Home » Life & Style » Cu ce poți să înlocuiești uleiul. 7 soluții ingenioase pe care poți să le folosești la prăjeli sau prăjituri

Cu ce poți să înlocuiești uleiul. 7 soluții ingenioase pe care poți să le folosești la prăjeli sau prăjituri

Voicu Costin / 16.03.2022, 20:00
Cu ce poți să înlocuiești uleiul. 7 soluții ingenioase pe care poți să le folosești la prăjeli sau prăjituri

Uleiul de floarea-soarelui este un ulei vegetal folosit în principal în domeniul culinar și se extrage din semințele plantei de floarea-soarelui. Este o sursă bogată de grăsimi nesaturate și de vitamina E. Dar pe cât de bine ar suna, pe atât de nociv este, dacă este consumat în cantităţi mari. În prepararea multor reţete, uleiul este folosit adesea. Dar cu ce putem să-l  înlocuim, la prăjeli sau prăjturi, în cazul în care dorim să încercăm și altceva? Am făcut pentru tine o selecție în cadrul căreia poți să descoperi metode și soluții ingenioase ce înlocuiesc cu brio uleiul în bucătărie.

Alimente ce pot înlocui uleiul

  1. Bulion

O variantă mult mai naturală a uleiului este bulionul. Cu atât mai bun, dacă este făcut în casă, de către voi. Puteți începe în a folosi acest ingredient pe bază de roșii, atunci când vrei să sotezi legumele sau carnea. Nu este nimic complicat de făcut. Trebuie doar să adaugi bulion în tigaie și apoi să adaugi carnea și legumele. Secretul este să amesteci ingredientele cât mai des și să adaugi bulion pe parcurs.

  1. Apă

Dessing-ul pentru salate poate fi făcut pe baza de apă în loc de ulei, deși acesta va fi mai lichid. În caz că vă doriți totuși un pic de gust, în loc de ulei de floarea soarelui puteți folosi ulei de măsline. Dă un gust aparte și face salata mult mai gustoasă.

  1. Suc din legume

Când faceți salată, sucul din legumele proaspete care se lasă în bol poate fi de ajuns pentru a dau gust preparatului. Nu mai este necesar să adăugați ulei în preparat. Sucul este mai consistent decât apa și va adăuga savoare. O salată cu spanac și brânză de capră va fi completată cu succes de un dressing pe bază de suc de roșii.

  1. Banane pentru prăjituri gustoase

Fiind un aliment dulce, banana nu poate înlocui uleiul decât în prepararea prăjiturilor. Multe gospodine și bucătari vegani încearcă să folosească înlocuitori ai uleiului pentru a obține un preparat cât mai sănătos și gustos.

Banana este perfectă pentru prăjiturile mai dense, asemeni negreselor, datorită texturii sale mai vâscoase. Chiar și în prepararea clătitelor puteți înlocui cu succes uleiul cu banană. Vor ieși mai vâscoase și mai dense în compoziție. Un lucru important de știut este că atunci când decidem să înlocuim uleiul, ar trebui să adăugăm mai mult zahăr, pentru ca prăjitură să nu fie crocantă. Și în cazul zahărului, cel din ștevie sau cel brun poate da un gust mai aromat și diferit preparatului vostru.

  1. Lapte de nuci

Laptele de nuci este potrivit pentru supele-creme și pentru sosurile consistente, pentru care te-ai obișnuit să folosești ulei. Vestea bună este că poți să prepari acest ingredient chiar la tine acasă. Amestecă o cană cu nuci lăsate la macerat peste noapte cu 4 căni cu apă și apoi scurge acest lapte cu ajutorul unei fâșii de tifon. Produsul final va fi extrem de bun pentru sănătate, nucile fiind considerate unul dintre alimentele care conțin foarte multe vitamine.

  1. Sosul de mere înlocuieşte cu succes uleiul

Dacă vrei să prepari prăjitura negresă sau diverse brioşe cu fructe poţi să înlocuieşti grăsimea din reţeta tradiţională (untul sau uleiul) cu sosul de mere preparat în casă.  Consistenţa va rămâne la fel, vei avea mai puţine calorii şi nici nu vei fi nevoită să adaugi o cantitate mare de zahăr, pentru că sosul de mere aduce o dulceaţă în plus. Ca să prepari un sos de mere neîndulcit, trebuie să pui merele feliate la fiert într-o cratiţă în care se pune apă doar foarte puțină.

  1. Ulei de cocos în loc de ulei de floarea soarelui

Suntem de acord că uleiul de floarea soarelui duce la un dezechilibru nedorit la prăjire sau sotare, iar cel de măsline este prea scump și își pierde din proprietăți, atunci când este încălzit. Prin urmare uleiul ideal este considerat a fi cel de cocos. Are multe întrebuințări și beneficii pentru sănătate.