Home » Life & Style » Cum se îngrijesc, de fapt, panseluțele și cum se plantează în grădină sau în ghiveci

Cum se îngrijesc, de fapt, panseluțele și cum se plantează în grădină sau în ghiveci

Ileana Mladinoiu / 07.10.2021, 10:48
Cum se îngrijesc, de fapt, panseluțele și cum se plantează în grădină sau în ghiveci

Panseluțele înfloresc toamna și toată primăvara, menținându-se în cultură până prin luna iunie, când, din cauza căldurii, florile devin tot mai mici și neaspectoase. De aceea, în această perioadă se înlocuiesc cu alte specii floricole.

Cum se fac înmulțirea, plantarea și cum se obțin flori frumoase, sănătoase

Panseaua, denumită științific viola, este o plantă de talie mică (15-20 cm), aproape nelipsită din grădinile oamenilor în două sezoane ale anului, respectiv toamna și primăvara. Planta se poate folosi în jardiniere sau ghiveci și pentru decorarea balcoanelor. Florile, de culoare variată (alb, galben, albastru, violet etc.), se află în vârful unor codițe, putând fi unicolore, bicolore sau pătate.

Înmulțirea se face prin răsaduri. Răsadurile din luna februarie aflate sub cadru înfloresc din primăvară până în vară, iar cele din iunie și august vor înflori din noiembrie până în iarnă. Pentru a se asigura o înflorire frumoasă trebuie să țineți seamă de câteva condiții:

  • Să căutați un teren ușor (nisipo-argilos), bogat în substanțe nutritive și însorit;
  • Să vă feriți de locuri umbrite, deoarece înflorirea va fi slabă;
  • În timpul vegetației este indicat să se facă 1-2 îngrășări cu o soluție de gunoi de grajd (o parte gunoi la 10 părți apă);
  • De asemenea, în vederea obținerii de flori mari, catifelate, este bine să se facă și un rărit al florilor de la fiecare tufă;
  • În regiunile cu ierni aspre, plantele se vor proteja prin acoperirea lor cu un strat de frunze uscate;
  • Panseluțele se pot cultiva și ca plante anuale, semănatul făcându-se primăvara timpuriu (luna martie), în lădițe sau răsadnițe;
  • După dezvoltarea răsadurilor, acestea se plantează în grădină, la o  distanță de 10-25 de cm;
  • În acest caz, înflorirea are loc în cursul verii, însă florile sunt mai mici, cu un colorit mai șters, deci puțin mai aspectuoase.
panseluțele
Panselutele pot inflori primavara si toamna

Cum se obțin semințe de pansele

Pentru obținerea de semințe, panselele se cultivă pe straturi aparte, grupate pe soluri, izolate în spațiu, pentru a se evita încrucișările nedorite. La apariția primelor flori, se îndepărtează plantele ce nu sunt caracteristice solului. Deoarece fructele (capsulele) uscate se desfac și pierd semințele, recoltarea acestora trebuie făcută atunci când se îngălbenesc. Capsulele recoltate se pun la uscat în lădițe căptușite cu hârtie, pentru a se împiedica împrăștierea semințelor.

Semințele de panseluțe își păstrează puterea de germinație timp de 2 ani. Germinația durează circa 14-21 de zile, la o temperatura de 15-18 grade C. Urmăriți din când în când recipientul în care ați semănat și încercați să mențineți un sol umed. Puteți folosi un pulverizator tip spray. După răsărire, se poate reduce umiditatea din sol, fără a lăsa pământul să se usuce complet.

Transplantarea răsadurilor

Când răsadurile au 4-5 săptămâni, pot fi scoase din recipientul în care au fost semănate și se pot transplanta în ghivece de 8-10 cm. După transplantarea propriu- zisă, așezați plantele la lumină directă. Mare grijă că panseluțele nu iubesc arșița. Se vor uda regulat, în funcție de starea solului, urmărindu-se menținerea unui pământ reavăn în ghiveci. Dacă veți urma pașii de mai sus, în circa 9-10 săptămâni, balconul/terasa sau gradina dumneavoastră vor fi încărcate de panseluțe splendide.