Home » Life & Style »  Cum se face pelteaua de gutui – 3 rețete de la gospodine din toată țara

 Cum se face pelteaua de gutui – 3 rețete de la gospodine din toată țara

Ileana Mladinoiu / 13.11.2020, 19:06
 Cum se face pelteaua de gutui – 3 rețete de la gospodine din toată țara

Pentru gospodinele începătoare într-ale conservelor din fructe care nu știu ce este pelteaua și care poate și-au propus să încerce vreo rețetă, le facem cunoscut faptul că pelteaua este un preparat obținut din suc de fructe și zahăr pus la fiert pe foc până se îngroașă. După răcire, acesta se gelatinează (seamănă cu jeleul). La prepararea peltelelor se pot folosi tot felul de fructe în al căror conținut se găsesc substanțe capabile să producă gelatinizarea, adică pectină și acizi. Înainte de a propune 3 rețete de la gospodine din țara noastră, precizăm că zahărul folosit trebuie să fie tos, dizolvat cu foarte puțină apă căldă.

Cum se face pelteaua de gutui

Toamna este sezonul gutuilor, al fructelor folosite sub diferite forme, crude ori gătite, dar și ca tratamente în medicina naturistă. Iată de ce dezvăluim secretul peltelei de gutui, sub forma a trei rețete.

Toamna este sezonul gutuilor
Toamna este sezonul gutuilor

1.Rețetă peltea de gutui împărtășită de bunica

Ingredientele sunt:

-1,5 kg gutui

-1 kg zahăr

-2 l apă

Prepararea peltelei de gutui

Se șterg bine gutuile de puful lor fin, se spală. Se taie gutuile necojite în felii de grosimea degetului. Se pun la fiert acoperite de apă împreuncă cu sâmburii și căsuța lor. Nu se amestecă gutuile în timp ce fierb, pentru ca zeama să rămână limpede.

Când gutuile s-au înmuiat, astfel încât să poată fi ușor străpunse cu coada unui chibrit, se strecoară printr-o pânză udă, legată de picioarele unui scaun răsturnat. Se lasă să se scurgă în voie, ca să nu se tulbure sucul care se scurge.

Zeama obținută se lasă să se limpezească și se pune la fiert într-un vas mai larg. Se adaugă căte 1 kg zahăr tos la 1 l de zeamă. Zahărul se adaugă treptat. Se amestecă mereu și se spumuiește.

Când este gata, se ia de pe foc și se toarnă fierbinte în borcane calde, care se acoperă cu un șervet. Se leagă după 2-3 zile cu câte două foi de celofan sau cu pergament.

Peltea de gutui
Peltea de gutui

2.Rețeta peltea din coji de gutui sau de mere

Se poate prepara o peltea asemănătoare și dintr-un kg de coji de gutui, 2 l apă, ½ kg zahăr pentru 1 litru zeamă în care au fiert cojile cam o oră, la foc mic. Se strecoară printr-o sită deasă sau prin tifon. Se poate colora cu suc de afine, mure etc., care se adaugă spre sfârșitul fierberii. În continuare se procedează ca la orice peltea.

3.Rețeta Gina Bradea pentru peltea de gutui

„Pelteaua se face din cotoare si coji, ceea ce rămane de la prepararea dulcețurilor și a marmeladelor”, spune Gina Bradea pe pofta-buna.com.

Este o rețetă foarte simplă pentru care vă trebuie gutui, apă, zahăr. Puneți coji și cotoare cu semințe de la gutui pe foc, acoperindu-le cu apă. Se poate folosi și pulpa fructului, dar cotoarele și semințele au pectină multă.

Lăsați la fiert până când se înmoaie bine de tot și furculita intră foarte usor. Dacă veți constata că apa a scăzut foarte tare, mai adăgați câte puțină apă. Strecurați zeama și măsurați în așa fel încât să aveți cantități egale de zeamă de fructe și zahăr. La 220 ml de suc, precizează Bradea, se pun 220 g de zahar.

Apoi, pelteaua se pune iar la foc și se fierbe aproximativ 10-15 minute din momentul în care a dat în clocot. Verificați cu o lingură felul în care curge și veți vedea când se încheagă. Așezați  borcanele pe o tavă din inox, turnați pelteaua. Strangeți bine capacele, puneți borcanele cu gura în jos, acoperite cu o pătură.