Home » Life & Style » Cum se tratează dependența de alcool în 6 pași eficienți

Cum se tratează dependența de alcool în 6 pași eficienți

Manolică Anca / 10.12.2020, 17:48
Cum se tratează dependența de alcool în 6 pași eficienți

Dependența de alcool apare atunci când dorința și nevoia fizică a individului de a consuma alcool nu pot fi controlate, deși acesta poate că este conștient de impactul negativ pe care îl are băutura asupra sănătății fiecăruia. Iată cum se tratează dependența de alcool în câțiva pași eficienți.

Dependența de alcool

Dependența de alcool sau alcoolismul este o afecțiune de care oricine poate suferi. Nu exista doar o singură cauză a acesteia, existând, la mijloc, o mulțime de factori care contribuie la instalarea acestei dependențe. Deși mulți spun că este doar un viciu, de fapt alcoolismul este o boală care produce modificări în chimia creierului, modificări care influențează reacțiile și acțiunile unui pacient. Iată cum pot fi clasificate tulburările asociate cu consumul de alcool:

  • Tulburări legate de efectele directe ale alcoolului asupra creierului: intoxicatia, sevrajul, delirium de sevraj sț halucinoza alcoolică;
  • Tulburări legate de comportamentul care se asociază cu alcoolul: abuzul și dependența;
  • Tulburări cu efecte persistente: demența alcoolică, encefalopatia Wernicke, sindromul Korsakoff. 

Statisticile realizate la nivel mondial arată că, anual, mor peste 3,3 milioane de oameni din cauza consumului abuziv de alcool. Această dependență are urmări severe în toate aspectele vieții individului. În primul rând, apar problemele de sănătate precum ficatul mărit, ciroza hepatică, malnutriția, deficitul de vitamina B, anemia sau afecțiunile gastrice. Apoi, și relațiile cu cei apropiați au de suferit, pentru că persoana dependentă de alcool își schimbă comportamentul atunci când se află sub influența acestuia. Divorțul, relațiile precare cu cei din jur sau chiar pierderea locului de muncă survin adesea pe fondul alcoolismului.

Dependența de alcool are nenumărate efecte nocive asupra sănătății
Dependența de alcool are nenumărate efecte nocive asupra sănătății

Cum se tratează dependența de alcool

Exista mai multe metode de tratament care se folosesc pentru combaterea dependenței de alcool, însă toate au un scop comun: abstinența. Iată cum se tratează dependența de alcool în șase pași:

  1. Acceptarea problemei – primul pas în combaterea dependentei de alcool este acceptarea acesteia. În general, persoanele au tendința de a nega gravitatea situației în care se află, considerând că pot renunța ușor, oricând la consum.
  2. Determinarea motivelor pentru care trebuie întrerupt consumul de alcool – există zeci de motive imperioase pentru a opri consumul de alcool, de la starea de sănătate fizică la situația financiară, de la relațiile din viața personală până la viața mentală și spirituală. Este recomandat ca persoana să alcătuiască o lista de motive care să o încurajeze să depășească dependența de alcool.
  3. Rememorarea trecutul „rău” – în momentul în care persoana s-a decis să renunțe la alcool, trebuie să știe că vor exista nenumărate momente în care dorința de a bea va fi foarte mare. De aceea, este important ca gândurile să se orienteze către experiențele negative asociate cu alcoolul. Ce experiență negativă a adus consumul de alcool și câtă suferință a cauzat acest lucru.
  4. Acceptarea ideii de abstinențăpersoana care suferă de dependență trebuie să înteleagă că abținerea pe perioade scurte sau reducerea cantității de alcool nu va aduce tratarea dependenței. Alcoolicul trebuie să înțeleagă acest lucru și să își facă un scop din abstinență.
  5. Informarea prietenilor și a rudelor despre acest lucru – cuvintele au o influență mult mai puternică asupra credințelor și acțiunilor decât oricine își poate imagina. Propria voce este mai importantă și mai influentă decât vocea oricărei persoane din viața noastră. De aceea, nu trebuie să existe frică în a spune oamenilor că dorești să renunți la alcool! Spunându-le altora că alcoolul nu este important pentru tine, de asemenea, îți întărești hotărârea și te vei simți și mai angajat în protejarea sănătății.
  6. Solicitarea ajutorului – pentru renunțarea propriu-zisă la alcool, persoana dependentă trebuie să ceară ajutor. Partenerul de viață, rudele, prietenii apropiați, cadrele medicale și grupurile de sprijin pentru alcoolici pot oferi ajutor persoanei care derește să renunțe la consumul de alcool.

Renunțarea la alcool este o alegere pe care pacientul dependent o face pe viață. Lupta continuă chiar și după ce pacientul renunță la alcool, întrucât riscul de recidivă rămane pe tot parcursul vieții destul de ridicat. Orice tulburare mintală sau dezechilibru psihic apare în viața acestuia, îi poate cauza acestuia o recădere. Un psiholog/psihiatru poate ajuta pacientul să această dependență, atat prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, cat si prin medicamente antidepresive sau anxiolitice, care ajută pacientul să își învingă aceste probleme.