Home » Life & Style » Cum se scrie corect: așează sau așază? Care este, de fapt, varianta corectă

Cum se scrie corect: așează sau așază? Care este, de fapt, varianta corectă

Nechifor Ioana / 27.04.2021, 17:22
Cum se scrie corect: așează sau așază? Care este, de fapt, varianta corectă

Cum se scrie corect: așează sau așază? Deși în vorbirea de zi cu zi se folosește în mod intens una dintre aceste două variante, nu înseamnă că aceasta este de fapt cea corectă. Puțini reușesc să facă deosebirea și știu care este regula care stă în spatele variantei corecte. În acest material, vom încerca să trecem în revistă principalul motiv de care se ține cont atunci când acest verb se conjugă pentru a stabili astfel care este forma adecvată și cum se formează ea de fapt.

Cum se scrie corect: așează sau așază? Varianta corectă

Cum se scrie corect: așează sau așază? Această întrebare cu siguranță se regăsește printre curiozitățile multor persoane. Dacă este să ne luăm după limbajul de zi cu zi, am putea oarecum să fim induși în eroare.

De regulă, forma frecvent utilizată a acestui verb este așează. O auzim des în discuții, dar o găsim și în comentariile lăsate pe rețelele de socializare din spațiul online. Ne întâlnim atât de des cu ea, încât ni se pare firesc ca aceasta să fie de fapt cea corectă.

Dar dacă facem o simplă verificare și aruncăm o privire asupra regulilor gramaticii limbii române, vom observa faptul că în acest caz varianta corectă este așază. Există o explicație simplă și o regulă de bază care te va ajuta pe viitor să faci diferența și în cazul altor verbe care se regăsesc în această situație.

Așează sau așază?
Așează sau așază?

Așează sau așază? Ce e bine să știi. Regula de bază

Să revenim la subiectul acestui articol. Întrebarea este care dintre cele două variante este de fapt cea corectă. Așează sau așază? Am stabilit că răspunsul corect este așază. Dar care este metoda prin care se obține această formă?

Verbul la infinitiv este a așeza. În această situație, conjugarea lui se face la modul indicativ, timpul prezent. Există o regulă a gramaticii limbii române care spune că dacă în interiorul rădăcinii (radicalului) unui verb întâlnim ș sau j, atunci terminația verbului va cuprinde a și nu ea.

Astfel, ținând cont de rădăcina verbului a așeza, vom adăuga la terminație a.

Conjugarea se face astfel pentru modul indicativ, timpul prezent: eu așez, tu așezi, el (ea), așază, noi așezăm, voi așezați, ei(ele) așază. Prin urmare, la persoana a III, atât forma de singular, cât și cea de plural, este așază.

Aceeași regulă se respectă și atunci când întâlnim înșeală/înșală (varianta corectă). Important de reținut este faptul că și la imperativ se va ține cont de regula menționată aici.

Astfel, vom avea Așază-te în prima bancă și scrie după dictare. Iar pentru verbul a înșela, forma la imperativ: Înșală-te, nu ar fi nici prima, nici ultima dată.

În concluzie, atât la indicat, cât și la imperativ, terminația este a, nicidecum ea.

În ce condiții terminația este ea

Un alt aspect important de reținut este că atunci când la sfârșitul radicalului unui verb se află j sau ș, atunci acesta își poate primi terminația ea.

A deranja, a atașa, a trișa, a furișa, a erija, a menja – acestea sunt doar câteva dintre verbele a căror terminația conține ea și nu a.

Avem următoarele exemple. Daniel își deranjează colegii.

El trișează de fiecare dată.

Colegii i-au înțeles problema și au încercat să o menajeze.

Verbele de tip „a obloji”, a „îngriji”, „a rotunji” sau „a veşteji se regăsesc și ele în această situație, în care se ține cont de regula ea pentru terminație.