Home » Life & Style » Cum să glazurezi șunca – va avea un gust extraordinar de bun

Cum să glazurezi șunca – va avea un gust extraordinar de bun

Manolică Anca / 24.12.2020, 16:26
Cum să glazurezi șunca – va avea un gust extraordinar de bun

Șunca este un preparat excelent pentru a fi servit de Crăciun, Paște, zile de naștere sau alte adunări sau petreceri de familie. Pe lângă faptul că arată deosebit, are și un gust foarte bun. Fie că este glazurată cu miere de albine, cu bere, cu muștar și sos barbeque sau cu glazură galbenă din sos de portocale, această delicatesă îl va încânta și pe cel mai pretențios invitat. Iată cum să glazurezi șunca cu suc de portocale.

Cum să glazurezi șunca la cuptor

Iată cum să glazurezi șunca la cuptor cu suc de portocale, pentru a ieși fragedă și suculentp, perfectă pentru sta la loc de cinste pe masa festivă. Rețetă de șuncă de porc glazurată la cuptor.

Ingrediente

  • 1,5 kg de șuncă de porc cu șorici, prefiartă și afumată
  • 3 linguri de marmeladă de portocale (gem de piersici sau caise)
  • zeama de la o portocală mare
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 30 g de unt
  • o linguriță de cuișoare măcinate
  • coaja rasă de la o portocală
  • 150 ml de apă

Cum să glazurezi șunca la cuptor

Se încălzește cuptorul și se pune pulpă de porc în picioare, pe un grătar pus deasupra unei tăvi. Se toarnă apa în tavă, se acoperă carnea cu o hârtie de copt, pentru a fi închisă emetic și dă la cuptorul încălzit la 160 de grade pentru aproximativ o oră și jumătate.

Pasul următor este pregătirea glazurii. Se pune într-o cratiță zeama de la o portocală, peste care se adaugă zahărul brun, marmelada de portocale și curișoarele măcinate. Se amestecă foarte bine și se pune la foc mediu aproximativ 5-7 minute, amestecându-se continuu. Apoi, se adaugă și untul și se amestecă până ce se topește, iar sosul se leagă. După ce este gata, se dă de pe foc și se lasă la răcit.

După o oră se verifică dacă apa de la cuptor nu a scăzut și dacă nu este nevoie să se mai adauge puțină caldă. După ce a trecut și ultima jumătate de oră, rulada ar trebui să aibă cam 65 de grade în interior, așa că se scoate, se desface de hârtie și se unge cu glazura pregătită anterior. În cazul în care aceasta este puțin prea groasă, se încălzește 1-2 minute.

Se pune înapoi la cuptor șunca de porc, tot acoperită, pentru alte 30 de minute. Apoi, se îndepărtează hârtia, se ridică bucata de carne de pe grătar și se pune în tava, direct în sos. Se bagă la loc în cuptor, neacoperită, la 180 de grade, pentru încă 20 de minute. Este important ca în acest timp, din cinci în cinci minute, să se stropească șunca cu acest sos.

Cand este suficient de rumenită, iar glazura s-a caramelizat, se scoate din cuptor și se lasă la răcit, acoperită lejer, aproximativ 20 de minute. Apoi, se poate felia. Se potrivește cu aproape orice fel de garnitură, de la piure de cartofi și legume coapte, până la varză roșie călită.

Poftă bună și spor în bucătărie!