Home » Life & Style » Cum îngrijești corect lentilele de contact. Principalele lucruri de care e bine să ții cont

Cum îngrijești corect lentilele de contact. Principalele lucruri de care e bine să ții cont

Voicu Costin / 12.03.2022, 07:46
Cum îngrijești corect lentilele de contact. Principalele lucruri de care e bine să ții cont

Utilizarea lentilelor de contact sunt o bună alternativă pentru purtarea ochelarilor. În sezonul rece, adesea se întâmplă să vi se aburească ochelarii atunci când treceți prin schimbări de temperatură. Cu ajutorul lentilelor de contact, veți putea să vă bucurați de claritate și confort deplin. Cu toate acestea, dacă nu sunteți obișnuiți să purtați lentile de contact, s-ar putea să dureze o perioadă de timp până vă obișnuiți cu el. În acest articol vă spunem cum să le îngrijiți!

Când trebuie curățate lentilele de contact

Există un proces special pentru întreținerea lentilelor de contact care trebuie respectat pas cu pas. Nerespectarea regulilor de îngrijire poate duce la dezvoltarea unor infecții oculare grave. Momentul ideal pentru curățarea lentilelor de contact este imediat după ce le-ați purtat. Pe durata purtării, lentilele de contact adună din atmosferă praf, polen și alți alergeni. Aceștia au un efect nociv asupra ochilor și pot provoca iritații puternice.

Ochiul are proprietăți naturale de curățare, ce se găsesc în lacrimi. Lentilele de contact funcționează ca un fel de barieră pentru impuritățile care s-ar depune pe ochi și ar fi curățate în mod natural, cu excepția că acestea rămân acolo și necesită o curățare specială.

Cât de des trebuie curățate lentilele de contact

Lentilele de contact trebuie curățate zilnic, imediat după purtare. Lentilele nu vor fi curățate doar în anumite cazuri:

  • Lentilele de contact de unică folosință – acestea sunt aruncate imediat după utilizare.
  • Lentilele de contact cu purtare îndelungată (3 luni, 6 luni etc.) – acestea pot fi lăsate în ochi mai multe zile și pot fi curățate periodic după recomandările medicului.

Ce produse folosim pentru curățarea lentilelor de contact

  • o cutie specială pentru depozitarea și curățarea lentilelor de contact;
  • soluție multifuncțională pentru curățare și dezinfectare;
  • soluție pe bază de peroxid, pentru îndepărtare a proteinei.

Alegerea soluțiilor pentru curățarea lentilelor de contact

Există două tipuri de sisteme de îngrijire a lentilelor de contact: soluții multifuncționale sau cele pe bază de peroxid.

Soluțiile Multifuncționale. Soluțiile multifuncționale curăță și dezinfectează lentilele de contact. Acestea sunt utilizate pentru a acționa printr-o simplă clătire. Cu toate acestea, specialiștii sugerează faptul că frecarea lentilelor după umezirea lor cu soluție multifuncțională oferă eficiență mai mare.

Soluții pe bază de peroxid. Soluțiile pe bază de peroxid oferă o dezinfectare eficientă și completă a lentilelor de contact. Aceste soluții nu conțin conservanți și sunt adesea recomandate purtătorilor de lentile de contact sensibili la soluții.

Folosirea acestui tip de soluție presupune lăsarea lentilelor într-un lenscase special, timp de minimum 8 ore, perioadă în care lentilele nu pot fi folosite. După această perioadă, lentilele trebuiesc clătite cu o soluție multifuncțională, apoi aplicată pe ochi.

Cum curățăm lentilele de contact

  1. Spală-te foarte bine pe mâini și îndepărtează prima lentilă de pe ochi.
  2. Ține lentila în palmă, toarnă 2-3 picături de soluție pe fiecare parte, apoi masează ușor cu buricul degetului pentru o mai bună curățare a lentilei.
  3. Clătește lentila din nou și depoziteaz-o în lenscase cu soluție proaspătă.
  4. Indicat este ca lentilele să fie lăsate cel puțin 6-8 ore în cutia specială pentru curățare, dezinfectare și lubrifiere.

Atenție! Dacă se folosește soluție cu peroxid, lentilele trebuiesc clătite cu soluție multifuncțională înainte de a fi aplicate pe ochi, altfel, poate provoca arsuri puternice.