Home » Life & Style » Cum poți să îndulcești ceaiul fără să te folosești de miere, zahăr sau alte tipuri de îndulcitori. Metoda simplă

Cum poți să îndulcești ceaiul fără să te folosești de miere, zahăr sau alte tipuri de îndulcitori. Metoda simplă

Voicu Costin / 05.03.2022, 07:54
Cum poți să îndulcești ceaiul fără să te folosești de miere, zahăr sau alte tipuri de îndulcitori. Metoda simplă

Ceaiul este o băutură aromată preparată prin turnarea apei fierbinți sau clocotite peste frunzele curate sau proaspete ale unor plante. În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru. Ceaiul are un efect stimulant la om, în primul rând datorită conținutului său de cofeină. Cum poți să îndulcești ceaiul fără să te folosești de miere, zahăr sau alte tipuri de îndulcitori?

Când și cum a fost descoperit ceaiul

Plantele de ceai sunt originare din Asia de Est și de Sud-Est și probabil își au originea în granițele din sud-vestul Chinei și nordul Birmaniei. O înregistrare credibilă timpurie a consumului de ceai datează din secolul al III-lea d.Hr., într-un text medical scris de medicul chinez Hua Tuo. A fost popularizat ca o băutură recreativă în timpul dinastiei chinezești Tang, iar consumul ceaiului s-a răspândit ulterior în țările vecine din regiune.

Câteva secole mai târziu, preoții și comercianții portughezi sosiți din Macao l-au introdus pentru prima dată în Europa în timpul secolului al XVI-lea. În timpul secolului al XVII-lea, consumul de ceai a devenit o modă în rândul aristocraților. În Anglia victoriană, ceaiul a fost plantat pe scară largă în India. Astăzi, ceaiul este băut în toată lumea. Producția mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane de tone anual.

Cum aromatizăm ceaiul?

Astăzi, ceaiul este un preparat comun pe care toată lumea îl poate pregăti foarte ușor în propriile case. Oamenii îl preferă pentru gustul răcoritor, alții pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, în timp ce alții îl consumă la mic dejun sau cină.

Exemple de etape suplimentare de procesare care au loc înainte ca ceaiul să fie vândut sunt amestecarea, aromatizarea, parfumarea și decafeinizarea ceaiurilor. Exemple de adaosuri adăugate la punctul de consum includ laptele, zahărul și lămâia şi mierea.

Ceaiurile aromate și parfumate adaugă arome ceaiului. Acest lucru poate fi realizat prin adăugarea directă de agenți de aromatizare, cum ar fi ghimbir, cuișoare, frunze de mentă, cardamon, bergamotă, vanilie și mentă. Alternativ, deoarece ceaiul reține cu ușurință mirosurile, acesta poate fi plasat în apropierea unui ingredient aromat pentru a-și absorbi aroma, ca în cazul ceaiul de iasomie.

Adaosul de lapte în ceai în Europa a fost menționat pentru prima dată în 1680 de către Madame de Sévigné. Multe ceaiuri se beau în mod tradițional cu lapte în culturile în care se consumă produse lactate. Acestea includ masala chai indian și amestecuri de ceai britanic. Acestea tind să fie soiuri foarte consistente de ceai negru, care pot fi consumate şi cu lapte.

Cum se reduce aciditatea

Tibetanii și alte popoare himalayene beau în mod tradițional ceai cu lapte sau unt de iac și sare. În țările din Europa de Est, Rusia și Italia, ceaiul este de obicei servit cu suc de lămâie. În Polonia, ceaiul este servit în mod tradițional cu o felie de lămâie și este îndulcit fie cu zahăr, fie cu miere. În Australia, ceaiul cu lapte este cunoscut sub numele de „ceai alb”.

Ce să punem în ceai?

Pentru obținerea unui ceai echilibrat și fără gust amar urmați pașii:

  • La 200 de ml de apă fiartă se adaugă un pliculeț sau o linguriță de ceai (se lasă la infuzat 2 minute) și se adaugă 10 ml de lapte.
  • Combinația se mai lasă încă cinci minute la răcit și se poate consuma. Laptele ajută ca gustul amar să fie înlăturat.
  • Când combinați lichidele, ambele trebuie să fie fierbinți. Diferența mare de temperatură dintre ele va distruge ceaiul pentru că laptele se va brânzi și nu va mai putea fi consumat.