Home » Life & Style » Cum să faci ca să nu se mai lipească pastele când le fierbi. Trucul banal

Cum să faci ca să nu se mai lipească pastele când le fierbi. Trucul banal

Ileana Mladinoiu / 20.05.2022, 16:13
Cum să faci ca să nu se mai lipească pastele când le fierbi. Trucul banal

V-ați săturat de paste lipicioase? Ați încercat să puneți ulei de măsline în apa de gătit, dar ați observat că nu funcționează. Uleiul le poate aroma ușor, dar știți că rămâne la suprafața apei și, prin urmare, nu are niciun efect asupra lipirii pastelor. Vă gândiți apoi că nu ați făcut alegerea potrivită a lor. Poate fi un motiv ca ele să se se lipească de fundul vasului în care fierb?

Cum să nu se mai lipească pastele când le fierbi. Sfaturi și idei utile

Să descoperim rapid care sunt acțiunile de adoptat înainte, în timpul de gătire și după, ca să obținem paste perfecte.

Alegeți pastele potrivite

Pastele vor avea un adevărat succes, dacă, practic, ai un produs de bună calitate. Ca să susțină cererea puternică a consumatorilor pentru paste, producătorii sunt din ce în ce mai nevoiți să amestece tipuri de făină, iar făina este crucială în fabricarea acestui produs. Deci, alegeți pastele a căror compoziție reflectă o singură sursă de făină.

Acordați atenție aspectului pastelor

Puteți recunoaște vizual calitatea unor paste după aspectul lor aspru, poros. Este o garanție a calității, deoarece spre deosebire de pastele industriale foarte netede, lucioase, pastele aspre dau posibilitatea sosului să fie dens.

Pastele alese trebuie să aibă și o grosime bună pentru a se putea găti uniform. Nimic mai neplăcut decât să guști un preparat pe bază de paste din care o parte este încă crudă.

Vasul în care fierbeți pastele nu trebuie să fie prea mic

Optați pentru o oală mare, cu părțile înalte. Este necesar să se calculeze 1 litru de apă pentru 100 g de paste. Dacă oala este prea mică, pastele nu vor putea „înota” liber și se pot lipi. Nu este nevoie să acoperiți oala.

Stropirea cu ulei de măsline în timpul gătitului

Este considerată sacrilegiu suprem. Nu puneți ulei în apa de gătit, deși, de departe, poate părea o idee bună, gândindu-vă că grăsimea va împiedica sosul să se lipească de paste. Iar uleiul care se ridică la suprafață în timpul gătitului nu va împiedica pastele să se lipească. În realitate, o substanță grasă și o substanță apoasă nu se pot amesteca.

Lăsați apa să clocotească

Vi s-a întâmplat sa fiți puțin grăbiți și să scufundați pastele în apa care tocmai fierbea. Aceasta este o greșeală mare. Dacă începeți să gătiți pastele prea devreme, nu veți ști care este timpul normal de gătire.

Aruncați apa de gătit

Faceți ca toți italienii, adică păstrați un polonic de apă de gătit pentru a dilua sosul, facându-l mai cremos, mai legat. Așadar, apa de gătit pastele este cel mai bun liant pentru sosul de paste.

Datorită amidonului pe care îl conține, dă textura dorită sosului, fără a fi nevoie să adăugați smântână sau grăsime în plus (sau foarte puțin). Așa că economisiți calorii, iar aceasta este întotdeauna o veste bună.

Puneți sare prea târziu

În caz de nu sărați apa de gătit, faceți o greșeală gravă. Sarea grunjoasă se adaugă în apă la începutul gătitului, ceea ce îi permite să se dizolve încet și apoi să impregneze pastele. Nu săriți peste acest pas, sarea este un potențator esențial de aromă.

Supragătirea

Deși pe ambalaj este indicată o oră, gătirea pastelor trebuie întotdeauna monitorizată. În primul rând pentru că este important să amestecați în vas în timpul gătirii pentru a preveni lipirea pastelor unele de altele, dar mai ales pentru că veți obține gătit „al dente” doar gustând.

Când pastele voastre sunt fragede la exterior și ușor tari când mușcați din ele, e timpul să le scurgeți. Amestecați-le imediat cu sosul pregătit dinainte, deoarece  în contact cu aerul, pastele se vor usca și se vor lipi unele de altele.

Italienii au un secret pentru a evita acest lucru. Toarnă pastele direct în tigaia în care fierbe sosul. Nu numai că pastele nu se vor lipi, dar sosul va fi mai bine distribuit și va adera bine la paste.

Pe ce foc ar trebui gătite pastele după ce au fost turnate în apă clocotită

La foc mare, dar nu prea mare. Cu toate acestea, nu suntem niciodată feriți de o eroare de temperatură. De aceea, așezați o lingură de lemn în diagonală pe oală, aceasta va sparge bulele și va împiedica apa să sară din vas.

Volumul de apă din vas să fie potrivit pentru cantitatea de paste

A pune suficientă apă în oală este primul pas de urmat dacă nu vreți să ajungeți cu o grămadă de paste la sfârșitul gătitului. Acest lucru va face ca amidonul pe care îl conțin să se dilueze corespunzător în apă. Pentru a nu mai greși niciodată proporțiile, repetăm: puneți 1 l de apă pentru 100 g de paste.

Al doilea pas de adoptat este să amestecați bine pastele în primele 3 minute de gătit. De fapt, în acest moment amidonul se gelifică. Pastele se pot lipi unele de ele sau chiar de fundul cratiței. Amidonul se va dizolva apoi în apă, dacă cantitatea este suficientă, și va împiedica aglomerarea pastelor. După aceea, continuați să amestecați în mod regulat și mai presus de toate asigurați-vă că fierberea se menține pe toată durata gătitului.

Pastele nu trebuie clătite la sfârșitul gătirii pentru a nu se lipi

Clătirea pastelor, pe lângă faptul că le înmoaie, va îndepărta stratul de amidon rămas din paste și veți împiedica astfel să se „întâlnească” perfect cu sosul .

Dacă doriți să păstrați pastele pentru mai târziu, puneți un strop de ulei de măsline înainte de a le da la frigider. Chiar dacă cel mai bine este să le gătiți atunci când vreți să le mâncați. Primul reflex este să aruncați resturile.

Turnați pastele într-un recipient ermetic (sau pur și simplu într-un castron de salată învelit cu plastic) și puneți-le la frigider. Le puteți păstra timp de 4 până la 5 zile. O alta soluție este congelarea. Sunteți liberi sa optați pentru porții individuale sau pentru recipiente mai mari (cutii sau vase cu capace ermetice). Apoi, pur și simplu reîncălziți-le ușor sau încorporați-le direct într-un sos.

Recomandări pentru a evita greșelile de dozare a pastelor

Nu aveți un cântar pentru alimente, iar pachetul de paste nu este gradat. Cu un pahar de dimensiune medie, în jur de 25 cl, îi puteți verifica capacitatea. Cu această tehnică, doza depinde de mărimea și forma pastelor.