Home » Life & Style » De ce apare mătreața și cum putem lupta eficient împotriva ei

De ce apare mătreața și cum putem lupta eficient împotriva ei

Bucur Ioana / 24.11.2020, 17:52
De ce apare mătreața și cum putem lupta eficient împotriva ei

De ce apare mătreața, chiar dacă folosiți produse de calitate pentru spălarea și îngrijirea părului? În ciuda faptului că este una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului, este și subiectul unor miturice nu au legătură cu realitatea. Specialiștii oferă lămuriri necesare, precum și câteva dintre cele mai eficiente metode pentru a lupta împotriva ei.

Ce este și de ce apare mătreața uscată

Dacă vă întrebați de ce apare mătreața și la persoanele care nu au un scalp uscat, răspunsul specialiștilor v-ar putea surprinde. Potrivit acestora, mătreața se poate forma și pe un scalp gras, bacteriile hrănindu-se cu uleiurile secretate de piele. Afectând mai bine de 50% din populația adultă, mătreața este o formă de dermatită seboreică, ce poate să apară pe fondul unei ciuperci, din cauza produselor cosmetice folosite sau în timpul perioadelor de stres intens sau de administrare a unor tratamente medicamentoase.

De ce apare mătreața în cazul scalpului uscat. Persoanele cu piele uscată luptă cu mătreața, cel mai frecvent, în anotimpul rece, în special în lunile de iarnă. Având scalpul sensibil, produsele pentru spălarea și îngrijirea părului trebuie alese cu atenție. Cele care au în compoziție substanțe prea dure, iritante, pot favoriza apariția mătreții.

Produsele de îngrijire a părului pot favoriza apariția mătreții
Produsele de îngrijire a părului pot favoriza apariția mătreții

Ce este și de ce apare mătreața grasă

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre îngrijirea părului și scalpului este legat de faptul că mătreața apare doar în cazul persoanelor cu piele uscată. Specialiștii au explicat ce este și de ce apare mătreață grasă, precum și cum poate fi recunoscută. Uleiul natural produs de glandele sebacee se numete sebum. Rolul acestuia este de a menține hidratarea pielii scalpului. Există, însă situații și factori ce determină producerea de sebum în exces. În momentul în care acesta intră în contact cu ciuperca Mala ssezia, se formează mătreața.

După ce am explicat de ce apare mătreața grasă, trebuie să spunem ce anume o deosebete de cea uscată. Mătreața grasă este galbenă, uleioasă și este însoțită de mâncărimi la nivelul scalpurul și de îngrășarea rapidă a părului.

De ce apare mătreața grasă. Principalele cauze sunt:

  • Sarcina
  • Pubertatea
  • Perioadele de stres intens și prelungit
  • Spălatul pe păr la intervale neregulate

Ce este ciuperca Malassezia, principala cauză a apariției mătreții

De ce apare mătreața, de fapt? Principalul „vinovat” este ciuperca Malassezia. Aceasta se găsește pe scalpul tuturor oamenilor, doar că jumătate din populație devzoltă o sensibilitate la ea, ceea ce duce la apariția mătreții. Malassezia transformă uleiurile de la nivelul scalpului în acid oleic, care determină, la rândul său, o reacție nedorită, ce duce la accelerarea procesului de regenerare a pielii.

Trucuri naturale ce te pot ajuta să scapi de mătreață
Trucuri naturale ce te pot ajuta să scapi de mătreață

Cum scapi de mătreață, fără să folosești substanțe chimice. Trei trucuri simple, la îndemâna oricui

Este important de știut că persoanele care au tras lozul ghinionst și se confruntă cu această problemă nu trebuie să cheltuie sume uriașe pentru a scăpa de mătreață. Cei de la Bright Side  au găsit câteva trucuri simple, eficiente, pe care le poți încerca acasă:

1. Coaja de portocală și zeamă de lămâie. Dacă te întrebi cu ce scapi de mătreață, primul truc recomandat folosește doar două ingrediente simple, ce se găsesc în casa oricui. Coaja de portocală are în compoziție calciu, magneziu, vitamina C, și fibre ce au efecte benefice asupra sănătății organismului. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de mătreață:

  • Puneți câteva coji de portocală într-un bol. Storceți zeamă de lămâie peste ele.
  • Zdrobiți ingredientele până obțineți o pastă.
  • Puneți amestecul obținut pe scalp și lăsați să acționeze timp de 30 de minute.
  • Spălați-vă pe păr cu șampon.

2. Și puțină aspirină adăugată în șamponul preferat te poate ajuta să scapi de mătreață. Aspirina conține acid salicilic, un ingredient des întâlnit în șampoanele anti-mătreață, fiind considerat și una dintre cele mai eficiente arme împotriva acesteia. Dacă vrei să folosești aspirina ca să scapi de mătreață, zdrobește câteva pastile până se obține o pulbere fină si adăugați-o în cantitatea de șampon cu care vă spălați, în mod normal, pe păr. Masați bine pe scalp și lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți.

3. Bananele, arma secretă împotriva mătreții. Dacă vreți să încercați acest truc, veți avea nevoie de o banană fără coajă și aproximativ 500 de ml de oțet de mere. Amestecați cele două ingrediente până se obține o pastă omogenă. Masați pe scalp și lăsați să acționeze 20 de minute. Clătiți cu apă caldă, apoi spălați-vă pe păr cu șamponul pe care îl folosiți în mod regulat.