Home » Life & Style » Cum se fierbe corect fasolea uscată. 9 lucruri de care e bine să ții cont

Cum se fierbe corect fasolea uscată. 9 lucruri de care e bine să ții cont

Violeta Badea / 23.02.2021, 17:17
Cum se fierbe corect fasolea uscată. 9 lucruri de care e bine să ții cont

Cum se fierbe corect fasolea uscată. 9 lucruri de care e bine să ții cont. Fasolea uscată se fierbe foarte greu. Acesta este motivul pentru care majoritatea gospodinelor renunță la prepararea mâncărurilor care conțin acest ingredient. În acest articol vă vom oferi nouă sfaturi de care ar trebui să țineți cont pentru a vă ușura munca și a vă satisface pofta de a mânca fasole uscată.

Cum se fierbe corect fasolea uscată

Un prim pas pentru a fierbe corect fasolea este acela de a o alege bine. Fasolea trebuie aleasă indiferent cât de bine este ambalată. Poate conține anumite impurități, iar unele boabe pot fi stricate. Apoi ne putem apuca de treabă și putem pregăti cu încredere cea mai bună mâncare de fasole. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i respectați pentru a fierbe cât mai repede și cât mai bine fasolea uscată. Pentru început avem nevoie de câteva ingrediente:

Ingrediente

  • fasole uscată
  • verdețuri și zarzavaturi
  • apă
  • sare
Cum se fierbe fasolea uscata
Cum se fierbe fasolea uscata

Mod de preparare

1.  Folosiți o fasole care să nu fie mai veche de 2 ani – unul dintre secrete este să nu cumpărați o fasole veche de câțiva ani. Este adevărat că atunci când mergeți la supermarket nu vă puteți da seama ce vechime are fasolea respectivă, dar dacă aveți posibilitatea este de preferat să apelați la o persoană de încredere. Timpul de fierbere al acesteia variază în funcție de vârsta ei. Astfel, fasolea poate fierbe în 45 minute sau 2-3 ore.

2. Fasolea se lasă la înmuiat peste 8 ore – se ia un bol adânc și încăpător, se pun boabele de fasole și se toarnă apă călduță până acoperă toată fasolea. Aceasta se lasă la înmuiat peste noapte, deoarece astfel se reduce timpul de fierbere. Mai mult decât atât, această procedură mai are și rolul de a elimina substanțele care provoacă indigestie și disconfort.

3. Se schimbă apa în care au stat peste noapte – Boabele sunt umflate după ce au stat în apă toată noaptea, astfel se aruncă toate boabele care plutesc deasupra, iar apa în care au stat peste noapte se schimbă și se pune apă rece.

4. Fasolea se pune la fiert pe foc – Apa pe care ați adăugat-o trebuie să depășească boabele cu 5 cm. Apoi, oala se pune pe aragaz, la foc mediu. Apa în care fierbi fasolea se schimbă de aproximativ trei ori, iar ultima dată puteți adăuga bicarbonat de sodiu dacă doriți ca să se înmoaie mai bine. Atenție! Nu trebuie să exagerați cu bicarbonatul, deoarece va distruge vitaminele.

5. Când începe să fiarbă se dă focul mic – Când apa a început să fiarbă bine este necesar să dați focul mic și să puneți capacul pe jumătate. Astfel, evitați sfărâmarea boabelor.

6. Fasolea se amestecă din când în când – În momentul în care a început să fiarbă trebuie să amestecați fasolea din când în când pentru a vă asigura că fierbe uniform.

7. Fasolea se ține pe foc până e făcută de tot sau parțial – Începând cu momentul fierberii, fasolea ar trebui să fie făcută după aproximativ 30 de minute. Trebuie să gustați câteva boabe pentru a vă da seama dacă fasolea a fiert. Apoi, trebuie să începeți să adăugați sare și alte arome, după gustul fiecăruia.

8. Fierbeți fasolea total sau parțial, în funcție de ce mâncare preparați – În cazul în care gătiți ciorbe sau salate, fasolea se fierbe până la final. Iar dacă gătiți iahnie, fasolea poate fi făcută doar parțial, deoarece urmează să mai fiarbă cu sosul.

9. Nu scoateți fasolea imediat din apa fiartă – după ce ați oprit focul, lăsați puțin fasolea în apa în care a fiert, deoarece coaja va avea un aspect fizic neplăcut. Este recomandat să o lăsați să se răcească complet.