosiți o concentrație de aproximativ 1/4 din cea recomandată. Fertilizarea în exces poate duce la arderea vârfurilor rădăcinii.

Temperatura optimă pentru floare

Spathiphyllum preferă o temperatură în timpul zilei între 20 – 29 °C și 15 – 24 °C. Curentul și temperaturile scăzute (5 – 10 °C) încetinesc considerabil creșterea. Perioadele în care temperaturile scad sub 5 °C pot cauza distrugeri ale frunzelor, tulpinilor și rădăcinii.

Umiditatea este importantă

Umiditatea ideală este cuprinsă între 25 – 30%, dar Spathiphyllum poate tolera pe o perioada lungă și o umiditate de 10 – 15%.

Problemele cu care s-ar putea confrunta

Cele mai întâlnite probleme sunt bolile rădăcinii și ale tulpinii. Ele apar în special în urma surplusului de apă. Deoarece Spathiphyllum are frunze late, acestea trebuie șterse periodic cu o cârpă umedă pentru a înlătura praful.

Înmulțirea Crinului Păcii

Înmulțirea se poate face prin semințe sau prin divizarea tufei. Pe scară industrială înmulțirea se face „in vitro”. Planta este cultivată ca o plantă decorative. Ea atrage atât prin frunzele de un verde închis cât și prin florile albe foarte decorative care au formă interesantă.