Home » Life & Style » Cu ce poți să înlocuiești balsamul. 5 soluții naturale pentru rufe

Cu ce poți să înlocuiești balsamul. 5 soluții naturale pentru rufe

Ileana Mladinoiu / 18.05.2022, 11:16
Cu ce poți să înlocuiești balsamul. 5 soluții naturale pentru rufe

Pe lista celor mai periculoase produse din comerț utilizate în casă pentru curățenie sau pentru spălarea rufelor se găsesc și balsamurile. Studiile au arătat că acestea conțin multe chimicale, acele substanțe nocive pentru organismul uman.  Balsamul de rufe procurat din diverse magazine speciale sau chiar din supermarketuri conține acetat de benzil, alcool benzilic, acetat de etil, cloroform, ftalați etc. care produc mult rău corpului, în special la copii.

Soluții naturale pentru a înlocui balsamul

Gospodinele continuă să-l întrebuințeze din varii motive. Este parfumat, ușor de procurat și la un preț rezonabil, neștiind că-l pot înlocui cu unul natural ce conține ingrediente la care nu s-au gândit că se află la îndemâna lor, chiar în cămară.

1.Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt două produse de bază ale unei  cămări. Dar ele servesc ca produse esențiale, detergent, balsam pentru spălat rufe. Bicarbonatul de sodiu poate fi un plus grozav ca balsam natural pentru țesături sau pentru a controla excesul de spumă. Adăugați jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în cuva mașinii de spălat, înainte să introduceți hainele.

2.Oțetul alb

Este o adevărată mană cerească pentru că are avantajul de a fi pe cât de ecologic și biodegradabil, pe atât de economic.  Are rolul de a elimina mirosurile neplăcute din tamburul mașinii de spălat, oferind totodată strălucire albului, deși se crede că numai înălbitorul poate dezinfecta rufele.

Optați pentru un oțet alb distilat cu o aciditate de 5-6 grade. Adăugați jumătate de cană în compartimentul pentru balsam al mașinii de spălat și rufele dvs. vor fi mai mătăsoase prin îndepărtarea oricărui reziduu de pe ele.

3.Oțet și uleiuri esențiale

Foarte important este să alegeți uleiuri esențiale și nu aromatice, cu miros proaspăt, persistent, cum ar fi menta, eucaliptul, pinul, iasomia, lămâia. La un litru de oțet, se pot pune 25 de picături de ulei esențial de lămâie, de exemplu, și 5 picături de ulei esențial de eucalipt.

Se agită bine, și asta o veți face de fiecare dată, deoarece uleiul se ridică la suprafață. Turnați un capac din această combinație în compartimentul pentru balsam al mașinii de spălat.

4.Săpun de Marsilia, bicarbonat de sodiu, ulei esențial

Asocierea lor permite dezvoltarea unor rețete simple pe care oricine le poate reproduce acasă. E de preferat să alegeți săpunul de Marsilia (produs 100% natural), verde, pentru că are ulei de măsline, și nu alb cu ulei de palmier.

Amestecați 30 de g la 1 litru de apă clocotită, puneți 2 linguri de bicarbonat de sodiu și amestecați. Produsul se lasă la răcit o oră. Apoi, adăugați 15-20 de picături de uleiuri esențiale care pot fi de lavandă, de portocală, lămâie, arbore de ceai, mentă etc.

5.Sare, bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale

La 2 căni de sare Epsom sau sare grunjoasă de mare, adăugați o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu. Urmează partea de uleiuri esențiale, câte 10-20 de picături la cana de sare. Uleiul de lămâie, de mentă, de levănțică, de trandafir, de mosc se vor amesteca cu restul de ingrediente într-un recipient închis etanș. Din el, se adaugă 2-3 linguri în cuva mașinii de spălat.