Home » Life & Style » Cum se tranșează carnea de porc. Secretele celor mai tari măcelari

Cum se tranșează carnea de porc. Secretele celor mai tari măcelari

Manolică Anca / 16.12.2020, 15:07
Cum se tranșează carnea de porc. Secretele celor mai tari măcelari

Carnea de porc este unul din alimentele preferate ale românilor. Niciun Crăciun nu este la fel dacă nu se pune pe masă și o friptură gustoasă din carne de porc. Mulți preferă să cumpere și să tranșeze ei acasă carnea, de aceea, venim cu câteva sfaturi utile despre cum se tranșează corect carnea de porc. Nu este necesar să fii un măcelar profesionist pentru a face asta.

Cum se tranșează carnea de porc

Ceea ce trebuie să știi atunci când alegi să cumperi un porc este că în cazul unui purcel de lapte carnea nu se împarte pe calități. Tot corpul acestuia formează o singură calitate, împreună cu capul și picioarele.

Fiecare jumătate de porc normal se împarte în patru categorii și 9 secțiuni, după calitate. Iată cum se clasifică aceste categorii:

  1. Calitate superioară: Mușhiuleț și Antricot
  2. Calitatea I: Pulpă, Spată
  3. Calitatea a II-a: Ceafă, Piept, Fleică
  4. Calitatea a III-a: Rasolul din spate, Rasolul din față.

Fiecare jumătate de porc se împarte în patru categorii și 9 secțiuni, după calitate. Iată cum se clasifică acestea după calități:

  1. muschiulet;
  2. spată;
  3. rasolul din faţă;
  4. mijlocul de piept;
  5. fleică;
  6. ceafã;
  7. antricot;
  8. pulpã;
  9. rasolul din spate.
Cum se tranșează corect carnea de porc
Cum se tranșează corect carnea de porc

Cotletul sau antricotul este regiunea spinării și a șalelor. Cotletul are o cantitate mică de țesut conjunctiv și se folosește în prepararea celor mai bune afumături și mâncăruri. Așadar, partea de la rinichi poate fi folosită pentru prepararea șnițelor, partea de la coaste pentru cotlete de porc sau friptură în bucată întreagă.

Pulpa este cea mai valoroasă parte din carnea porcului și se folosește în prepararea șuncii, a ruladelor sărate, afumate. De asemenea, aceasta poate fi folosită și la fripturi sau feliată pentru șnițele sau grătar.

Pieptul cuprinde toate coastele, începând cu cea de a șasea, tăiate pe linia de despărțire a cotletului. De asemenea, acesta cuprinde și partea din spatele osului pieptului (sternul). La fel ca și cotletul, pieptul de porc are o cantitate mică de țesut conjunctiv. Se conservã sãrat și afumat sau poate fi gătit proaspăt, sub formă de fripturi înăbușite.

Partea de dinainte, adică spata și gâtul, cuprinde foarte multe oase. Spata se folosește adesea la ciorbe sau fripturi, partea cãrnoasã a sa pentru tocături. Partea cu oscioarele gâtului si cu coaste este bunã pentru fripturã, ciorbe sau supe grase. Fleica se folosește în prepararea tocanei și a verzei călite cu carne.

Rasolul din spate conține multe în oase și zgîrciuri, fapt pentru care se folosește adesea la prepararea bulionului de carne și a piftiilor, a tocăturii de umplut și ca rasol. Rasolul din față are de asemenea multe oase. Carnea acestuia este de calitate inferioară și se foloseste la prepararea bulionului de carne, a tocăturii de umplut sau a piftiei.

Grăsimea de porc se împarte în slănină, adică grăsimea care se găsește sub piele, și osânză, grăsimea dinăuntrul corpului animalului, precum grăsimea de la rinichi, grăsimea de pe intestine sau de la inimã. Slănina are culoare albă, uneori roză. În stare proaspătă, aceasta nu are miros și aproape nici gust. Osânza are o culoare albă, fără luciu. Tăria și gustul acesteia depind de felul în care a fost îngrășat animalul.