Home » Life & Style » Curățarea covoarelor de lână – sfaturi pentru a proteja perfect țesătura

Curățarea covoarelor de lână – sfaturi pentru a proteja perfect țesătura

Ileana Mladinoiu / 22.01.2021, 13:04
Curățarea covoarelor de lână – sfaturi pentru a proteja perfect țesătura

Un covor își găsește locul în toate camerele casei. Este un obiect decorativ, oferind totodată și căldură. Poate fi rotund, pătrat, dreptunghiular, cu părul lung sau scurt, simplu ori cu modele, fabricat din bumbac, lână, mătase, microfibră, velur de pluș etc. Covoarele necesită întreținere regulată pentru a rămâne aproape ca noi, dar mai ales pentru a nu se transforma în cuiburi de acarieni de praf. Fiecare materie primă din care sunt realizate covoarele are modul său de întreținere.

Curățarea covoarelor de lână

Covoarele din lână sunt covoare izolante termic și fonic, care trebuie curățate în mod regulat pentru a îndepărta acarienii de praf și pentru a le prelungi durata de viață. Cu toate acestea, lâna este o fibră naturală deosebit de fragilă, necesitând un mod special de a fi protejată.

Curățarea zilnică a unui covor de lână

Pentru a curăța zilnic un covor de lână, pur și simplu îndepărtați praful, aspirându-l la putere mică (maxim 800 wați). Nu folosiți modul de periere, deoarece vă poate deteriora covorul sau chiar să-i rupă firele. Efectuați mișcări delicate și asigurați-vă că aspirați covorul în direcția firelor sale.

Puteți folosi colanți din nailon pentru a îndepărta părul de la animalele de companie. Înfășurați-i în jurul mâinii și treceți-i peste toată suprafața covorului. Electricitatea statică pe care o creați în acest fel va atrage murdăria.

Curățarea unui covor de lână pătat

Înainte de a aplica produsele naturale de mai jos, ștergeți pata cu o cârpă absorbantă sau un prosop de hârtie (de preferință alb). Dacă este necesar, răzuiți cu dosul unei lame de cuțit. De asemenea, testați pe un colț al covorului pentru a vă asigura că nu îl veți deteriora.

Curățarea covoarelor de lână
Curățarea covoarelor de lână

Produse naturale de curățare

Oțetul alb

Într-un castron, combinați oțet alb cu aceeași cantitate de apă limpede. Udați o cârpă curată cu acest preparat, apoi tamponați pata. Faceți întotdeauna mișcări care merg din exteriorul spre interiorul petei. Astfel nu riscați să întindeți pata, făcând-o și mai mare.

Săpunul negru

Aplicați săpun negru pe o cârpă și tamponați pata. Clătiți, tamponând pata cu o cârpă umezită în apă limpede. În cele din urmă, uscați cu o cârpă curată.

Săpunul de Marsilia

Frecați pata direct cu batonul săpunului de Marsilia. Lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți ca înainte.

Totuși, dacă vă este teamă să nu vă deteriorați covorul de lână sau dacă nu puteți îndepărta pata, îl puteți duce la curățătoria chimică, lucru ce presupune un anume cost în funcție de dimensiunea covorului.

Modalități mai tradiționale de a îndepărta o pată de pe un covor

 Pământul de Sommieres sau bicarbonatul de sodiu

Pământul de Sommiere este o argilă foarte eficientă pentru îndepărtarea petelor încorporate în covorul dvs., cum ar fi petele de grăsime sau de vin. Pentru a-l folosi, presărați-l pe pată și lăsați-l să acționeze peste noapte. Folosiți aspiratorul sau o perie pentru a îndepărta produsul, dar să nu o amestecați niciodată cu apă.

Bicarbonatul de sodiu și apa carbogazoasă

Pentru cele mai încăpățânate pete, folosiți apă carbogazoasă și frecați ușor cu un burete. La 30 de minute după această operație, presărați petele cu bicarbonat de sodiu. Când pulberea s-a uscat complet (aproximativ 12 ore), dați cu aspiratorul. Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai bune produse  pentru curățarea covoarelor de lână.

Dacă uscarea durează prea mult, puteți să tamponați cu un prosop curat sau să folosiți aer rece de la uscătorul de păr.

Greșeli de evitat la curățarea unui covor de lână

Ce să nu folosiți atunci când curățați un covor de lână: detergent lichid de spălat vase, apă oxigenată, amoniac, produse de înălbit. De asemenea, nu folosiți cantități abundente de apă pentru a vă curăța covorul.

Înălbitorul și amoniacul trebuie evitate, deoarece pot deteriora covorul de lână și îi pot altera culorile.

Acum, pentru că ați parcurs drumul sfaturilor pentru a vă curăța corect covorul de lână, suntem siguri că îi veți proteja perfect țesătura.