Home » Life & Style » Cum să te protejezi și ce e bine să faci, în caz de incendiu. Urmează regulile esențiale

Cum să te protejezi și ce e bine să faci, în caz de incendiu. Urmează regulile esențiale

Voicu Costin / 17.05.2022, 10:49
Cum să te protejezi și ce e bine să faci, în caz de incendiu. Urmează regulile esențiale

Incendiul este o ardere inițiată de o cauza definită, cu sau fără voia omului, scăpată de sub control, care distruge bunuri materiale, pune în pericol viața și pentru a cărui întrerupere este necesar să se folosească metode, procedee, mijloace și substanțe de stingere. Cum să te protejezi și ce e bine să faci, în caz de incendiu?

Cum procedăm în cazul unui incendiu?

Comportaţi-vă cu calm şi respectaţi regulile şi măsurile indicate în asemenea situaţii:

  • Dacă pentru salvarea oamenilor, trebuie să treceţi prin încăperi incendiate, puneţi pe cap o pătură umedă.
  • Deschideţi cu prudenţă uşile, deoarece afluxul rapid de aer provoacă creşterea rapidă a flăcărilor.
  • Prin încăperile cu fum dens, deplasaţi-vă târâş sau aplecaţi.
  • Strigaţi victimele (copiii, de regulă, se ascund sub paturi, în dulapuri, etc. ), găsiţi-le şi salvaţi-le.
  • Dacă vi se aprinde îmbrăcămintea, nu fugiţi! Culcaţi-vă pe pământ şi rostogoliţi-vă.
  • Asupra oamenilor cărora li s-a aprins îmbrăcămintea, aruncaţi un palton, o pătură sau ceva care îi acoperă etanş.
  • În cazul stingerii incendiului folosiţi stingătoare, apă, nisip, pământ, învelitori etc.
  • Dacă arde o suprafaţa verticală, apa se aruncă de sus în jos.
  • Lichidele incendiare se sting prin acoperire cu nisip, pământ, cuverturi grele.
  • Instalaţiile electrice se sting numai după întreruperea prealabilă a surselor de energie.
  • Ieşiţi din zona incendiată în direcţia dinspre care bate vântul.
  • Bombele incendiare de aviaţie se sting prin acoperirea cu pământ sau prin scufundare în butoaie (găleţi cu apă).
  • Picăturile de napalm, căzute pe îmbrăcăminte se sting prin acoperirea locului respectiv cu îmbrăcăminte subţire, lut sau nisip.
  • Amestecurile pe bază de fosfor sau sodiu se sting prin izolarea acestora de aerul înconjurător prin acoperire cu pământ, nisip, acoperiri etanşe (palton, pături etc.).

Situația incendiilor din Romania

Potrivit bilanțului pentru anul 2021 în ceea ce privește intervenția pompierilor în cazul incendiilor, au existat 30. 597 de incendii, mai excat o medie de 84 de incendii în fiecare zi. Spre deosebire de anul 2020, dinamica intervențiilor pentru anul 2021 a fost mai mică decât cea din 2020, când au fost 33.883 de incendii, diferența fiind de 9,69%.

Serviciile voluntare și private pentru situații de urgență au acționat singure la 1,189 incendii (3.9% din totalul incendiilor). În cadrul intervențiilor la incendii au fost salvate 3,456 persoane (3,321 adulți și 135 copii), au fost protejate bunuri și instalații în valoare de peste 4.1 miliarde lei.

Între 25 și 27 martie 2022, aproape 1.400 de incendii de vegetație au fost raportate pe teritoriul României, potrivit unor date furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Pompierii au avut o intervenție la fiecare 20 de minute. Incendiile au pârjolit peste 20.000 de hectare de teren din toată țară și 1.000 de hectare de pădure. Un alt efect, necunoscut pentru mulți dintre agricultori, este afectarea solului pe care unii cred că îl protejează dând foc resturilor vegetale.

Octavian Berceanu, fostul director al Gărzii Naționale de Mediu, spune că în alte țări din Europa, agricultorii evită să incendieze pajiștile.

„E ușor să incendiezi, dar în momentul în care ai incendiat și ai un vânt cât de cât puternic, adică peste 10 km/h, îți ard, prin incinerare, și primii 3-4-5- milimetri din sol, sunt pârjoliți, supraîncălziți. Fix în ăștia 4-5 milimetri de sol este și partea de humus, cu ciuperci, cu bacterii, cu tot felul de organisme care îți fac solul fertil. Ăia 4 milimetri de sol se formează în 200 de ani”, spune fostul director al Gărzii Naționale de Mediu, care subliniază că problema acestor incendieri ar trebui să fie controlată de instituțiile statului.

Amenzi uriașe pentru cei ce vor mai arde pășunile într-un mod ilegal!

Potrivit legislației, incendierea intenționată a unei pajiști se sancționează cu amendă. În prezent, aceasta poate ajunge până la 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice și până la 50.000 de lei în cazul celor juridice. Ministrul Mediului a precizat că ministerul a redactat o ordonanță de urgență prin care aceste sancțiuni vor fi majorate.

„Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei. Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică”, a declarat Barna Tánczos.