Din ce în ce mai mulți români sunt plecați în Danemarca la muncă, sau chiar sunt stabiliți acolo. Pe de altă parte, mulți se întreabă cum o fi traiul în țările nordice. În continuare noi vă spunem cum e viața de român în Danemarca, câți bani se câștigă și ce cheltuieli sunt.
În primul rând, cum îți poți găsi un job în Danemarca? Ei bine, există mai multe moduri prin care poți face acest lucru. De exemplu, sunt multe agenții în România care se ocupă cu recrutarea de forțe de muncă pentru Danemarca sau pentru alte țări din Europa. Cele mai căutate joburi sunt în agricultură.
O altă modalitate presupune să te afli deja în Danemarca. În acest caz, este foarte ușor să-ți găsești de muncă dacă ai pe cineva care să te recomande, sau există multe variante online prin care poți îți poți alege domeniul de activitate și zona în care vrei să lucrezi. Cu toate acestea, pentru cei care vor să lucreze aici este recomandat să aibă cunoștințe minime de limba engleză.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În caz că vrei să închiriezi o locuință în Danemarca și nu numai, trebuie să știi că prețurile diferă în funcție de zona sau orașul în care vrei să închiriezi o casă. Așadar, în Copenhaga prețurile vor fi mult mai mari decât în orice alt oraș din această țară. De exemplu, într-un oraș dezvoltat, prețul unei garsoniere de aproximativ 15 mp ajunge la circa 450 de euro lunar. Pe lângă chirie, o să mai fie și cheltuielile care ajung la aproximativ 50 – 60 de euro.
Pe de altă parte, în același oraș, chiria unui apartament de aproximativ 50 de metri pătrați costă în jur de 950 de euro lunar, la care se adaugă cheltuielile, care vor fi puțin mai mari decât cele ale unei garsoniere, adică în jur de 100 de euro. În schimb, dacă vrei să să închiriezi o casă, trebuie să știi că va trebui să scoți din buzunar circa 2.000 de euro, în funcție de suprafață. Cu toate acestea, cheltuielile pentru o casă sunt mult mai mari, ajungând chiar și la 1.000 de euro, în funcție de casă.
Pe de altă parte, salariile din Danemarca îți permit să plătești aceste cheltuieli să mănânci și să mai pui și bani deoparte. Asta deoarece un salariu mediu net este de aproximativ 3.000 de euro pe lună, iar cel minim de circa 1.600 de euro lunar.
Un tânăr din județul Iași, a povestit pentru Libertatea, despre viața din Danemarca. El s-a mutat în Danemarca în 2010, cu iubita sa de la acea vreme, cu care mai apoi s-a căsătorit. Când a ajuns acolo, soția sa lucra la o fermă, de la care a fost dată afară ulterior și era să rămână pe drumuri. Însă, și-au căutat de lucru online și au găsit. El lucra part-time și soția s-a la o seră.
În primii trei ani, românul a distribuit ziare cu bicicleta, apoi și-a cumpărat un scuter să-i fie mai ușor. Tânărul susține că lucra de 1 noaptea până la 6:30 dimineața. După ce soția lui a rămas fără muncă, vorbind fluent daneza, a decis să urmeze o școală de bucătari, pe parcursul a trei ani. În acest timp, a început și el cursurile de limbă daneză, care au fost gratuite deoarece era angajat. Acum, românul lucrează part-time într-un depozit de legume și fructe și speră ca din martie să primească un contract full-time.