Home » Life & Style » Cum arată lemnul transparent care ar putea înlocui lemnul din ferestre. Imagini video uimitoare

Cum arată lemnul transparent care ar putea înlocui lemnul din ferestre. Imagini video uimitoare

Manolică Anca / 05.03.2021, 15:34
Cum arată lemnul transparent care ar putea înlocui lemnul din ferestre. Imagini video uimitoare

Lemnul a fost, este și va fi o resursă importantă, indiferent de întrebuințarea lui. Fie că este folosit ca sursă de încălzire, fie ca material în construcția caselor, mobilier sau diferite alte obiecte folositoare, lemnul este un aliat de nădejde omului. Însă, se pare că avansăm spre un alt nivel. Iată cum arată lemnul transparent care ar putea înlocui lemnul din ferestre.

Cum arată lemnul transparent care ar putea înlocui lemnul din ferestre

În zilele noastre, celuloza, componenta principală a lemnului, a devenit cel mai utilizat material la nivel mondial. Cantitatea de celuloză folosită anual în toată lumea o depășește de 20 de ori pe cea a oțelului. Deși lemnul este folosit adesea în construcții, pentru fabricarea ferestrelor se folosește, în principal, sticlă și plastic.

Însă, chiar și așa, sticla nu este un bun izolator. clădirile pierzând o mare parte din căldură prin sticlă. Pe de altă parte, lemnul este un izolator excelent, dar nu este transparent. Recent, însă, oamenii de știință au descoperit un procedeu anume prin care pot produce lemnul transparent. Vom avea, oare, case în viitor dotate cu ferestre din acest material? O bucată de lemn transparent, cu aceleași proprietăți izolatoare, ar putea fi o excelentă alternativă la sticlă.

Cum arată lemnul transparent care ar putea înlocui lemnul din ferestre
Cum arată lemnul transparent care ar putea înlocui lemnul din ferestre

Oamenii de știință au făcut numeroase cercetări

De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase cercetări pentru a obție lemnul transparent, numai că metodele folosite consumau foarte multă energie și necesitau utilizarea unor substanțe chimice foarte nocive. Recent, un nou studiu publicat în revista Science Advances, scoate la lumină o npuă modalitate de a produce lemnul transparent, fără a se utiliza cantități la fel de mari de energie.

Lemnul nu este transparent din cauza combinației celor două componente principale ale sale: celuloza și lignina. Aceasta din urmă absoarbe lumina, iar în prezența cromoforilor (atomii prezenți în moleculele unei substanțe organice) îi conferă lemnului culoarea maro. Fibrele de lemn, care cuprind în principal celuloză, sunt structuri de formă tubulară goale. Aerul din acestea împrăștie lumina, reducând și mai mult transparența acestuia.

În încercările de până acum, se îndepărta în totalitatea lignina din structură și se înlocuia cu o rășină. Însă, îndepărtarea acesteia presupunea folosirea multor substanțe chimie foarte dăunătoare mediului. Mai mult, acest aspect îi reducea considerabil și proprietățile mecanice, făcând lemnul mai puțin rezistent.

Cum se produce lemnul transparent

Noul studiu, realizat de cercetătorii din cadrul Universității din Maryland, demonstrează că lemnul poate fi transformat într-un material transparent cu ajutorul unei substanțe chimice care se folosește în general la decolorarea părului și anume,  peroxidul de hidrogen. Aceasta modifică cromoforii, le schimb structura în așa fel încât aceștia nu mai pot absoarbe lumină, deci nu mai pot conferi culoare lemnului.

Peroxidul de hidrogen se aplică pe lemn cu ajutorul unei pensule, după care, activat cu ajutorul luminii, se va produce un material alb strălucitor. De altfel, această substanță se folosește deja de ani buni în industria celulozei, în abirea pastei de lemn ce se folosește la fabricarea hârtiei. De asemenea, umplerea acestor fibre cu rășină va perite luminii să treacă prin lemn.

Aceastp metodă, bazată pe reacțiile chimice cunoscute ale peroxidului de hidrogen cu lignina, ar putea revoluționa acest domeniu al construcțiilor. Acest tip de lemn ar putea deveni un puternic rival al sticlei, atunci când va veni vorba de realizarea unei ferestre.