Home » Life & Style » Cum îți dai seama dacă pepenele roșu este copt și dulce. Trucul simplu și eficient

Cum îți dai seama dacă pepenele roșu este copt și dulce. Trucul simplu și eficient

Voicu Costin / 27.05.2022, 17:20
Cum îți dai seama dacă pepenele roșu este copt și dulce. Trucul simplu și eficient

Chiar dacă nu a venit încă sezonul lor, pepenii roșii se pot găsi în orice supermarket. Vorbim de cei importați din țări precum Grecia sau Turcia. Pofticioşii pot merge oricând, la orice market pentru a stăvili pofta pentru fructul roșu. Până vor apărea pepenii autohtoni, va mai trece o perioadă de timp. Pe la jumătatea lunii iunie spre sfârșit ne-am aștepta să vedem și primii pepeni crescuți la noi în țară și la un preț mai decent per kilogram. Cum îți dai seama dacă pepenele roșu este copt și dulce?

Cum alegem un pepene roșu gustos

Nu de fiecare dată atunci când am mers să cumpărăm un pepene roșu, l-am nimerit pe cel mai gustos, cu toate că l-am încercat înainte. Urmând sfaturile unor producători locali de pepeni, ne vom da seama cum putem alege un pepene roșu dulce și zemos. Trebuie să avem în vedere câteva lucruri, printre care se numără forma lui, aspectul sau culoarea codiței.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl urmărim este greutatea. Fie că este mic sau mare, un pepene trebuie să fie greu pentru mărimea lui. Important este să ridicăm mai mulţi pepeni şi să-l alegem pe cel mai greu. Cum am spus și mai sus, un cultivator de pepeni ne v-a lămuri cum stă treaba cu pepenii roșii.

„Un alt aspect important este punctul galben. Punctul de coacere se află în partea opusă cozii şi trebuie să fie neapărat galben. Dacă este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt”, explică Ion Maneanga, cultivator de pepeni, potrivit ego.ro.

Cum alegem pepenele, în funcție de codiță

Mulți oameni aleg pepenele în funcție de culoarea codiței. Dacă această este gălbuie sau uscată, înseamnă că a fost cules de mult, iar dacă este verde, ne spune că fructul este proaspăt cules.

„Şi codiţa are un rol important. Dacă această este uscată, înseamnă că pepenele a fost cules de multe zile. Aşadar, trebuie aleşi pepenii care au coadă încă verde. Forma pepenelui contează și ea. Dacă este simetrică, indiferent că vorbim de pepenii rotunzi sau ovali, atunci este bun. Trebuie evitați însă pepenii deformați sau turtiți la un capăt”, explică Ion Maneanga.

Și coaja este foarte importantă, ne mai atrage atenția domnul Ion.

„Coaja spune multe despre un pepene. Ea trebuie să fie cât mai lucioasă. Acest lucru indică faptul că pepenele a ajuns la maturitate”.

Detalii despre pepene

Pepenele verde este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic. Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat.

Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră. Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fii consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător

În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova și Republica Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete / lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni. În 2007, în Oklahoma a fot legiferată aserțiunea că pepenele ar fi o legumă, deoarece face parte din familia cucurbitaceelor, deși dicționarele îl declară fruct. Acest lucru s-a făcut din rațiuni de promovare, pentru a declara pepenele ca „leguma statului” sau „simbol al statului”.