Home » Life & Style » Cum cureți vopseaua de ouă de pe mâini. Trucuri și soluții eficiente

Cum cureți vopseaua de ouă de pe mâini. Trucuri și soluții eficiente

Voicu Costin / 20.04.2022, 11:30
Cum cureți vopseaua de ouă de pe mâini. Trucuri și soluții eficiente

În preajma sărbătorilor Pascale, gospodinele pregătesc o grămadă de bunătăți pentru a pune pe masă. Care mai de care preparate gustoase, iar la loc de cinste stau ouăle vopsite. Unele sunt vopsite doar în roșu, iar altele au toate culorile. Fie că au model sau abţibild, sunt frumos decorate și aranjate în coșuleț. Dar după ce terminăm de vopsit ouăle, avem o mare problemă: mâinile murdare de vopsea. Cum cureți vopseaua de ouă de pe mâini?

Curățarea vopselei de ouă de pe mâini

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este o exfoliere uşoară cu câteva linguriţe de zahăr brun amestecat cu zeamă de la o lămâie. Se pun în palmă şi se freacă mâinile între ele timp de 2-3 minute. Apoi te clăteşti bine cu apă călduţă. Zahărul va îndepărta celulele moarte, lăsând pielea moale şi fină, iar lămâia albeşte.

Dacă ai folosit metoda de mai sus și sunt câteva pete care nu au dispărut, puteți folosi și această metodă. Combină o linguriţă de glicerină cu una de apă oxigenată şi suc de la o jumătate de lămâie. Aplici amestecul pe dischete de bumbac şi ştergi zonele cu probleme.

Apoi, mâinile trebuie hidratate. Două alegeri excelente sunt mierea şi uleiul de măsline. De asemenea, poţi face un amestec din două linguriţe de miere încălzită cu puţin lapte şi vitamina E.

Pentru curăţarea unghiilor, pregăteşte un amestec din câteva linguri de suc de roşii cu o linguriţă de glicerină sau ulei de măsline. Poţi încerca şi 50 g tărâţe de grâu cu un gălbenuş de ou şi puţin ulei pentru netezirea unghiilor. Le albeşti cu suc natural de lămâie, iar dacă le pileşti, nu alege ustensile ca pile de metal, ci doar cele abrazive cartonate, deoarece sunt mai puţin agresive şi astfel eviţi exfolierea.

Cum să scapi rapid de petele de vopsea de ouă de pe materialele textile

Cel mai enervant, și câteodată inevitabil, este atunci când vopseaua ajunge pe fața de masă, pe haine sau pe covor. Ca să te poți bucura de procesul de vopsire a ouălor, uite și cum să scoți petele de pe suprafețe, în cazul în care se întâmplă. Tehnicile sunt aplicabile și atunci când folosești tehnici eco, culori naturale de la ceapă roșie, sfeclă sau alte plante.

Înainte să începi este important să verifici eticheta lucrului care s-a pătat. Dacă pe ea scrie „doar curățare chimică”, imediat cum ai pătat țesătura șterge pata cu o cârpă albă curată sau cu un prosop din hârtie, ca să absoarbă cât mai mult din umezeală. Du cât mai rapid articolul la o curățătorie și anunță personalul ce fel de vopsea ai folosit.

Ca să scapi de petele de vopsea de ouă vei avea nevoie de următoarele:

  • un lighean încăpător
  • perie cu peri moi
  • un bol mic
  • cârpe albe curate
  • aspirator
  • detergent pentru pete dificile sau unul pentru scoaterea petelor pe bază de enzyme
  • înălbitor pe bază de oxygen
  • detergent lichid pentru vase
  • amoniac alimentar
  • prosoape de hârtie

Cum procedăm?

Clătește pata. Vopsea pe un articol textil. Clătește pata sub jet de apă rece. Ține materialul sub jetul de apă la presiune maximă. Dacă nu poți ajunge la robinet, șterge pata cu o cârpă albă înmuiată în apă ca să slăbești intensitatea petei. Continuă să tamponezi până nu se mai transferă deloc culoarea pe cârpa umedă.

Tratează pata. Imediat după clătirea riguroasă, pune pe pată detergent pentru pete dificile. Freacă ușor detergentul pe pată cu degetele sau cu o perie cu peri moi. Poți folosi și o periuță de dinți cu peri moi.

Spală articolul textile. Lasă detergentul să acționeze pentru cel puțin 15 minute înainte să pui articolul textil la spălat în mod obișnuit, urmând instrucțiunile de pe etichetă.

Soluție cu oxigen activ. Dacă pata încă e acolo, fă într-un lighean un amestec din înălbitor cu oxigen activ și apă caldă, în funcție de instrucțiunile de pe ambalaj.

Înmoaie țesătura. Scufundă tot articolul textil în ligheanul cu soluție și lasă-l la înmuiat pentru cel puțin patru ore, sau peste noapte. Dacă pata nu se duce nici acum, repetă pasul ăsta și fă din nou amestecul cu detergent cu oxigen activ și apă în lighean. Când nu se mai vede deloc pata, spală articolul în mod obișnuit.